INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  ROMA - FEYENOORD 1-0

FOTO Mou e din nou Specialul! Primul trofeu continental pentru AS Roma » Kovacs a trecut marele test: două faze aprinse, judecate corect

Articol de - Publicat miercuri, 25 mai 2022 23:56 / Actualizat joi, 26 mai 2022 00:13

AS Roma a cucerit ediția inaugurală din Conference League, 1-0 în finala cu Feyenoord Rotterdam. Jose Mourinho le-a adus giallorossilor primul trofeu european din istorie! Istvan Kovacs a condus meciul fără greșeală.

Istvan Kovacs a trecut la Tirana marele test înaintea Mondialului. A arbitrat bine prima sa finală în cupele europene, rezistând presiunii lui Mourinho. La final, arbitrul român a fost felicitat de Aleksander Ceferin, președintele UEFA. 

Finala Conference s-a jucat la Tirana, însă pe Stadio Olimpico din Roma au venit peste 50.000 de oameni!
Roma - Feyenoord
Finala Conference s-a jucat la Tirana, însă pe Stadio Olimpico din Roma au venit peste 50.000 de oameni!

Un an european la care nici nu visa Istvan Kovacs. Cu o semifinală de Ligă stratosferică, Man. City - Real (4-3), 12 meciuri în cele trei competiții continentale, vestea că a fost selectat în lotul FIFA pentru Mondialul din Qatar, primul român la CM după 36 de ani, și un sfârșit de sezon în vârf. La centru într-o finală istorică, întâia a noii întreceri UEFA, Conference League. În 2022, i s-au împlinit toate dorințele în arbitraj.

Mourinho, după Guardiola pentru Kovacs

Astăzi, a trebuit să reziste și presiunii unui mare antrenor, ce apelează la toate trucurile pentru a destabiliza omul cu fluierul, José Mourinho. Descris de olandezul Peter Bosz, tehnicianul lui Lyon, drept „un narcisist care se hrănește din conflicte și care, dacă pierde, dă vina pe arbitru și spune că toată lumea e coruptă”. 

Totuși, dacă a rezistat asaltului psihic al lui Pep Guardiola - i-a dat "galben" managerului lui City -, putea să treacă și de examenul dat cu Mou. Și a trecut. Lusitanul nu a exagerat cu protestele. Când a făcut-o, l-a avertizat prompt.

Cojocaru, al 3-lea portar în finala Conference League

În afara brigăzii de arbitri, Kovacs și asistenții săi, Marinescu și Artene, mai era un român aseară, la Tirana, pe Arena Kombëtare (22.500 de locuri). Valentin Cojocaru, 26 de ani, a părăsit Dnipro și Ucraina la începutul războiului, semnând cu Feyenoord pe 18 martie până la sfârșitul stagiunii. 

+23 FOTO

Fusese împrumutat pentru că titularul Bijlow se accidentase și aveau nevoie de o rezervă. Și așa a rămas. Al doilea portar, după israelianul Marciano. Nu a apărat niciun minut în nicio competiție. Iar la Tirana a revenit și Bijlow, căpitanul. Cojo a fost al 3-lea goalkeeper la finală!

AS Roma, gol la primul șut al finalei

Roma nu avea niciun trofeu european. Feyenoord, două Cupe UEFA. Cine se va impune? O confruntare a celor mai ofensive formații din Conference. Olandezii marcaseră 28 de goluri în 12 meciuri, începând din faza grupelor. Roma, 27. O diferență de o singură reușită era și între golgeterii rivali, Dessers (10) și Abraham (9), cei mai prolifici jucători ai competiției.

Batavii au pasat și presat, cu posesie ma bună (59% până la pauză), dar fără pericol 45 de minute. Giallorossii, în tradiționalul stil reactiv al lui Mourinho, apărare-contră. Și ei au deschis scorul: Zaniolo, preluare pe piept și finalizare elegantă. 1-0, Roma (32), la primul șut la poartă. Nu era în ofsaid, Artene a văzut perfect. Mou se ruga să se încheie 1-0. Ar fi devenit primul antrenor ce triumfa în toate cele 3 întreceri continentale: Ligă (două finale câștigate), Europa League (2) și Conference, chiar la debut.

Două faze aprinse: decizii corecte pentru Kovacs

Kovacs? Fără greșeală. Pe tot terenul, mereu aproape de fază, s-a impus cu autoritate. A lăsat jocul să curgă, neîntrerupându-l la fiecare contact. Și nu s-a grăbit să arate cartonașele. A fost nevoie de un bodycheck dur al lui Trauner (25) și de protestele lui Pellegrini (37) pentru a scoate "galbenele". 

În rest, când jocul s-a încins, "centralul" a acceptat discuțiile cu jucătorii, însă le-a arătat cine conduce meciul. Două faze aprinse pentru Kovacs, la reluare:

  • Minutul 47: la prima bară a lui Feyenoord, mingea a ricoșat în mâna lui Cristante. Neintenționat. În camera VAR, germanii Fritz, Dingert și Dankert au analizat un posibil penalty. Nu s-a dat. 
  • Minutul 52: Abraham a scăpat de Senesi, ultimul apărător advers, care l-a prins o clipă de braț și i-a dat drumul. Vârful Romei a plonjat după câțiva pași. A protestat, pretinzând eliminarea rivalului. Kovacs nu a reacționat și nici VAR nu l-a avertizat. Decizie corectă.

Jose Mourinho, garantul trofeelor

Feyenoord a accelerat ritmul, a avut două bare una după alta, a asediat Roma în unele momente. Nu a reușit să egaleze, oricât a încercat. Și s-a încheiat 1-0.

Roma a sărbătorit aseară primul său succes european. Conference! Pentru că Mourinho nu a pierdut nicio finală majoră. Pe continent, el garantează trofeele. 

5 cartonașe galbenea dat Istvan Kovacs înfinală (patru Roma, unul Feyenoord)

FINAL » AS Roma - Feyenoord 1-0

S-a terminat! AS Roma a cucerit primul trofeu european din istorie.
min. 86: Spații tot mai mari în defensiva lui Feyenoord. Pellegrini e aproape să speculeze un culoar, dar execuția lui din unghi este respinsă de Bijlow.
min. 84: Rui Patricio, portarul lui AS Roma, vede cartonaș galben pentru trageri de timp.
min. 83: Sinisterra șutează de la 20 de metri, slab, la firul ierbii și pe centrul porții. 
min. 73: Bijlow respinge în lateral un șut al lui Pellegrini, deviat periculos de un coechipier.

+23 FOTO

min. 62: Continuă asaltul la poarta Romei. Nelson șutează cu stângul, pe jos, de la 12 metri. Mingea este deviată în corner.
min. 53: Abraham a cerut fault la o acțiune bizară. A fost tras ușor de un apărător advers, a continuat să alerge câțiva metri, apoi s-a oprit. 
min. 50: Rui Patricio are o intervenție excelentă la șutul puternic expediat de Malacia, de la peste 20 de metri. Presiune incredibilă pusă de olandezi. 
min. 47: Mancini deviază mingea în bara porții lui Rui Patricio. Mingea rămâne în posesia lui Feyenoord, dar portarul Romei respinge în corner. Olandezii au cerut un henț la această acțiune, la atingerea lui Cristante. Oficialii din camera VAR au analizat faza, dar i-au dat dreptate lui Istvan Kovacs: nu trebuia dictat penalty.
A început repriza secundă!

Finala Conference s-a jucat la Tirana, însă pe Stadio Olimpico din Roma au venit peste 50.000 de oameni!
Roma - Feyenoord
Finala Conference s-a jucat la Tirana, însă pe Stadio Olimpico din Roma au venit peste 50.000 de oameni!

S-a terminat prima repriză a finalei de la Tirana!
min. 41: Dessers cade la marginea careului de 16 metri al Romei, într-un duel fără minge cu Mancini. Kovacs lasă jocul să meargă, iar Kokcu îl încearcă pe Rui Patricio cu un șut de la 20 de metri.
min. 37: Pellegrini este avertizat cu un cartonaș galben de Istvan Kovacs, după un meleu provocat în careul Romei. Totul a plecat de la faultul comis de Dessers asupra lui Smalling.
min. 32, gol Roma, 1-0: Zaniolo preia elegant, pe piept, o minge în careul lui Feyenoord și îl lobează elegant pe portar. 
min. 25: Gernot Trauner, fundașul lui Feyenoord, vede primul cartonaș galben al finalei. A blocat un contraatac al lui Abraham, iar Istvan Kovacs nu a ezitat.
min. 17: Mkhitaryan, mijlocașul forțat de Mourinho în această finală, revenit recent după o accidentare, nu mai poate continua. Este înlocuit cu Sergio Oliveira.
min. 10: Finală liniștită până în acest moment, fără ocazii de gol, dar și fără durități. Istvan Kovacs a fost nevoit să fluiere o singurată dată pentru fault. 
A început finala! Atmosfera este una încinsă, peste 20.000 de fani prezenți la Tirana!

AS Roma - Feyenoord, echipe de start:

AS Roma: R. Patricio - Karsdorp, Mancini, Smalling, Ibanez, Zalewski - Zaniolo, Pellegrini, Cristante, Mkhitaryan - Abraham 
Rezerve: Fuzato - Afena-Gyan, El Shaarawy, Kumbula, Maitland-Niles, Oliveira, Perez, Shomurodov, Spinazzola, Veretout, Vina 
Antrenor: Jose Mourinho 

Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia - Til, Aursnes, Kokcu - Nelson, Dessers, Sinisterra 
Rezerve: V. Cojocaru, Jansen, Marciano - Hall, Hendriks, Hendrix, Jahanbakhsh, Linssen, Pedersen, Sandler, Toornstra, Walemark
Antrenor: Arne Slot

Stadion: Air Albania Stadium, Tirana (21.690 locuri)
Arbitru: Istvan Kovacs, Asistenți: Vasile Marinescu, Ovidiu Artene

Citește și alte știri despre fotbalul internațional: 

Vine alt star francez! Prima lovitură dată de Real Madrid, după refuzul lui Mbappe: „Visează să vină aici!”

Vești bune pentru Ancelotti » S-a refăcut la timp pentru finala Ligii Campionilor: „Sunt 100% pregătit”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (12)
muzica
muzica  •  26 Mai 2022, 11:47

Da,Kovacs a arbitrat impecabil ,demonstrand ca in lipsa aradeanului,Hategan,ESTE CEL MAI BUN ROMAN FIFA ! BRAVO!

catalindumitreasa
catalindumitreasa  •  26 Mai 2022, 09:24

Feyenoord a castigat Cupa Campionilor in 1970!

catalindumitreasa
catalindumitreasa  •  26 Mai 2022, 09:22

Feyenoord a castigat Cupa Campionilor in 1970!!!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează