INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  CROAŢIA

Darijo Srna, despre "cel mai mare antrenor, prietenul meu": "Lucescu urlă mult, dar are o inimă mare"

Darijo Srna, Mircea Lucescu şi Cupa UEFA, în 2009, după 2-1 în finală cu Werder Bremen // Foto: Reuters +3   FOTO
Darijo Srna, Mircea Lucescu şi Cupa UEFA, în 2009, după 2-1 în finală cu Werder Bremen // Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 04 iunie 2012 00:00 / Actualizat luni, 04 iunie 2012 18:02

Înainte de Euro, explozivul fundaş dreapta croat n-a uitat de Mister: "La Şahtior, nu ne e frică de nimeni. Iată marea reuşită a lui Mircea Lucescu!"

La 30 de ani, "taurul" croat Darijo Srna e gata de Euro. El e căpitanul "naţionalei", sufletul ei, cel care îi cravaşează pe coechipieri mai ceva ca selecţionerul Slaven Bilici. A învăţat de la Mircea Lucescu tot în opt ani împreună la Şahtior.

Alături de el a crescut ca jucător şi ca om. "Lui Mister îi datorez enorm. Pentru mine, este cel mare antrenor. Şi un prieten", spune fundaşul dreapta într-un interviu pentru ziarul rusesc Sport Ekspres. În care nu uită nici de strigătele de tunet ale lui Luce de la marginea terenului sau din vestiar. De fapt, de aici începe discuţia despre Lucescu.

- Darijo, portarul Pletikosa spunea că nici unul dintre antrenorii săi nu urla mai tare decît Lucescu. Îţi aminteşti vreun asemenea moment cu Mister?
- Mister urlă întotdeauna. Ne-am obişnuit.

Liniştea de după furtună

- S-a întîmplat ca tu să aştepţi explozia lui Lucescu şi el să fie calm?
- Cu cîţiva ani în urmă, am remizat la Timişoara, 0-0, şi am ratat grupele Ligii Campionilor. Mister a intrat valvîrtej în vestiar. M-am gîndit: "Gata, să vezi acum scandal!". Şi a spus: "Asta e viaţa. Mergem mai departe". Ne-a strîns mina tuturor. În timp, am înţeles de ce urlă la noi.

- De ce?
- Ştie ce poate echipa. Ne repetă mereu: "Faceţi jocul nostru". Nu l-am schimbat nici pe Camp Nou, în 2011, în Ligă. Spuneţi-mi, cine ar mai presa la Barcelona? Da, am pierdut cu 5-1, dar prestaţia noastră nu merita o înfrîngere. Am avut cinci ocazii mari.
Mister, numărul 1

- Rubin Kazan s-a apărat beton şi a luat trei puncte la Barcelona.
- Bravo. Dar spectatorii sînt mult mai atraşi de jocul nostru. Cu un strop de noroc, s-ar fi încheiat altfel acel meci. Gîndiţi-vă la asta: Barca lui Messi, Xavi şi Iniesta împinsă cu fundul în poartă pe Camp Nou! Am dovedit că nu ne e frică de nimeni. Iată marea reuşită a lui Lucescu. Dintre toţi antrenorii, el este numărul unu pentru mine. Ca profesionist, ca persoană, ca prieten.

- Ca prieten?
- Exact! Bineînţeles, există o anumită distanţă între noi. Dar, timp de opt ani, de cînd e la Şahtior, a fost mai mult decît un antrenor pentru jucători. Mister pare dur, însă are o inimă mare.

"Ar trebui să fii lîngă familie"

- De exemplu?
- Dacă soţia unui coleg naşte, Mister lasă jucătorul să plece imediat. Îi spune: "Acum ar trebui să fii alături de familie". Şi apoi, să nu uităm cîte trofee a cucerit Şahtior cu Lucescu: şase titluri, patru Cupe, Cupa UEFA…

- Liga Campionilor încă nu.
- Mai devreme sau mai tîrziu, o vom cîştiga. Şi să nu rîdeţi. Nu-i cunoşti pe Ahmetov şi pe Lucescu. Cînd vor să facă ceva, chiar fac.

A vîndut legume ca să-şi ia ghete!
Una dintre năzdrăvăniile copilăriei lui Darijo: "Nu ştiam cum să-mi cumpăr o pereche de ghete de fotbal, dar mi-a venit ideea. Să vînd legumele din grădină la piaţă! Aşa am făcut. Numai că, în loc să vin cu banii acasă, mi-am luat eu bocanci". Ce e urmat? "O chelfăneală straşnică de la tata. Plus că a dus ghetele înapoi la magazin". Croatul completează: "Mai tîrziu, ca să se revanşeze, tata mi-a dăruit cele mai bune ghete. Adidas".

Bunicii arşi de vii
Srna a aflat incredibila poveste a tatălui său din presa britanică. "Într-o zi, cîţiva reporteri englezi au realizat un reportaj în orăşelul meu natal, Metkovici. Şi ce le-a spus tata... Citeam şi plîngeam în hohote... La doi ani, a fost dat la orfelinat, după ce ambii săi părinţi muriseră în 1941 arşi de vii de gherilele sîrbe în război". De cînd a descoperit aceste amănunte, Darijo a încercat mereu să aibă grijă de orfani. O dată, a invitat 920 de copii croaţi şi ucraineni la un meci al lui Şahtior.

Igor, fratele cu Sindrom Down
Darijo are un frate bolnav, dar nu acceptă diagnosticul de care vorbeşte toată lumea. "Igor nu suferă de Sindromul Down, pur şi simplu a fost o mare eroare a doctorului la naştere, de aceea Igor are probleme şi nu poate să facă multe lucruri. Însă vorbeşte, scrie, citeşte, îşi schimbă singur hainele... Joacă fotbal uneori", aminteşte cu regret Srna, glumind apoi: "Şi Igor pariază, în special pe Şahtior. Cînd pierdem, mă sună şi mă întrebă cum a fost posibil". Căpitanul Croaţiei şi-a tatuat în dreptul inimii numele fratelui său.

Trofeele lui Srna cu Lucescu la Şahtior
- 6 titluri de campion
- 4 Cupe ale Ucrainei
- 3 Supercupe ale Ucrainei
- 1 Cupă UEFA

90 de selecţii şi 19 goluri a strîns Darijo Srna la "naţionala" Croaţiei în 10 ani (2002-2012)

336 de meciuri şi 26 de goluri are Srna în 9 ani la Şahtior (2003-2012); plus 83m – 8g la Hajduk (1999-2003)

"Dintre toţi antrenorii, Mircea Lucescu este numărul unu pentru mine. Ca profesionist, ca persoană, ca prieten" Darijo Srna, căpitanul Croaţiei " (Darijo Srna, căpitanul Croaţiei)

"Dacă n-aş fi jucat fotbal, aş fi fost chelner în tinereţe. În orăşelul meu, Metkovici, sînt numai cafenele şi restaurante din zece în zece metri" (Darijo Srna, căpitanul Croaţiei)

"Cînd eram mic, munceam în grădina casei noastre. Puneam roşii, castraveţi, salată, apoi le vindeam la piaţă" (Darijo Srna, căpitanul Croaţiei)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Superliga
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (5)
stropynel
stropynel  •  04 Iunie 2012, 14:27

Domnule Jumatate, greu tare cu gramatica, mai mare rasul... il bagati in pamant pe domnul Ioanitoaia cu asa greseli

qwsa
qwsa  •  04 Iunie 2012, 13:28

Domnu' Jumatate, sunteti cam certat cu gramatica... sau zgarcit cu "i"-ul.

chiramihai
chiramihai  •  04 Iunie 2012, 09:38

E trist cand vezi ca un croat il apreciaza pe Lucescu atit de mult si noi romanii de acasa il facem tzigan si-l injuram :((( Cred ca cea mai mare meteahna a noastra a romanilor este ca nu ne stim aprecia valorile propri, din contra parca ne este ciuda cand unul de-al nostru iese cu ceva bun in evidenta :((( Este o tragedie :((

Vezi toate comentariile (5)
Comentează