Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru, Oana Duşmănescu - Publicat joi, 20 iunie 2024 20:59 / Actualizat joi, 20 iunie 2024 21:24
Danemarca și Anglia au remizat cu scorul de 1-1, în runda cu numărul #2 a grupelor de la Europeanul din Germania.
Cu prințul William ca suporter de lux, Anglia încearcă să afle, în meciul cu Danemarca, dacă Gareth e inflexibil sau doar căpos. Deși Anglia nu a apăsat pedala de accelerație până la capăt în întâlnirea cu Serbia (Grupa C, 1-0 pentru selecționata „Three Lions”, prin reușita lui Jude Bellingham) și nu a dat senzația unei solidități care să se ridice la reputația de mare favorită a turneului din Germania, clădită înaintea începerii competiției, managerul a introdus în teren aceeași echipă și în această seară, la Frankfurt.
Impresia că englezii încă sunt pe saving mode, cu gândul de a-și păstra energia pentru fazele superioare ale competiției a persistat în primele minute ale reprizei întâi. Își țin însă adversarii la respect, orice înaintare a danezilor se lovește de așezarea atentă a englezilor, care parcă scot din sticluța magică la fiecare meci fumul siguranței, care îi adoarme sau cel puțin îi năucește pe inamici.
Foden trage spre poartă în minutul 13, dar echipei Angliei îi lipsește cheful de a accelera – joacă fără să-și asume riscuri. Pe undeva, se simte în mișcările lor presiunea – când toată lumea îți spune că tu ești cel care trebuie să câștige DE DATA ASTA, începi să lași loc îndoielii sau cel puțin surorii mai subversive a acesteia, prudența.
Kane își face, în sfârșit, datoria
Cu toate acestea, Kane, mai liber decât în meciul cu sârbii, țintește fără probleme poarta lui Schmeichel (minutul 18), de la o fază pornită din ghetele portocalii-neon ale lui Walker. 1-0 și suporterii englezii își pot îngădui să răsufle – expiră, inspiră la loc!
Golul lui Harry Kane subliniază încă o dată lipsurile din defensiva Danemarcei, în ciuda faptului că nordicii combină imaginativ și curajos. E totuși reeditarea semifinalei de la Euro 2020, atunci încheiată 1-1 după timpul regulamentar de joc și decisă în prelungiri de același Kane.
Anglia pare că are un copiator în vestiar – se retrage în apărare după golul nouarului său celebru, părând că se poate mulțumi, la o adică, cu un avantaj minim, fără să depună un efort care s-o văduvească mai târziu de energie. Acesta e micul mare risc pe care și-l asumă Southgate.
Danemarca nu are motive să se lase intimidată
Danezii au inițiative și dau emoții lui Pickford – Maehle și Wind simt că, dacă insiști, la un moment dat vei reuși. Și asta chiar se întâmplă, în minutul 34, când Morten Hjulmand fructifică pasa lui Kristiansen și un pas greșit al aceluiași Kane, învingându-l pe goalkeeperul Albionului de la 25 de metri, după ce mingea mângâie bara.
Un 1-1 care plutea, practic, în aer. Moneda pentru pasivitate și, poate, pentru un pic de aroganță. Acum danezii simt mai bine meciul și jonglează fin cu controlul asupra partidei.
Cel puțin după prima repriză, Anglia arată un singur lucru: că o generație de jucători excepționali nu-ți garantează deloc o echipă excepțională. Danemarca, în schimb, muncește, iar Southgate ar fi trebuit să știe că o trupă care a mai văzut astfel de confruntări își va juca șansa.
Un chin prelungit pentru Albion
În repriza a doua, Anglia își începe misiunea de cucerire a defensivei daneze. Gluma se îngroașă pentru jucătorii din insulă, veniți de la Manchester City, Bayern Munchen sau Liverpool. Din nou, Gallagher îl înlocuiește pe Alexander-Arnold (minutul 54). Bara se opune unui șut fulgerător al lui Foden, asta după ce, cu un minut mai devreme, Bellingham trimisese o pasă inexactă în careu. Nod în gât după nod în gât pentru Anglia. Ghinionul e doar umbra discretă a șovăielii de până acum.
Schimbă și danezii - ies Kristiansen și Wind, intră Bah și Damsgaard (minutul 56). Eriksen, omul care a văzut moartea la ediția trecută a Campionatului European, are și el două încercări la poarta englezilor.
Genunchiul lui Bellingham dă mai multe emoții suporterilor Angliei decât forța lui ofensivă. Tribuna cere gol, cântă și urlă.
Danemarca rulează banca - Yussuf Poulsen e trimis în teren de antrenorul Hjulmand în locul lui Hojlund. Contracarează Southgate, scoțându-i din joc pe Bukayo Saka, Harry Kane și Phil Foden – schimbați cu Eze, Watkins și Bowen. Este minutul 69 și englezii așteaptă miracole din partea rezervelor, după ce iluștrii titulari ai reprezentativei „Three Lions” nu au adus decât dezamăgire.
Un 1-1 care necăjește pe toată lumea
Minutul 71 aduce acțiunea lui Watkins, cu un șut spre colțul drept, care însă eșuează – încă o expresie a unui pom intens lăudat. Danezii replică îndrăzneț, orice frică de adversarii englezi a dispărut demult – ce scrie pe hârtie nu se potrivește deloc cu ce se petrece pe teren.
Andreas Skov Olsen intră în locul lui Eriksen. Iese și Hjulmand, marcatorul Danemarcei, schimbat de Norgaard. Și tot danezii par mai fresh – cei care joacă fără așteptarea enormă față de o echipă care era practic declarată campioană europeană înainte ca turneul final măcar să înceapă.
Cele patru minute de prelungiri aduc dincolo de ecran mai degrabă chipurile nemulțumite ale fanilor britanici. Pe teren însă lucrurile par mai grele și mai tensionate decât în tribune. Nici danezii nu sunt mai veseli – simt că au pierdut printre degete ocazia unei revanșe.
Clasamentul Grupei C
FINAL. Danemarca - Anglia 1-1
- Au marcat: Hjulmand '34 / Kane '18
Echipele de start în Danemarca - Anglia:
Danemarca: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Maehle, Hjulmand, Hojbjerg, Kristiansen - Eriksen - Hojlund, Wind
Rezerve: Bah, Larsen, Damsgaard, Dolberg, Dreyer, Hermansen, Jensen, Kjaer, Kristensen, Norgaard, Poulsen, Ronnow, Olsen, Zanka
Selecționer: Kasper Hjulmand
Anglia: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Alexander-Arnold - Saka, Bellingham, Foden - Kane
Rezerve: Dunk, Eze, Bowen, Gallagher, Gomez, Gordon, Henderson, Konsa, Mainoo, Palmer, Ramsdale, Toney, Watkins, Wharton
Selecționer: Gareth Soythgate
Arbitru: Artur Soares Dias (Portugalia)
Asistenți: Paulo Soares (Portugalia), Pedro Ribeiro (Portugalia)
Arbitru VAR: Tiago Martins (Portugalia)
Asistent VAR 1: Alejandro Hernandez (Spania)
Asistent VAR 2: Juan Martinez Munuera (Spania)
Arbitru de rezervă: Mykola Balakin (Ucraina)
Stadion: Deutsche Bank Park (Frankfurt)
GALERIE FOTO. Cele mai tari imagini din Danemarca - Anglia. Megan, Soția lui Jordan Pickford, prezentă în tribunele stadionului din Frankfurt
Fanii celor două echipe fac spectacol în tribunele stadionului din Frankfurt. Megan Pickford, soția portarului englez, este și ea prezentă la meci.
Imnul Angliei, cântat de mii de britanici înainte de Danemarca - Anglia. „God save our king” a răsunat pe stadionul din Frankfurt
UPDATE. 18:45: Prințul William al Marii Britanii a ajuns la stadionul din Frankfurt pentru a asista la partida dintre Danemarca și Anglia. Monarhul, protejat de 20 de bodyguarzi
UPDATE. 18:20: Moment de reculegere înainte de Danemarca - Anglia
Înaintea meciurilor din această seară, dar și înaintea celor de vineri, 21 iunie, va avea loc un moment de reculegere în memoria lui Gerhard Aigner, fostul Secretar General de la UEFA, decedat astăzi.
UPDATE. 18:10: Danemarca - Anglia se va juca cu acoperișul tras
„Deutsche Bank Park”, stadionul pe care se joacă meciul din această seară, are o capacitate de 51.500 locuri și este originalul după care a fost proiectată Arena Națională din București. Există diferențe pentru că la Frankfurt arena are două etaje, la noi are trei. Pentru Danemarca - Anglia, oficialii UEFA au decis ca acoperișul retractabil să fie închis! A plouat peste zi în oraș, totul fiind luat ca o măsură de precauție pentru jucători.
UPDATE. 17:50: Suporterii englezi și cei danezi iau cu asalt stadionul din Frankfurt
Cu mai puțin de două ore înainte de start, stadionul începe să se umple de spectatori. Danezii sunt mult mai numeroși, îmbrăcați toți în roșu. Englezii sunt îmbrăcați în alb și au pus pe gardurile tribunelor steagurile Angliei. În momentul în care jucătorii au ajuns la stadion, danezii l-au fluierat copios pe Harry Kane, primul care a ieșit pe teren.
Anglia a început cu dreptul, chiar dacă s-a chinuit, scor 1-0, în fața Serbiei. De cealaltă parte, Danemarca a obținut doar un egal, 1-1, cu Slovenia, într-o partidă în care pornea ca favorită.
Englezii vor trebui să câștige pentru a-și respecta statutul de favoriți la CE și pentru a se califica matematic în faza „optimilor”, la fel cum a reușit și țara-gazdă, Germania. Danemarca, de cealaltă parte, s-a pus singură într-o situație dificilă, după ce a pierdut două puncte în fața naționalei celei mai slab cotate din Grupa C.
Evaluată de site-ul de specialitate Transfermarkt la 1,52 de miliarde de euro și considerată la începutul turneului final favorită la câștigarea trofeului alături de Franța, Anglia pornește ca favorită în fața Danemarcei (415,50 de milioane de euro).
Reeditarea unei semifinale „cu cântec”
Totuși, în semifinalele Europeanului precedent, Anglia și Danemarca au oferit o partidă extrem de echilibrată. Englezii s-au impus cu 2-1, iar departajarea a fost făcută abia în minutul 104, dintr-un penalty extrem de controversat, transformat de Harry Kane. Lovitura de pedeapsă a fost dictată după ce Sterling s-a prăbușit ușor într-un duel cu Maehle.
În istoria confruntărilor directe dintre cele două naționale, Anglia s-a impus de 8 ori, Danemarca în 4 rânduri, iar alte 3 partide s-au terminat la egalitate.