Articol de Cristi Preda (foto), Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat miercuri, 03 august 2022 07:34 / Actualizat miercuri, 03 august 2022 07:59
DUNAJSKA STREDA - FCSB. Guvernul maghiar nu s-a uitat la bani atunci când a investit în Dunajska Streda. Clubul aflat la 20 de kilometri de Ungaria beneficiază de o academie de fotbal ultramodernă, o bună parte din bani fiind plătiți de maghiari.
- Dunajska Streda - FCSB, prima manșă din turul III preliminar Conference League, se dispută miercuri, de la 21:30, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Antena 1
- Reporterul Vlad Nedelea, cameramanul Iosif Popescu și fotoreporterul Cristi Preda sunt corespondenții GSP în Slovacia și transmit cele mai importante informații pentru cititori.
FCSB întâlnește azi Dunajska Streda, un club vechi, fondat în urmă cu mai bine de un secol, în 1904. Totuși, formația de la granița cu Ungaria n-a avut sclipiri, a fost mai degrabă un club mediocru, fără mari performanțe, exceptând Cupa din 1987.
Totuși, ascensiunea din ultimii ani a atras atenția, asta după „injecția” financiară făcută de Guvernul Orban, fapt ce-a transformat total clubul. Azi, Dunajska își permite să plătească anual câteva sute de mii de euro pentru transferuri, reușește să și vândă destul de bine.
Dunajska Streda, medie de vârstă de 23,4 ani
Chiar și așa, șefii celor de la Dunajska Streda sunt atenți cu ceea ce aduc, iar asta se vede în media de vârstă a lotului. Formația pe care FCSB o întâlnește în Conference League are un lot cu o medie de vârstă foarte scăzută, doar 23,4 ani, fiind doar doi jucători de peste 30 ani. Restul sub 27, cei mai mulți având 22 sau 23 de ani.
Printre titulari găsim fotbaliști precum Veszelinov, portar de 21 ani, Moumou, Winger, de 21 de ani, stoperul Brunetti, 22 de ani, sau golgeterul Kristovici și el tot de 22 de ani.
22 de străininumără lotul celor de la DAC, aproape 70% din lot, majoritatea dintre ei fiind maghiari
„Nu vezi așa ceva în România!”
DAC investește mult în tineri, totuși azi o face în mare parte în străini. Formația deține însă cea mai mare și modernă academie de fotbal din Slovacia, mult peste oricare alt adversar.
Academia Fotbal MOL, foarte aproape de stadionul unde prima echipă joacă meciurile de „acasă” numără în prezent 300 de tineri fotbaliști, adică 14 echipe, dintre care și două de fotbal feminin.
Condițiile sunt dintre cele mai bune, lucru confirmat și de lotul U19 al României, care s-a pregătit aici o perioadă în timpul Europeanului din urmă cu câteva săptămâni: „Ceva incredibil, nu vezi așa ceva în România! Niște condiții excelente, erau terenuri cât vezi cu ochii”.
8.000 de metri pătrațieste suprafața totală a clădirilor din bază
26.000 de metri pătrație suprafața drumurilor și trotuarelor din bază
Școală și fotbal
Gazeta a vizitat Academia celor de la DAC, iar condițiile sunt exact cele descrise de cei din staff-ul naționalei U19. Baza este impresionantă, fiind la ora actuală printre cele mai mari din Europa.
În afara condițiilor de antrenament, în interiorul bazei de pregătire există școală primară, gimnazială și liceu, cu mențiunea că aici „se pune mare accent pe monitorizarea rezultatelor la învățătură”.
De asemenea, jucătorii au cămin și mese asigurate. Totul a costat 14 milioane de euro, bani veniți din diferite surse: 500.000 de euro de la federația de fotbal din Slovacia, 6,5 milioane de euro de la federația maghiară de fotbal, un milion de euro de la Fundația Bethlen Gabor, 3 milioane de euro contribuție proprie, restul fiind credit.
10 hectareare baza academiei DAC
Ce se găsește în Academia de Fotbal MOL
- 7 terenuri cu iarbă naturală
- 3 terenuri cu gazon artificial
- un teren special pentru portari
- un miniteren cu gazon artificial
- un parc extern de dezvoltare fizică
- un teren/aparat de coordonare-dezvoltare
Ce mai oferă Academia MOL jucătorilor
- echipament de antrenament marca Macron
- mese și cămin - locuri de joacă
- învățământ primar gimnazial și liceal
- îngrijire medicală
- recuperare, relaxare, odihnă, baie termală, centru wellness
- alte activități precum înot, tenis de masă sau pantinaj
2018e anul când a fost deschisă Academia de Fotbal MOL
Peste 150 de români și-au luat deja bilete
FCSB va avea parte de susținere și în Slovacia. Ceva mai mult de 150 de români și-au cumpărat deja tichete pentru a fi în tribune la meciul de azi cu Dunajska Streda. Un tichet costă 12 euro, adică aproape 60 de lei.
Fanii FCSB-ului au primit 700 de tichete din partea slovacilor. E de așeptat ca până la ora partidei mai mult de jumătate din aceste tichete să se epuizeze.
Vorbesc frumos despre București
Dunajska Streda i-a făcut o caracterizare amplă FCSB-ului pe site-ul oficial, unde a amintit inclusiv de Cupa Campionilor din 1986, însă amintește faptul că „drepturile de succesiune ale Stelei sunt încă discutabile”. Chiar și așa, atribuie întreg palmaresul clubului FCSB și vorbesc despre București ca despre „Parisul Estului”.
De asemenea, DAC știe că FCSB a fost aproape de titlu anul trecut, dar și că în precedenta ediție de Conference a fost eliminată de Șahtior Karagandî. Mai mult, slovacii sunt la zi cu știrile despre FCSB, amintesc despre schimbarea de antrenor, dar și despre plecarea golgheterului Tănase.
Citește și alte știri despre duelul Dunajska Streda - FCSB:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul