Articol de Daniel Grigore - Publicat marti, 11 iunie 2024 11:57 / Actualizat marti, 11 iunie 2024 11:57
Cu Belgia fără strălucirea de altădată, iar Ucraina, România și Slovacia luptând pentru locul 2, mulți au considerat grupa E fiind cea mai slabă de la EURO 2024 ♦ Totuși, într-un clasament întocmit pe baza pozițiilor fiecărei naționale în ierarhia FIFA, grupa din care fac parte „tricolorii” evită ultima poziție.
24 de echipe vor lupta, începând din 14 iunie, în cea mai importantă competiție continentală interțări, Campionatul European de Fotbal.
Tragerea la sorți de pe 2 decembrie 2023 a fost blândă cu România, calificată la un turneu final după 8 ani de pauză. În fața „tricolorilor” au ieșit Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B, ulterior confirmată a fi Ucraina.
Belgia, Ucraina și Slovacia în grupa României
Cu Belgia extrasă din prima urnă, Stanciu & compania se pot declara mulțumiți. „Dracii roșii” nu mai reprezintă forța din anii precedenți, merg în Germania fără Thibaut Courtois, în banda stângă nu mai apare Eden Hazard, cel care a semănat panică în apărările adverse la Mondialul din 2018, iar la cel mai recent Campionat Mondial, în 2022, au fost eliminați încă din faza grupelor.
Cu România, Slovacia și Ucraina lângă Belgia, mulți au considerat grupa E a fi cea mai slabă de la viitorul Campionat European. Clasamentul mondial al echipelor naționale, actualizat de câteva ori pe an, îi contrazice.
Grupa F, sub a României la EURO 2024
Plecând de la locul pe care îl ocupă în clasamentul mondial fiecare dintre naționalele calificate la EURO, GSP a calculat poziția medie pentru fiecare dintre cele 6 grupe. Seria E, din care face parte România, evită in extremis ultima poziție.
În ciuda dificultăților din ultimii ani, Belgia a rămas sus în clasamentul FIFA, chiar pe locul 3. Grupa este trasă în jos de locurile ocupate de România și Slovacia, 46, respectiv 48. Cu Ucraina a 22-a forță a fotbalului mondial, calculăm media grupei la 29,75.
Sub grupa E regăsim doar seria F, din care fac parte Portugalia (locul 6 mondial), Republica Cehă (#36), Turcia (#40) și Georgia (#75). Georgienii trag media grupei în jos, la 39,25.
Cum calculează FIFA clasamentul mondial
Calculul a fost efectuat pe baza celor mai recente date disponibile. Clasamentul FIFA a fost actualizat cel mai recent pe 4 aprilie 2024 și va fi împrospătat pe 20 iunie 2024, în timpul Campionatului European.
Clasamentul este întocmit pe baza modelului Elo, care presupune ca echipelor naționale să le fie adăugate sau substrase puncte după fiecare meci disputat, în funcție de următorii parametri:
- Forța relativă a adversarului;
- Importanța meciului;
- Rezultatul meciului;
- Rezultatul așteptat al meciului.
Formula utilizată este: Punctaj = Punctajul înainte de meci + I * (W - We), unde:
- I reprezintă importanța meciului. De exemplu, partidele amicale jucate în afara ferestrelor FIFA sunt recompensate cu doar 5 puncte, iar meciurile din fazele superioare ale Campionatului Mondial cu 60!
- W reprezintă rezultatul meciului (victorie = 1; egal = 0,5; înfrângere = zero),
iar - We reprezintă rezultatul așteptat al meciului, calculat înaintea partidei în funcție de poziția în clasament a echipelor care se înfruntă. Evident, este de așteptat ca echipele cu un clasament mai bun să fie considerate favorite în fața celor situate sub ele.
57este cea mai joasă poziție pe care a ocupat-o România în clasamentul FIFA, mai întâi în februarie 2011, apoi în septembrie 2012
Grupa D, cea mai tare de la EURO 2024
Dintre cele 6 serii, cea mai bună poziție medie în clasamentul mondial o întâlnim la grupa D. Aici regăsim vicecampioana mondială din 2022, Franța (locul 2 în lume), Olanda (#7), Austria (#25) și Polonia (#28), media fiind de 15,5.
Seria considerată de mulți a fi „grupa morții”, B, din care fac parte Spania (#8), Italia (#9) și Croația (#10), este trasă în jos de a patra componentă, Albania, locul 66 mondial. Clasarea albanezilor face ca media să fie de 23,25, a doua cea mai bună de la acest turneu final.
Grupa A completează podiumul, cu Germania pe locul 16, Elveția pe 19, Ungaria pe 26 și Scoția pe 39, ceea ce duce media la 25. Mai sus decât grupa României regăsim și seria C, formată din Anglia (#4), Danemarca (#21), Serbia (#33) și Slovenia (#57).
3este locul pe care România îl ocupa în clasamentul mondial în septembrie 1997, cea mai bună clasare din istoria naționalei noastre. Doar Brazilia și Germania erau peste „tricolori” la acea vreme
Așadar, ordinea grupelor pe baza pozițiilor din clasamentul FIFA, pornind de la cea mai tare serie, arată în felul următor:
- Grupa D (Franța, Olanda, Austria, Polonia) - 15,5 poziție medie în clasamentul FIFA
- Grupa B (Spania, Italia, Croația, Albania) - 23,25
- Grupa A (Germania, Elveția, Ungaria, Scoția) - 25
- Grupa C (Anglia, Danemarca, Serbia, Slovenia) - 28,75
- Grupa E (Belgia, Ucraina, ROMÂNIA, Slovacia) - 29,75
- Grupa F (Portugalia, Turcia, Republica Cehă, Georgia) - 39,25
Programul României la Euro 2024:
- 17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, Munchen)
- 22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Koln)
- 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt)
VIDEO. Răzvan Lucescu analizează șansele României la EURO 2024
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!