Articol de Daniel Nanu - Publicat miercuri, 27 iunie 2012 00:00 / Actualizat marti, 26 iunie 2012 19:44
Arena pe care joacă Şahtior a costat 300 de milioane de euro. Cea bucureşteană s-a construit cu 234 de milioane. Diferenţa este exact aceea dintre grija faţă de fondurile private şi dispreţul faţă de banii publici.
În miezul zilei, aleile din jurul lui Donbass Arena sînt pline de parcă am fi în Cişmigiu cînd răsare primăvara. Tineri îndrăgostiţi, bunici care leagănă cărucioarele nepoţilor, familii pe terasa barurilor din apropiere ori care-şi fac poze cu mingea de granit de la intrarea principală şi care cîntăreşte, cu tot cu postament, 40,5 tone! Pasarela care traversează lacul ce înconjoară stadionul e plină de oameni care dau de mîncare la raţe.
Comparaţie în gînd
Într-un ghid oficial editat de UEFA pentru fanii prezenţi la Euro 2012, în dreptul Donbass Arena figurează anul inaugurării, 2009, capacitatea, 51.504 locuri, şi costul total, 300 de milioane de euro.
Gîndul îţi zboară la cele 240 de milioane de euro "înghiţite" de Arena Naţională şi ai senzaţia că între cele două diferenţa e mult mai mare. La cum arată stadionul construit de Rinat Ahmetov, la ce confort îţi asigură şi ce facilităţi are, dacă ar fi fost ridicat la Bucureşti ar fi costat probabil un miliard!
Cum a rezistat la potop
În seara meciului Ucraina-Franţa din grupe, cînd s-a revărsat un potop demn de sfîrşitul lumii, publicul şi jurnaliştii s-au adăpostit ori pe culoarele stadionului, ori în partea de sus a tribunelor, acolo unde copertina din oţel te ferea de şuvoaiele căzute din cer. A plouat atunci atît de tare încît de la masa presei, situată la tribuna I, nu se mai vedea tribuna a II-a. O perdea de apă cădea pe teren, parcă ploua cu lapte!
Şi totuşi, după o oră de la întreruperea sa, meciul a fost reluat: terenul arăta de parcă fusese zvîntat după o banală ploaie de vară. Îţi trebuie multă imaginaţie să-ţi închipui ce s-ar fi întîmplat dacă la meciul cu Franţa prin care s-a inaugurat Arena Naţională ar fi plouat aşa. Mai mult ca sigur, pe teren s-ar fi putut face rafting, nu fotbal. Astă-toamnă, la un meci al Stelei cu Gaz Metan, copertina a cedat la primele picături de ploaie.
Scaune cu sistem de încălzire
Donbass Arena nu e doar un stadion de fotbal. În spatele uneia dintre peluze se află "Tribuna lounge", un spaţiu cu nimic mai prejos decît cluburile de fiţe de pe la noi. Poate găzdui petreceri de pînă la 2.000 de oameni. Un lanţ de restaurante, de săli de conferinţe şi de birouri înconjoară stadionul. Lojele arenei sînt grupate pe 3 categorii. Pe stadion se organizează nunţi şi serbări pentru copii.
Fiecare din cele 51.504 locuri ale arenei e prevăzut cu sistem de încălzire care se declanşează automat cînd temperatura scade sub 0 grade Celsius. Copertina tribunelor e dotată, de asemenea, cu dispozitive de încălzire.
Constructor cu pedigree
Stadionul are în total 1.100 de locuri de parcare, 245 dintre ele fiind asigurate în cea subterană. Căile de acces către parkinguri te duc cu gîndul la nişte autostrăzi în miniatură. Iar firma care a realizat Donbass Arena este aceeaşi care a construit Allianz Arena din Munchen şi "Cuibul de pasăre" de la Beijing.
Toate astea, şi multe altele, au costat la Doneţk 300 de milioane de euro. La noi, cu banii ăştia s-ar fi construit un stadion în care gazonul se "rupe" după un sfert de oră, în care te calci pe picioare în faţa standurilor cu sandvişuri şi răcoritoare şi în care o banală ploaie te udă din cap pînă-n picoare deşi stai sub copertină!
Parametru Donbass Arena / Arena Naţională
Capacitate (locuri): 51.504 / 55.000
Durată construcţie (zile): 1.158 / 1.294
Cost (milioane euro): 300 / 234
8 minute este timpul necesar evacuării spectatorilor de pe Donbass Arena, faţă de 20 de minute pe Arena Naţională
1.159 de locuri are masa presei la stadionul din Doneţk, doar 364 la Bucureşti