INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  FIGHT CLUB GSP

FIGHT CLUB GSP Anglia sau Elveția? Încăierare între Sebastian Culea și George Nistor: „Elveția e ceasul care și-a scos limba, n-a mai câștigat de pe vremea lui Thatcher” vs. „Ce a produs Premier League pentru naționala eșuată a lui Southgate?”

Anglia - Elveția, cine câștigă? Sebastian Culea și George Nistor vin cu argumente nepopulare în Fight Club GSP
Anglia - Elveția, cine câștigă? Sebastian Culea și George Nistor vin cu argumente nepopulare în Fight Club GSP

Articol de , - Publicat sambata, 06 iulie 2024 11:11 / Actualizat sambata, 06 iulie 2024 12:16

GSP continuă proiectul Fight Club, în care doi jurnaliști din redacție își aleg o favorită înaintea unui sfert de finală la Euro 2024 și vin cu argumente solide în favoarea ei. După Spania - Germania și Portugalia - Franța, urmează Anglia - Elveția.

Britanicii au de demonstrat că se pot reclădi în fazele eliminatorii superioare, în timp ce Elveția e față în față cu provocarea ultimilor ani: un loc în primele patru.

Duelul îi aduce față în față pe Sebastian Culea (Anglia) și George Nistor (Elveția), niciunul dintre ei „englez de mic” sau „elvețian de mic”, însă cu raționamente valide. Iată dialogul, replică cu replică, și o întrebare la care așteptăm răspunsul cititorilor: Cine câștigă, Anglia sau Elveția?

Cine se califică?

Anglia
Elveția

Deschidere! De ce Anglia? De ce Elveția?

Sebastian Culea: Ca s-o zic pe aia dreaptă, mă așteptam ca Anglia să-și schimbe jocul, sistemul, după grupe. Southgate a păstrat aceeași placă și n-ar fi fost o problemă dacă englezii câștigau 1-0, doar că nu mai e vorba despre estetică. Putem înțelege abordarea, presiunea cu care se confruntă selecționata Albionului, mai ales în condițiile în care a ratat trofeul la mustață în ediția precedentă.

George Nistor: Anglia nu a schimbat niciodată nimic în stilul ei, de unde să facă o în prima fază eliminatorie? Continuă să se scufunde într-un conservatorism pe care rar îl mai vezi la acest nivel, iar calitatea nu se vede.

Personal, nu cred în ideea că naționalele mari și-au propus să joace fotbal din optimi, e doar o scuză la general, ce tinde spre penibil. Anglia n-are capacitatea de a schimba ceva pentru că nu poate mai mult sub comanda lui Southgate. E departe 2021, nu m-aș mai raporta la ceva ce s-a disputat în urmă cu 3 ani. Ce abordare să înțelegi? În ce sens?

Fight! „Să o lăsăm mai moale cu pragmatismul elvețian!” vs. „Ce a produs Premier League pentru naționala Angliei?”

Sebastian Culea: Spun că e de înțeles pragmatismul, chiar asasinarea fotbalului, doar că astfel de prestații numai victorii nu aduc, iar Anglia s-a întâlnit grav cu norocul contra Slovaciei. Cred însă că aceeași prestație slabă din optimi îl va obliga pe selecționer să schimbe, în sfârșit!, abordarea...

George Nistor: Ai spus bine asasinat, doar că după asasinat drumul victimei e unul singur. Nu se mai schimbă nimic, nu o mai ajută nici norocul. Englezii practică un fotbal crunt, chinuitor și care ar închide televizoarele în secunda doi. Doar penibilul din joc te face să rămâi, să vezi cât de rău mai poate fi...

Ce vreau eu să zic e că nu e o chestiune de sisteme și tactică. E un cumul de neajunsuri și mi-aș pune chiar și un semn de întrebare în privința contribuției pe care Premier League o generează pentru echipa națională. E inexistentă. Ce a produs? Aș putea trage concluzia că e un campionat predat la cheie jucătorilor străini, în care banul sufocă realismul fotbalului care se practică în Europa. Și apoi vine impactul. Boom! Rușine națională. Ce poate schimba Southgate? Așa, după tine.

Anglia sau Elveția? Încăierare între Sebastian Culea și George Nistor: „Elveția e ceasul care și-a scos limba, n-a mai câștigat de pe vremea lui Thatcher” vs. „Ce a produs Premier League pentru naționala eșuată a lui Southgate?”
Jude Bellingham în tricoul Angliei la Euro 2024, foto: Guliver/Gettyimages

Sebastian Culea: Îți amintesc că Premier League propune cel mai spectaculos fotbal și atrage încasări cu care niciun alt campionat din lume nu se poate lăuda. Că își permit să cheltuie, e pentru că reușeșc să producă un marketing de calitate, la o scară uriașă. E ceva greșit asta?!

Dincolo de această paranteză, de voie, de nevoie, Guehi e suspendat și, chiar dacă presa din Insulă doar îl introduce pe Konsa pe poziția sa, cred că vom vedea o schimbare de sistem și, pentru prima dată la Euro, o echipă care atacă: un Foden ca la City, un Saka pus mai mult în valoare de colegi, un Kane care are ocazii. Mi-e greu să cred că Southgate mai forțează norocul.

George Nistor: Crezi că l-a forțat? Norocul te prinde sau nu. Nu e ca și cum și-a propus să joace la noroc.

Sebastian Culea: Ba poate că da...

Anglia sau Elveția? Încăierare între Sebastian Culea și George Nistor: „Elveția e ceasul care și-a scos limba, n-a mai câștigat de pe vremea lui Thatcher” vs. „Ce a produs Premier League pentru naționala eșuată a lui Southgate?”
Gareth Southgate a promis că va schimba tactic pentru Anglia - Elveția. Foto: Imago

George Nistor: Hmm. Rămân la ideea mea. Puzzle-ul e pus cap la cap, atât pot ca joc. Ar trebui să fie evident pentru toată lumea. Uită-te la Elveția, te rog! O națională asumată integral care practică ceea ce poate, nu mai mult, iar asta îi face să se exprime bine, onest.

Au un mijloc solid, cu Freuler și Xhaka, care dă posibilitatea atacului să își joace cartea. Nu cedează niciun centimetru, nici când sunt în avantaj. Murat Yakin e un tip curajos, cu un sistem 3-4-3 care propune ocazii, atât cât pot ei, că nu au starurile Angliei.

Sebastian Culea: S-o lăsam mai moale și cu entuziasmul ăsta elvețian. Egalul cu Germania e poate mai mare decât eliminarea Italiei. Și Georgia scotea Italia în halul în care a arătat. Revenind la meciul cu nemții, Elveția putea încasa cinci lejer, plus că partida nu mai conta pentru germani, nici n-au forțat. Egal obosit cu Scoția și o victorie cu una dintre dezamăgirile turneului, Ungaria. Noi am bătut Elveția în preliminarii (nu vreau să-i discreditez pe ”tricolori”, dar o fac), n-o bate Anglia în sferturi la Euro?

George Nistor: E ușor să o dai pe adversari că au fost mai slabi. Să dăm Elveției ce e al Elveției, o națională care nu te păcălește nicio clipă...

Concluzii: Mainoo va fi arma din umbră vs. 1-2 ponderat

Sebastian Culea: Eu te înțeleg că Elveția arată mai bine, nu contest. Dar, vezi tu, în momente cheie, la turnee importante, intervin și pedigree-ul, experiența, individualitățile (Bellingham cu Slovacia). Cred că Anglia va trata total diferit partida, iar elvețienii vor intra în panică. Ultima oară, și singura!, când Elveția a bătut Anglia, Thatcher era la început de drum politic, noi în comunism, iar portarul putea lua mingea venită de la coechipier în brațe. Deci să ne revenim, Anglia rămâne reper în fotbal, elvețienii să rămână la finanțe.

George Nistor: Băncile elvețiene gestionează și finanțele britanice, my friend. Elvețienii sunt mai conectați ca echipă, au o unitate de grup la care Anglia doar visează și în continuare mergi pe argumentul individualităților. Să schimbe, dar ce anume?! Individualitățile nu au produs nimic la acest Euro, nu avem jucători care au marcat un meci cap-coadă, nu avem eroi totali, poate doar de finaluri de meci...

De inimă ai auzit? În partida aceasta nu vor conta reperele. Nici vorbă! Ci caracterele, iar Elveția le are, așa că panica nu îi caracterizează pe jucători. Ai tăi riscă să pice moral dacă adversarii lor îi vor lua tare din primele minute. Vreau să văd dincolo de cifre de Transfermarkt și cluburile din drepturile jucutărilor. Aici e o reprezentativă. A ta e eșuată. Un eșec cu sclipici.

Anglia sau Elveția? Încăierare între Sebastian Culea și George Nistor: „Elveția e ceasul care și-a scos limba, n-a mai câștigat de pe vremea lui Thatcher” vs. „Ce a produs Premier League pentru naționala eșuată a lui Southgate?”
Granit Xhaka după ce Elveția a eliminat Slovacia în optimile Euro 2024. Foto: Imago

Sebastian Culea: Toți jucătorii Angliei, cu excepția lui Bellingham și Kane, evoluează în Premier League, oricare poate face diferența, chiar și cei mai tineri. L-ai văzut pe Mainoo cu Slovacia? Tupeu, dribling, 100% e titular cu Elveția. Arma din umbră. Stai să-i vezi pe Rieder și Rodriguez cu Saka, nu vor înțelege nimic. Cel mai bun jucător al Elveției cu Italia a fost Vargas. Joacă la Augsburg, George! Valorează cât salariul lui Kane într-o săptămână. Exclus să le mai meargă, Anglia joacă finala.

George Nistor: Joacă la Augsburg, dar dacă marchează o dublă în poarta lui Pickford, ar putea apărea o ofertă din Premier League, nu? Doar bani există și cluburi care au sunt cu duiumul. Nu mereu clubul îți dă valoarea, ci jucătorii alături de care evoluezi și cei pe care îi înfrunți, însă trebuie să fii și capabil să acumulezi, iar noi asta vedem în prezent... jucători din Premier League care nu se regăsesc într-o altă competiție.

Sebastian, îi văd franjuri pe Trippier și Walker când pe teren îi vor înfrunta Vargas și Ndoye, în centrul cărora va fi Embolo, pericolul garantat. Notează bine!

Nu voi spune că „It's coming to Bern!”. Aș fi absurd. Sunt ponderat. Elveția în semifinale, după 2-1, iar apoi lemne și pietre după Southgate.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Superliga
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Superliga
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare
Europa League
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (5)
ssLazio
ssLazio  •  06 Iulie 2024, 18:16

''iar apoi lemne și pietre după Southgate''. O traducere neinspirata si total nefericita, in context, a expresiei ''sticks and stones''.

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  06 Iulie 2024, 18:12

Dezbaterea e caricaturala (nu ma refer doar la cei doi, ci la toata planeta). De-o parte toata lumea ii vede pe elvetieni ca pe o echipa sudata, de gnomi muncitori, cu un joc colectiv ca briceagul elvetian, iar dincolo supervedetele englezilor, o echipa care nu joaca mai nimic, dar care e salvata de jucatorii de 200 milioane unitatea, ce dau gol din foarfeca in ultimul minut.

tk2014
tk2014  •  06 Iulie 2024, 13:24
Postat de anti_fcsb_bayern_real_juve pe 06 Iulie 2024, 11:38

Toata planeta abia astepta ca si nesimtitul ala de Bellingham sa fie facut pachet si expediat de urgenta de la euro.

mai putin eu. vreau balon de aur pt nesimtitul ala. apropos de gesturi: cand shaqiri facea semnul vulturului la meciul cu sarbii din 2018, planeta tacea.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează