Articol de Justin Gafiuc - Publicat sambata, 10 iunie 2017 09:00
MKS Varșovia e micul club unde Robert Lewandowski și-a petrecut primii 7 ani ca fotbalist. Imaginile vechi, poveștile primului său antrenor și ale foștilor colegi vorbesc despre începuturile unui tip fragil ca o grisină, dar cu un simț înnăscut al golului.
Undeva în nordul Varșoviei, ascuns în spatele unor clădiri și a unui șir de copaci, se află un loc special pentru fotbalul polonez. E sediul clubului MKS Varșovia, unde, timp de 7 ani, a crescut starul de azi al naționalei leșilor și al lui Bayern: Robert Lewandowski. Aici, fiecare dintre cei care lucrează pentru micuța grupare galben-roșie are de spus o poveste despre Bobek, numele de alint al tipului care a devenit acum spaima apărărilor adverse.
MKS Varșovia e micul club unde Robert Lewandowski și-a petrecut primii 7 ani ca fotbalist. Imaginile vechi, poveștile primului său antrenor și ale foștilor colegi vorbesc despre începuturile unui tip fragil ca o grisină, dar cu un simț înnăscut al golului.
Undeva în nordul Varșoviei, ascuns în spatele unor clădiri și a unui șir de copaci, se află un loc special pentru fotbalul polonez. E sediul clubului MKS Varșovia, unde, timp de 7 ani, a crescut starul de azi al naționalei leșilor și al lui Bayern: Robert Lewandowski. Aici, fiecare dintre cei care lucrează pentru micuța grupare galben-roșie are de spus o poveste despre Bobek, numele de alint al tipului care a devenit acum spaima apărărilor adverse.
"Deși era plăpând, se implica la maximum pe teren"
Lewa a jucat aici între 1997 și 2004, perioadă în care l-a avut antrenor pe Krzystof Sikorski. Imaginile cu cei doi tronează pe un panou instalat chiar la intrarea în bază, ca un motto al complexului. Iar în fotografii descoperi un copil fragil, greu de ghicit killer-ul de portari de azi!
Damian Miecznikowski pregătește în prezent grupa U15 a lui MKS Varșovia, dar tolba amintirilor despre Lewa e plină. "Deși era foarte mic, se implica la maximum în partide. La o întîlnire, enervat că echipa lui era condusă cu 2-0 și se afla pe punctul de a pierde meciul, a început să intre mai tare. Făcea numai tacklinguri la adversar. Iar cineva de pe margine i-a strigat «Hei, oprește-te, oricum nu iei mingea, dar îți vei rupe și sticksurile!». Avea picioarele atât de firave, încât la fiecare atac îți acopereai ochii de teamă să nu și le fractureze. Așa îl mai și striga lumea. «Hello, Sticks!»", spune Damian.
"Plângea la fiecare înfrângere"
Profesorul Sikorski zâmbește și el când rememorează primele zile petrecute cu Lewa: "Tatăl său era fan Legia și a vrut să-l ducă acolo. Clubul nu avea însă grupă de vârsta lui. Așa a ajuns la noi. Era așa mic, de-ți era frică să nu se rupă. Dar avea inima cea mai mare și un magnetism incredibil cu mingea. Bobek se ivea ca din pământ oriunde sărea balonul".
Ambiția de copil a lui Lewa a rămas însă proverbială în folclorul de la MKS. Sikorski se emoționează când istorisește că "Bobek era mai mereu în lacrimi când pierdea. Nu suporta și nu înțelegea cum e posibil ca echipa lui să fie învinsă. La 10-11 ani! Când vedea că se termină câte un meci în care eram conduși, venea către margine. «Coach, trebuie să câștigăm. Nu putem să pierdem această partidă. Trebuie să câștigăm!». Și plângea!".
"Dansa pe scaun înconjurat de handbaliste"
La fel de speciale sunt și momentele amuzante ale puștiului Lewandowski. Krzystof Sikorski descrie o pățanie cu Lewa în prim-plan: "Era un scurt cantonament, la care aveam în vecini și grupa de fete de la handbal. Copile de 10-11 ani. Și, nu știu cum s-a întâmplat, au ajuns câțiva băieți de la fotbal unde erau cazate handbalistele și cânta muzica foarte tare acolo. Robert dansa pe un scaun, înconjurat de colegele de club! A venit și Poliția din cauza gălăgiei, s-au trezit cu mașina împodobită cu sticle de chefir și iaurt! A doua zi, am mers și mi-am cerut scuze polițiștilor pentru întâmplare!".
Lewandowski a rămas până azi recunoscător primului său club, unde, în funcție de timpul disponibil, face vizite de două, trei ori pe an. Participă la miuțe cu copiii, oferă autografe, face poze, ajută financiar echipa. Fiecare descindere a lui la MKS Varșovia blochează strada. Stă satelitul, cum ar zice Gică Hagi!
Vizitele inopinate ale starului de azi
Damian povestește: "Ne-a rugat să alegem cu discreție doar zece copii ca să filmeze o reclamă pentru un partener comercial. S-a răspândit însă imediat vestea printre părinții celorlalți băieți și Robert s-a trezit la poarta stadionului cu o grămadă de oameni, gata să-l asalteze. El e însă mereu cu timpul măsurat la secundă. Și-a cerut scuze atunci. «Vin așa de rar la Varșovia, încât abia am timp s-o văd pe mama. Vă aștept pe toți la Munchen, să stăm de vorbă acolo!»".
Altă dată, pe când era la Dortmund, a făcut o vizită inopinată la MKS: "Se întâmpla între Crăciun și Revelion. Toată lumea era liberă, în vacanță. Părinții și copiii și-au lăsat însă deoparte orice concediu și au venit urgent la club să-l întâlnească pe Robert. Nu le-a mai păsat de nimic altceva". În parkingul prăfuit, apare mai mereu cu câte un bolid strălucitor. Damian: "A intrat cu un Lamborghini de m-am uitat lung după el. Și m-am întrebat: «Mai poți fi oare normal când umbli cu o asemenea mașină?!".
"Pe la 17 ani, a fost câteva luni la Legia, dar cei de acolo n-au vrut să-l oprească, fiindcă suferise și o contuzie, nimic foarte grav. I-au dat actele și l-au lăsat să plece liber. Când a ajuns la Poznan și a început să-și arate clasa, Legia l-a ofertat. Evident, le-a întors spatele!"
Krzystof Sikorski, primul antrenor al lui Lewandowski"Am fost coleg trei ani cu Robert și obișnuiam să petrecem foarte mult timp împreună. Mergeam mereu și să mâncăm amândoi, nu avea nicio reținere la masă. Fast-food, chinezească și dulciuri, multe dulciuri"
Andrzey Sieradzki, fost coleg al lui Lewandowski
500 de tineri jucători evoluează în prezent pentru grupele lui MKS Varșovia: cotizația lunară variază între 20 și 30 euro, clubul oferă echipament, mingi, turnee, asigurări medicale, terenuri
Polonia - România
Stadion Narodowy, Varşovia, azi, ora 21:45 (TVR 1, liveTEXT GSP.ro)
Polonia, sistem: 4-3-2-1: Szczęsny - Piszczek, Cionek, Pazdan, Jędrzejczyk - Linetty, Zieliński, Mączyński - Blaszczykowski, Grosicki - Lewandowski
Selecționer: Adam Nawalka
Rezerve: Fabiański, Skorupski, Lewczuk, Rybus, Bereszyński, Krychowiak, Peszko, Dąbrowski, Wszołek, Milik, Teodorczyk
Absent: Glik (suspendat)
România, sistem: 5-2-2-1: Tătăruşanu - Benzar, Chiricheş, Săpunaru, Toşca, Latovlevici - Pintilii, R. Marin - Chipciu, Stancu - Fl. Andone
Selecţioner: Christoph Daum
Rezerve: Pantilimon, Fl. Niţă, Târu, Gardoş, Cr. Ganea, Bicfalvi, Băluţă, Stanciu, Rotariu, Hanca, Ivan
Absenţi: Dr. Grigore, Alibec (accidentaţi)
Arbitru: Ruddy Buquet / Asistenţi: Frédéric Cano, Guillaume Debart
CLASAMENTUL GRUPEI E:
Echipă | Puncte |
1. Polonia | 13p |
2. Muntenegru | 7 |
3. Danemarca | 7 |
4. România | 6 |
5. Armenia | 6 |
6. Kazahstan | 2 |
URMEAZĂ SĂ SE JOACE:
10 iunie 2017: Kazahstan- Danemarca, Muntenegru-Armenia, Polonia-România
1 septembrie 2017: Kazahstan- Muntenegru, Danemarca- Polonia, România- Armenia
4 septembrie 2017: Armenia- Danemarca, Muntenegru- România, Polonia- Kazahstan
5 octombrie 2017: România-Kazahstan, Muntenegru-Danemarca, Armenia-Polonia
8 octombrie 2017: Danemarca- România, Kazahstan- Armenia, Polonia-Muntenegru
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”