INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  DANEMARCA - FINLANDA 0-1

exclusiv Un cardiolog român explică de ce unele probleme rămân nedetectate la controalele de rutină » 3 posibile cauze

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de - Publicat duminica, 13 iunie 2021 12:55 / Actualizat duminica, 13 iunie 2021 14:15

Ciprian Albu, medic român stabilit în Țările de Jos, spune că o cauză posibilă a prăbușirii lui Eriksen ar putea fi cardiomiopatie rămasă nedetectată la controalele de rutină și explică din ce motive nu sunt sesizate tot timpul aceste probleme la sportivii de mare performanță, care trec prin zeci de teste de-a lungul carierei.

Un cardiolog român explică motivele pentru care unele probleme cardiace rămân nedetectate la controalele de rutină. Asta după ce, ieri, fotbalistul danez Christian Eriksen s-a prăbușit din senin pe gazon.

Eriksen s-a prăbușit în momentul în care Danemarca executa un aut. Grăbindu-se să primească mingea, Christian a căzut la pământ, în timp ce balonul l-a atins în zona genunchiului. A fost resuscitat chiar pe gazon și dus la spital, acolo unde a fost stabilizat. 

Ciprian Albu, medic atât în Olanda (Radboud UMC Nijmegen) cât și în Geel, Belgia (AZ St Dimpna), le explică cititorilor GSP.ro cum se poate ajunge la o situație, însă și ce crede că a dus la prăbușirea lui Eriksen.

„Un colaps al unui sportiv fără un motiv evident, cum ar fi un contact dur în zona capului, este stop cardiac în majoritatea cazurilor. Măsura imediată - manevre CPR plus defibrilator. Cât mai repede. Mortalitatea crește semnificativ cu orice minut de întârziere", explică dr. Albu.

„După stabilizare, este necesar transportul într-o unitate IC (n.r- destinată pacienților cu probleme cardiace) pentru continuare diagnostic și tratament. Cauza stopului cardiac este cel mai probabil o cardiomiopatie - electrică, hipertrofică, dilatativă - rămasă nedetectată la controalele de rutină", mai spune aceasta.

+17 FOTO

De ce nu se detectează toate problemele?

Totuși, cum de un sportiv care evoluează la un nivel înalt, care trece prin zeci de teste de-a lungul unei cariere relativ scurte, de 15-20 de ani, poate ajunge într-o asemenea situație? Dr. Albu oferă trei posibile explicații. 

„În afară de pur și simplu greșeala diagnosticării, unele cardiomiopatii, cum ar fi sindromul Brugada sau cardiomiopatia aritmogenă a ventriculului drept, sunt mai dificil de diagnosticat cu tehnici simple (EKG, echo). Alteori se poate confunda diagnosticul. De exemplu, o hipertrofie a ventriculului stâng în cardiomiopatie hipertrofică față de hipertrofia fiziologică a sportivului de performanță", a precizat doctorul.

  • Hipertrofia reprezintă creșterea în volum a organului - în cazul nostru, inima - întâlnită în mod constant la sportivii profesioniști, în timp ce cardiomiopatia este o afecțiune a inimii.

VIDEO Continuă EURO 2020! Totul despre Țările de Jos - Ucraina

Citește mai multe știri despre cazul Christian Eriksen: 

Ce arătau testele lui Eriksen din perioada 2013-2019 » Medicul care l-a testat face primele declarații

Vești excelente! Mesajul federației daneze: „Am vorbit cu Christian Eriksen în această dimineață”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Superliga
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Superliga
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”
Superliga
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (14)
bimbaq
bimbaq  •  13 Iunie 2021, 19:12
Postat de injunghiatu pe 13 Iunie 2021, 18:06

***, cu ajutorul stiintei, tu si progeniturile tale sunteti feriti de unele boli care acum cativa ani puteau fi potential mortale.

La miile de cazuri de periocardita si endocardita aparute dupa vaccinare cu Pfizer in intreaga lume, e o intrebare de bun simt, s-a vaccinat sau nu recent? Nu face din stiinta un idol, tot oamenii sunt in spate.

injunghiatu
injunghiatu  •  13 Iunie 2021, 18:06
Postat de senateo pe 13 Iunie 2021, 14:53

Deci multlaudata stiinta nu poate detecta o anomalie Mortala la analizele ultrasofisticate facute de Totenham si Inter , dar poate crea un vaccin sigur si eficient (care nu provoaca nici o miocardita) in numai cateva luni de zile.

***, cu ajutorul stiintei, tu si progeniturile tale sunteti feriti de unele boli care acum cativa ani puteau fi potential mortale.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

polistul68
polistul68  •  13 Iunie 2021, 17:22

Scuzati, era raspunsul meu la prima postare...a celui care se indoieste de vaccin.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează