Articol de Andrei Vochin - Publicat marti, 03 iunie 2008 00:00
Piţurcă are o singură dilemă ofensivă. Va judeca după ultimele prestaţii sau în funcţie de superstiţie?
În drum spre Elveţia, gîndul ne-a rămas la ultimul amical al “tricolorilor”, tonica victorie cu 4-0 în faţa Muntenegrului. N-am să mă opresc azi asupra problemelor de concentrare, sincronizare şi plasament ale defensivei noastre în primul mitan, ci voi încerca o discuţie pe tema vîrfului împins care ar merita la ora asta să joace alături de Mutu în atac. Marica sau Marius Niculae? Dacă Hamlet ar fi fost selecţionerul României, cu siguranţă că aceasta ar fi fost întrebarea pe care şi-ar fi pus-o.
Plusuri şi minusuri
Atuurile lui Ciprian vin din viteza superioară faţă de cea a lui Marius, din felul versatil, neşablonard, de a trata fazele şi din arhicunoscuta superstiţiozitate a lui Piţurcă. Marica e vîrful care a dus greul preliminariilor, care a marcat de 5 ori în grupă şi care, în concluzie, a contribuit la performanţa antrenorului de a califica din nou naţionala, după 8 ani, la un turneu final.
Dacă trecutul îndepărtat îi e platoşă, cel apropiat nu-i prea serveşte lui Marica. Exilat undeva în banda stîngă de Armin Veh la echipa sa de club, Ciprian nu doar că a jucat tot acest an pe un alt post, dar, spre final, a şi pierdut echipa.
În contrapartidă, Marius vine cu o formă fizică apropiată de cea pentru care, acum 6 ani, Milanul dorea să-l cumpere pe bani mulţi de la Sporting Lisabona. “Săgeată” pare mai determinat ca niciodată, a slăbit, ajungînd la greutatea cu care cîştiga campionatul Portugaliei şi, peste toate astea, are continuitate în joc, scoţienii de la Inverness folosindu-l constant şi pe postul lui.
Egali la goluri, diferiţi la ocazii şi şuturi
Şi contra Rusiei, şi contra Muntenegrului, Piţurcă a început cu atacantul Stuttgartului. De fiecare dată i-a oferit prima repriză şi proximitatea lui Mutu. Ciprian n-a rupt gura tîrgului. În martie s-a salvat cu superbul gol din finalul primei reprize, sîmbătă ar fi putut-o face la fel, dacă Mladen Blazevici nu i-ar fi deviat din faţa bocancului o minge pe care urma s-o introducă în poartă.
Şi contra Rusiei, şi contra Muntenegrului, Marius Niculae l-a înlocuit la pauză. Cu trupa lui Hiddink a marcat, contra lui Vucinici a ratat două ocazii de unu la unu cu portarul. Pe care şi le-a creat însă singur. De aici începe prezentul. Prima impresie e că Marius e mai “viu” decît prietenul şi colegul său de cameră, Ciprian. Mai prezent în joc, mai generos în efort, mai implicat în meci. Măsurătorile prezentate sîmbătă seară de Antena 1, comori pentru orice tehnician, demonstrează ceea ce spectatorul a văzut cu ochiul liber. Din cele 45 de minute petrecute pe teren, Marius a alergat încontinuu în 32% din timp, iar Ciprian în doar 25%. Asta înseamnă că Ciprian a mers pe teren cu 20% mai mult din timp faţă de Marius. Enorm pentru fotbalul actual. E ca şi cum un fotbalist stă pe teren aproape 20 de minute din cele 90 regulamentare.
Urmarea a venit firesc. În vreme ce Marica n-a creat nici o ocazie de gol, n-a tras nici un şut pe poartă, M. Niculae a fost mult mai activ, şi-a creat două ocazii mari, a mai dat alte două pase decisive şi a tras de 3 ori la poarta lui Bozovici.
La World Cup ‘94, Ilie Dumitrescu a jucat catastrofal în toate meciurile din grupă. Iordănescu, alt antrenor superstiţios, l-a ţinut însă în echipă şi contra Argentinei, pe care Ilie a bătut-o, practic, de unul singur, la capătul unui meci senzaţional în care a marcat de două ori şi i-a oferit pasa de gol lui Hagi.
10 goluri a marcat Marius Niculae în acest sezon.
4 goluri a înscris Marica pentru Stuttgart.
5 goluri a înscris Marica în preliminariile pentru Euro, fiind al doilea marcator al echipei, după Mutu, care a marcat de şase ori.
Cu cine se simte bine Mutu
Din păcate, în faţa spectatorilor, Mutu (foto) şi Marius Niculae n-au apucat să joace nici un meci. Cu siguranţă, la antrenamente, Piţurcă a putut să le testeze relaţiile de joc. Chiar dacă împreună cu Marica “Briliantul” a strălucit în preliminarii, el a arătat în decursul timpului că se simte mult mai bine în compania unui vîrf de gabarit. La Parma a făcut carieră şi a înscris duzine de goluri avîndu-l partener în atac pe masivul Adriano. La Fiorentina a renăscut alături de un alt vîrf de careu cu talie impunătoare, Luca Toni. Bătăliile fizice pe care partenerii săi în atac le duc cu fundaşii adverşi sînt speculate cum nu se poate mai bine de un Mutu mai proaspăt, venit din linia a doua. Piţurcă nu are cum să nu ştie asta. Va pune totul în balanţă şi va da un răspuns. Cînd? Pe 9 iunie, la startul primul meci de la Euro, cel cu Franţa lui Thuram şi Gallas.