INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  ANALIZĂ

De ce nu mai e Germania ”uber alles” » Nemţii pleacă din nou fără trofeu de la un turneu final

Selecționerul Low, imaginea vie a falimentului german +3   FOTO
Selecționerul Low, imaginea vie a falimentului german

Articol de - Publicat sambata, 30 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 29 iunie 2012 19:22

O genă modificată, jucători marcaţi psihic şi un selecţioner care a greşit total partitura au condus la o nouă dezamăgire în tabăra unei naţiuni obişnuite cu succesele.

2006, 2008, 2010, 2012. Mereu aceeaşi istorie. Germania e tot timpul acolo sus, între primele patru. Dar nu mai cîştigă trofee. Sînt deja 16 ani de la ultimul mare triumf, celebrat la Euro 1996. Ce s-a întîmplat?

Altă mentalitate
O posibilă explicaţie se regăseşte chiar în structura primei lor reprezentative. Exemplu, titularii semifinalei cu Italia. Doar Neuer, Hummels, Badstuber, Lahm, Schweinsteiger şi Kroos sînt germani get-beget. Unui Boateng, Gomez sau Khedira, în schimb, le curge şi altfel de sînge în vine. Ozil e turc, Podolski, polonez.

Ei au modificat "gena" naţionalei. Au dat culoare jocului. Germania nu mai e Panzerul anilor '70-'80. Germania joacă mai spectaculos. Dar, pe de altă parte, acestor "implanturi" le lipseşte mentalitatea de învingător, tipic nemţească, a unui Beckenbauer, Gerd Muller, Klinsmann sau Voller. Şi asta se vede în meciurile cruciale, de totul sau nimic.

Marcaţi de eşecuri
Nemţii au plecat din nou cu coada între picioare de la un turneu final şi din cauza lui Bayern. Principalul furnizor al naţionalei i-a asigurat grosul şi de data aceasta. Opt jucători de top, într-adevăr, dar care au venit la lot profund marcaţi de insuccesele de la club. Învinşi în Bundesliga, în finala Cupei Germaniei şi a Ligii Campionilor. Sau, cazul lui Schweinsteiger, accidentat. Logic şi firesc în astfel de condiţii, nici unul nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. Ba unii au lăsat chiar impresia că pentru ei, Euro e un chin.

Strategie falimentară
Joachim Low a tot mutat la acest turneu final. Contra Greciei (4-2) a făcut chiar trei modificări în primul unsprezece. Şi-a crezut că-i va surprinde şi pe azzurri, dar a eşuat lamentabil. Odihniţi în "sferturi", Podolski şi Gomez şi-au ieşit din ritm şi au dezamăgit crunt, trebuind să-i înlocuiască după 45 de minute. Kroos pe flancul drept a fost iarăşi o decizie falimentară. Intrat deseori în centru, mijlocaşul lui Bayern l-a lăsat pe Boateng fără sprijin. Iar de acolo au plecat ambele goluri ale unui nou faliment german.

"Sînteţi prea soft pentru un titlu. A juca frumos nu e de ajuns pentru triumfa" (Bild, cotidian german)

16 ani sînt de cînd Germania n-a mai cîştigat un trofeu. Ultimul datează de la Euro 1996: 2-1 cu Cehia în finală

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (15)
plischi
plischi  •  30 Iunie 2012, 14:20

...vinovat, desi se tot incearca sa i se gaseasca tot felul de scuze, care mai de care mai penibil. macar si-a recunoscut greseala vizavi de modul cum a asezat echipa, dar nu si fiindca selectia s-a facut plecand de la premiza falsa, cum ca bavarestii vor cauta revansa pentru insuccesele recente.

plischi
plischi  •  30 Iunie 2012, 14:17

prima greseala: boateng pe dreapta, ceea ce i-a diminuat si "ologului" randamentul, trimitandu-l pe stanga. apoi, cei doi centrali din spate jucau prea departe unul de altul, acolo trebuia un cuplu de la aceeasi echipa. la mijloc schweini nu trebuia neaparat bagat, cand se stia ca nu e in deplinatatea fortelor fizice, podolski nu trebuia nici macar convocat, gomez a fost tot timpul izolat, el nu prea stie sa vina in spate si sa-si faca singur mingi de gol. cu doar cativa avand randament bun (khedira, lahm, neuer si reus - folosit prea putin) nemtii au scos chiar mai mult decat ar fi meritat, in grupe si in sferturi avand adversari accesibili, apoi praful s-a ales. low - principal

kily
kily  •  30 Iunie 2012, 11:49
Postat de ysoagar pe 30 Iunie 2012, 10:38

@frank_telc gresesti 4-2-3-1 este o formula excelenta insa pentru asta iti trebuie jucatori care sa joace in formula asta, dortmund joaca in 4-2-3-1 de ex si a spulberat in bundesliga, unde a gresit löw: fundasii laterali boateng e prea lent si nu e fundas dreapta acolo trebuia sa joace lahm iar pe stanga schmelzer, pe benzi trebuia sa joace cu reus in dreapta - müller - e mai lent si nu asa de tehnic ca si reus, sau kroos - nu are ce cauta in dreapta, iar stanga schürle sau götze - podolski nu mai e in forma, in fata klose este mult mai indicat sau trebuia convocat hanke de la mönchengladbach, schweini nu ajucat aproape tot returul fiind accidentat, puteau juca in locul lui ori bender ori

pentru orice formula iti trebuiesc jucatorii adecvati. de aceea, corect este sa spunem ca formula se face in functie de jucatorii pe care'i ai si nu in functie de ce sistem ti'ar place tie, ca antrenor, sa asezi in teren.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează