Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  CROAȚIA - ITALIA 1-1

FOTO Cel mai dramatic meci de la EURO 2024! Italia a marcat la ultima fază și e în „optimi”. Croația, aproape OUT!

Croația - Italia, foto: Guliver/GettyImages
Croația - Italia, foto: Guliver/GettyImages

Articol de , , - Publicat luni, 24 iunie 2024 23:58 / Actualizat marti, 25 iunie 2024 01:59

Italia a reușit la ultima fază să scoată un egal cu Croația, scor 1-1, și merge în „optimile” EURO 2024. Campionii en titre au terminat grupa B pe locul 2, sub liderul Spania.

Croația conducea cu 1-0 în minutul 90+7, dar ce s-a întâmplat e incredibil. Italia a plecat la atac, Calafiori i-a scos pe șut lui Zaccagni, iar jucătorul lui Lazio a trimis în vinclu. Italia e în „optimi”, Croația e aproape de a merge acasă. Are doar 2 puncte și ar avea nevoie de patru condiții pentru o calificare miraculoasă: Serbia - Danemarca să se termine 3-0 sau 0-3, Slovenia să piardă cu Anglia cu 0-3 sau la 4 goluri diferență, Georgia să piardă cu Portugalia, iar Cehia să piardă cu Turcia.

CRONICĂ DE DANIEL SCORPIE: Non c'e tre senza quattro! Italia leagă al patrulea 1-1 contra Croației și ajunge DRAMATIC în „optimi”. Iar Modric pleacă acasă!

Luka Modric, fostul câștigător al „Balonului de Aur” 2018, n-a fost de ajuns pentru calificarea Croației între primele 16 echipe ale continentului. Căpitanul a reușit al 26-lea gol în 178 de selecții, după ce cu 32 de secunde mai devreme ratase un penalty! Italia, replică tristă a reginei Europei de pe „Wembley”, a fost salvată chiar la ultima fază de Zaccagni, ultima rezervă introdusă de Spalletti!

„Eu nu vreau frumusețe, ci substanță, pentru a contracara calitatea adversarilor. Îmi doresc ca jucătorii să fie atenți și bine poziționați. Sunt meciuri care îți pot face istoria mică ori mare, însă nu semnez pentru un egal”, anunța selecționerul Luciano Spalletti, înaintea ciocnirii cu croații.

Squadra Azzurra nu a învins-o niciodată pe Vatreni în opt confruntări (după dobândirea independenței), dintre care ultimele trei, toate contând pentru Euro, preliminarii ori turneu final, au consemnat remize. Mereu 1-1! Croația a bătut cu 2-1 la CM 2002, în timp ce, dacă ne întoarcem mult de tot în urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Italia ar avea un unic succes, 4-0, într-un amical disputat la Genova în aprilie 1942.

Spalletti schimbă în 3-5-2, Dalic rămâne adeptul lui 4-3-3

Campionii en titre ai Europei s-au scuturat de povara lecției de fotbal administrate de Spania, iar Spalletti a ales să schimbe și echipa, și sistemul. A renunțat la 4-2-3-1, folosit cu Albania și Furia Roja, pentru un 3-5-2 și a umblat mai ales la zona ofensivă. Au ieșit din schemă Frattesi, Scamacca și Chiesa și au apărut în primul "11" Darmian, Raspadori și Retegui, uimitoare fiind recuperarea lui Dimarco.

Dincolo, Zlatko Dalic a rămas fidel așezării 4-3-3 și a operat patru mutări față de remiza cu Albania, câte două în defensivă și-n atac. Antrenorul Vatreni a renunțat la Juranovic și Perisic, pentru a-i titulariza azi pe Stanisic și Pongracic, iar în față Majer și Petkovic le-au cedat locurile lui Mario Pasalic și Sucic.

De două ori și jumătate mai mulți fani croați decât tifosi italieni

Leipzigul a fost invadat încă de dimineață de croați, ce au făcut spectacol pe străzile orașului din fosta RDG și au câștigat net confruntarea cu italienii. Tribunele de pe "Red Bull Arena", cu capacitate maximă la jocurile internaționale de 41.600 de locuri, sunt dominate de cei 25.000 de fani alb-roșii, inclusiv celebra Ivana Knoll, care a întors toate privirile și a acaparat iar blitzurile fotoreporterilor.

Tifosii nu au venit decât 10.000 în Leipzig, însă par foarte vocali și încrezători în calificarea în "optimi". Și lor, și susținătorilor trupei lui Modric li s-a pus în vedere de către poliția germană că arsenalul pirotehnic, de care nu au făcut deloc economie în oraș, este interzis pe stadion! Croaților nu le-a păsat, dovadă torțele aprinse în spatele porții lui Livakovic.

Dominare netă a croaților, dar Bastoni irosește o șansă imensă!

Cum era de anticipat, croații au preluat inițiativa și au avut nevoie de patru minute ca să-l pună la treabă pe Donnarumma: cel mai tânăr portar din istoria Euro ajuns la 10 meciuri (25 de ani și 120 de zile) a respins în corner mingea expediată de Sucic, puștiul lui Salzburg. După un sfert de ceas în care n-au decât 25% posesie, azzurrii au pus probleme și în atac prin Retegui.

Lovitura de cap a fostului coleg al lui Drăgușin la Genoa a fost deviată de freza lui Gvardiol în corner, apoi italo-argentinianul a fost blocat în mijlocul careului. Italia a ieșit la joc și a scos mai multe faze fixe. În urma unui corner, Bastoni a rămas singur la 6 metri, dar nu l-a putut bate pe Livakovic, reflex formidabil la mingea sub bară!

Dalic a forțat cu golgheterul Osasunei, Spalletti și-a scos decarul

Și Donnarumma a fost la înălțime (doar are 1,99m și a fost MVP-ul Euro 2020), replicând cu o respingere la centrarea șutată viclean a celuilalt căpitan, Modric. Livakovic a fost iarăși sigur la execuția decarului Pellegrini (căpitanul Romei), cel mai mediocru purtător italian al acestui număr din acest secol.

Al treilea și ultimul șut cadrat al unei reprize nule. Care a însemnat și sfârșitul evoluției acestuia, la fel ca în cazul Pasalic, substituiți cu Frattesi și, respectiv, Budimir, al cincilea marcator din LaLiga în sezonul trecut, cu 17 goluri.

Modric a ratat penaltyul, dar tot căpitanul a rupt echilibrul pe tabelă

Totul s-a schimbat însă la o fază care nu prevestea ceva critic pentru italieni. Mingea șutată de Kramaric a fost deviată cu antebrațul stâng în careu de Frattesi și Makkelie, după ce a fost chemat la margine de VAR, a indicat punctul cu var. Donnarumma, cel mai bun jucător al peninsularilor la acest turneu, l-a ghicit pe Modric, ce a ratat al patrulea penalty la națională.

1singur italian a salvat poarta Squadrei Azzurra la un penalty la Euro în ultimii 24 de ani. Precedentul a fost Gianluigi Buffon, actualul șef al delegației italiene, ce a respins la execuția lui Adrian Mutu (2000)

A fost a doua lovitură de pedeapsă risipită de formația lui Dalic la Euro 2024. La 0-3 cu Spania, Petkovic nu l-a putut învinge pe Unai Simon. Doar Olanda (2000) și Spania (2022) au mai făcut asta!

Sute de pahare de bere au zburat spre teren după golul căpitanului!

Ce moment psihologic! Culmea a fost ca tot fostul câștigător al "Balonului de Aur" din 2018 să scuture plasa. Gigio a mai făcut o minune la reluarea lui Budimir, numai că balonul respins i-a venit perfect lui Luka în marginea careului mic și s-a făcut 1-0.

Stadionul din Leipzig a "explodat" și sute de pahare de bere au zburat din sectoarele croaților. La acest rezultat, vicecampioana mondială din Rusia 2018 urca pe locul al doilea al grupei, în trenul spre "optimi", iar Italia avea frisoane să spere la unul dintre cele patru locuri 3 norocoase!

38de ani și 289 de zile a avut Luka Modric în această seară la golul Croației, cel mai bătrân marcator din istoria Euro. I-a depășit pe austriacul Ivica Vastic (38 de ani și 257 de zile, în 2008 contra Poloniei) și pe macedoneanul Goran Pandev (37 de ani și 321 de zile, contra Austriei în 2021)

Cea mai slabă campioană en titre a Europei tremură pentru calificare!

În disperare de cauză, Spalletti a mutat instant ofensiv cu Chiesa și Scamacca. Iar italienii s-au avântat spre careul croat. Situațiile de poartă, pentru că ocazii nu se puteau numi, au venit mai degrabă fortuit ori tot din fază fixă. Bastoni, ce trecuse atât de aproape de 0-1 în prima parte, a recidivat, de data asta mingea săltând peste transversală. Decepție!

Calafiori, autogol cu Spania și assist cu Croația. Dar ratează „optimile”!

Nici măcar vârful speranței într-o remiză, recent câștigător al Europa League cu Atalanta, nu l-a amenințat prea serios pe Livakovic. Spalletti i-a aruncat în foc pe "pariorul" Fagioli și pe Zaccagni. Timpul trecea nemilos și egalarea nu se întrevedea deloc. Makkelie a dat însă opt minute suplimentare. Chin, suferință și... Vine 90Ă8, ultimul de prelungire. Era atacul de final, la care stoperul, care dădea autogol cu Spania și primise în 90+3 "galbenul" de suspendare pentru "optimi" (puțini tifosi mai visau la așa ceva), a ieșit la rampă.

Primul gol la națională în 183 de minute la națională în jocuri oficiale

Calafiori nu mai avea niciun rost să mai stea în spate și s-a trezit în ultima treime adversă, foarte liber, și l-a servit formidabil pe Zaccagni, fostul coleg al lui Ștefan Radu la Lazio, aproape că l-a imitat pe Del Piero (cel care elimina Germania în semifinalele CM 2006, tot în Germania).

Extrema de 29 de ani, cu numai șase selecții și 166 de minute adunate în meciuri oficiale la națională, a semnat primul gol în Squadra Azzurra! Și ce gol, cât o calificare! O lovitură de ghilotină căzută pe capul croaților, generația lui Modric terminând, la pământ, ceea ce a însemnat Last Dance.

Clasamentul grupei B la EURO 2024

FINAL: Croația - Italia 1-1

Croația - Italia, foto Cristi Preda (GSP)
Croația - Italia, foto Cristi Preda (GSP)
Croația - Italia, foto Cristi Preda (GSP)
Croația - Italia, foto Cristi Preda (GSP)
Croația - Italia, foto Cristi Preda (GSP)
+16 FOTO

Croația - Italia, echipele de start

Italia: Donnarumma - Darmian, Bastoni, Calafiori - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Pellegrini, Dimarco - Raspadori, Retegui
Selecționer: Luciano Spalletti

Croația: Livaković - Stanišić, Pongracić, Šutalo, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Mario Pašalić, Kramarić, Sučić
Selecționer: Zlatko Dalić

Stadion: Red Bull Arena Leipzig
Arbitru: Danny Makkelie (Olanda)

VIDEO. Nebunie la Leipzig! Modric marchează în poarta Italiei, iar Croația e aproape de calificarea în „optimi”. Bucurie imensă a fanilor croați în tribune

Fanii croați aruncă cu obiecte în jucătorii italieni

Pellegrini, mijlocașul Italie, a fost lovit cu un pahar de plastic în spate, când voia să bată cornerul, dar a tratat superficial momentul. Croații recurg la astfel de gesturi în primele minute ale meciului, când italienii sunt aproape de tușe.

VIDEO. Croația - Italia. Fanii gazdelor fac o atmosferă incendiară pe arena din Leipzig

UDATE ora 21:25. Croații vor domina în tribune

Stadionul din Leipzig, cu o capacitate de 47.000 de locuri, va fi ocupat mai mult de jumătate de croați. Aproximativ 25.000 de suporteri ai Croației vor fi la meci, în timp ce organizatorii estimează că italienii vor fi în număr de 10.000.

UPDATE ora 21:00. Buffon s-a întâlnit cu foștii colegi de la Juventus

Atmosfera e relaxată la Leipzig. Imediat după sosirea la stadion, Gigi Buffon, șeful delegației italiene, s-a întâlnit cu foștii juventini Mandzukic și Pjaca, ultimul în lot, rezervă. Mario este fost internațional, acum în staff-ul federației. Buffon a publicat imediat o poză pe Instagram.

Cel mai dramatic meci de la EURO 2024! Italia a marcat la ultima fază și e în „optimi”. Croația, aproape OUT!

UPDATE ora 20:10. Suporterii croați și italieni s-au întâlnit înainte de meci

Cel mai dramatic meci de la EURO 2024! Italia a marcat la ultima fază și e în „optimi”. Croația, aproape OUT!
Suporterii croați și italieni s-au întâlnit înainte de meci

La Leipzig, cu două ore înainte de meci, încă nu se simte atmosfera de duel decisiv. Suporterii italieni și croați s-au întâlnit în apropierea stadionului și au făcut fotografii de neuitat.

Croații? Îmbrăcați simplu, în culorile țării lor. Italienii? În costume de gladiatori. Însă toți au fost zâmbitori și prietenoși înainte de meciul decisiv pentru calificarea în fazele superioare de la EURO 2024.

+24 FOTO

Situația din Grupa B de la Campionatul European

Situația la zi: Deja câștigătoarea grupei B, Furia Roja privește cu detașare situația din grupă, în timp ce Italia nu-și permite să se relaxeze. Cu un singur punct, albanezii și croații au nevoie neapărat de victorie pentru a se putea califica.

Italia nu convinge: campioana are șanse mici să-și păstreze titlul

Squadra azzurra a surprins plăcut pe toată lumea la precedenta ediție, învingând-o pe Anglia, chiar pe „Wembley”, după loviturile de departajare. Deocamdată, pare foarte dificil de imaginat că va repeta isprava în Germania, judecând după jocul prestat în primele două meciuri, 2-1 cu Albania și 0-1 cu Spania.

Croația, dezamăgitoare la ultimul dans la națională al lui Modric

Viceampioana mondială din 2018 n-a reușit să facă mari performanțe și la Euro. Niciodată Croația nu a ajuns mai sus de „sferturi”, iar la ultimele trei ediții n-a mai depășit nici „optimile”! Trupa lui Luka Modric, la care Zlatko Dalic e selecționer din octombrie 2017, n-a avut deloc viață ușoară, obținând un singur punct până în acest moment, în grupa în care a pornit cu șansa a treia la calificare.

Acest Euro se anunță a fi cântecul de lebădă al carierei la națională pentru Modric, care, la 38 de ani, vrea să se retragă în glorie.

VIDEO Ovidiu Ioanițoaia, un împătimit al fotbalului italian, e nedumerit: „N-ai cum să înțelegi ce joacă Italia”

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (47)
MaxiP
MaxiP  •  28 Iunie 2024, 00:10
Postat de Campioniii27 pe 27 Iunie 2024, 16:52

tu nu intelegi ca eu mi-am dorti ca ungaria sa mearga acasa. ca sansele erau mult mai mari sa bata cehia pe turcia si nu georgia pe portugalia,asta este,dar scopul era sa fie ungaria out si ungaria este out. cum am spus,era prea de tot ca o echipa cu minus 3 golaveraj si doar 3 puncte sa mearga mai departe. cel mai slab loc 3 care a mers mai departe a fost slovenia singura care a afcut doar 3 puncte dar aa vut golaveraj zero.

Pai ok, ca ti-ai dorit tu sa mearga ungurii acasa e una, dar sa isi doreasca atat de tare turcii incat sa-si riste calificarea, nu cred ca e plauzibil. S-au mai calificat la editiile trecute locuri 3 cu minus 1 golaveraj, e adevarat, Ungaria ar fi fost cel mai slab loc 3 calificat in cele 3 editii. Si nici nu meritau, la ce au prestat. Dar daca o faceau, o faceau. Asa sincer, discutabil si in legatura cu Georgia, care a batut un nume tare, dar in momentul in care acesta nu mai avea miza. Sistemul de joc e totusi destul de depasit, comparatia asta intre locurile 3.... pana la urma cel mai tare loc 3 dintre toate (parerea mea si ca joc) n-a prins optimile si acesta a fost Croatia. Care a ratat 2 victorii la ultima faza si a fost in grupa cu 2 echipe foarte tari. Dar nu asta se calculeaza.

Campioniii27
Campioniii27  •  27 Iunie 2024, 16:52
Postat de MaxiP pe 27 Iunie 2024, 11:01

Norocul turcilor ca nu au calculat la fel, ca erau la Istanbul acum. Cum sa pierzi un meci cand inca nu esti sigur ca mergi mai departe? Dar cum sa pierzi un meci in general, pentru ce sa te intereseze ca-i scoti pe unguri sau pe cehi. Din contra, la sfarsitul meciului s-au luat la harta, nu s-a pus problema niciunei intelegeri intre ei.

tu nu intelegi ca eu mi-am dorti ca ungaria sa mearga acasa. ca sansele erau mult mai mari sa bata cehia pe turcia si nu georgia pe portugalia,asta este,dar scopul era sa fie ungaria out si ungaria este out. cum am spus,era prea de tot ca o echipa cu minus 3 golaveraj si doar 3 puncte sa mearga mai departe. cel mai slab loc 3 care a mers mai departe a fost slovenia singura care a afcut doar 3 puncte dar aa vut golaveraj zero.

MaxiP
MaxiP  •  27 Iunie 2024, 11:01
Postat de Campioniii27 pe 26 Iunie 2024, 17:20

tinand cont ca daca bate cu 1-0 sau 2-0 cehia pe turcia merg ambele mai departe 100%,ar trebui sa fie cehii si turcii fraierii secolului sa nu faca un asemenea rezultat,mai ales ca asa sunt imperecherile astea ca dupa locul 3 poti pica cu o echipa mai slaba decat dupa locul 2.

Norocul turcilor ca nu au calculat la fel, ca erau la Istanbul acum. Cum sa pierzi un meci cand inca nu esti sigur ca mergi mai departe? Dar cum sa pierzi un meci in general, pentru ce sa te intereseze ca-i scoti pe unguri sau pe cehi. Din contra, la sfarsitul meciului s-au luat la harta, nu s-a pus problema niciunei intelegeri intre ei.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează