Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  TURNEU

Euro 2024 aduce o premieră în istoria Europenelor: „Este prima dată când reprezintă o prioritate”

Scoțienii, în drum spre Germania pentru a-și susține favoriții // foto: Guliver/gettyimages
Scoțienii, în drum spre Germania pentru a-și susține favoriții // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 14 iunie 2024 15:07 / Actualizat vineri, 14 iunie 2024 15:07

UEFA explică cum în programarea meciurilor de la Euro 2024 a fost luat în calcul, pentru prima dată, impactul turneului asupra mediului ♦ Forul european a încercat să organizeze echipele și partidele într-un mod care să presupună distanțe mai scurte de străbătut, reducând astfel numărul de kilometri parcurși în zbor.

Zece stadioane au fost alese pentru Campionatul European, din zece orașe împânzite dintr-un capăt în celălalt al țării, de la Munchen la Hamburg și de la Koln la Berlin. Euro 2024 este aici, urmând ca vreme de o lună să vedem 51 de meciuri de cel mai bun nivel.

Programarea meciurilor și stabilirea arenelor care să găzduiască partidele de la turneele finale reprezintă de fiecare dată o misiune anevoioasă. Cu atât mai complicat a fost de această dată, având în vedere că în excuație a intrat un parametru suplimentar, sustenabilitatea, adică impactul călătoriilor asupra mediului înconjurător.

Euro 2024 aduce o premieră în istoria Europenelor: „Pentru prima dată, sustenabilitatea a fost o prioritate”

„Să asigurăm corectitudine pentru toate echipele este întotdeauna principiul primordial din spatele programării partidelor, dar în acest an, pentru prima dată, printre priorități am avut și sustenabilitatea.

Provocarea a fost să maximizăm sustenabilitatea fără să compromitem corectitudinea”, spune Marcello Alleca, șeful departamentului de competiții masculine ale UEFA.

În consecință, arenele și meciurile au fost organizate pe regiuni. Există 3 astfel de mari regiuni, în care meciurile au fost programate astfel încât echipele și suporterii să aibă distanțe mai mici de parcurs, iar efectele negative asupra mediului să fie reduse la un minimum posibil.

Doar 25% dintre drumuri vor fi efectuate cu avionul

UEFA a efectuat o comparație cu cel mai recent turneu final continental desfășurat într-o singură țară, în 2016, atunci în Franța. În urmă cu 8 ani, 75% dintre drumurile echipelor pentru meciurile din grupă au fost efectuate cu avionul, spune forul continental.

Conform analizei UEFA, procentajul ar trebui să scadă la 25% pentru Campionatul European din această vară, din moment de orașele-destinație sunt ușor accesibile cu trenul și autobuzul.

Un alt element care susține ideea sustenabilității este faptul că 7 dintre cele 24 de echipe participante la Euro 2024 vor juca cel puțin două meciuri pe același stadion, ceva ce nu s-a întâmplat deloc la ediția din 2016. Cele 7 reprezentative sunt Austria, Republica Cehă, Ungaria, Serbia, Slovacia, Elveția și Turcia.

Euro 2024 aduce o premieră în istoria Europenelor: „Este prima dată când reprezintă o prioritate”
Cele 10 orașe care vor găzdui meciuri la Euro 2024 // sursă foto: uefa.com

Programul trebuie să fie gata „cu cel puțin 2 ani înaintea meciului de deschidere”

Cum reușește UEFA să stabilească programul pentru astfel de turnee-mamut? Explică Alleca:

„Procesul este în continuare unul manual, nu implică automatizare. Începem cu o echipă de aproximativ 10 oameni, fiecare reprezentând diferiții factori care intră în calcul. Odată ce ajungem la un consens, trimitem mai departe către orașele gazdă și un grup mai numeros, care să consulte considerațiile noastre.

Asta se întâmplă cu mult timp înaintea turneului, acceptul final pentru program fiind necesar cu cel puțin 2 ani înaintea meciului de deschidere”.

„Facem programul fără să știm ce echipe vor participa, le numim echipa 1 din grupa A, echipa 2 și așa mai departe. Ne uităm unde vor juca, apoi la ce se va întâmpla cu câștigătoarele de grupă și cu echipele de pe locul 2, analizăm toate posibilele rute și cum putem să fim cât de corecți posibil cu toate formațiile”, a completat oficialul UEFA.

VIDEO. Edi Iordănescu, înaintea Euro 2024, despre cum gestionează momentele de presiune

Citește și:

Ovidiu Ioanițoaia, dezvăluire-șoc la GSP Live: „Cred că Edi Iordănescu va pleca. Așa și-a făcut calculul”
Nationala
Ovidiu Ioanițoaia, dezvăluire-șoc la GSP Live: „Cred că Edi Iordănescu va pleca. Așa și-a făcut calculul”
Penalty refuzat României? Legendarul Michael Ballack se revoltă: „Pentru mine e clar! Nici n-au analizat”
Nationala
Penalty refuzat României? Legendarul Michael Ballack se revoltă: „Pentru mine e clar! Nici n-au analizat”
Primul „tricolor” care a vorbit după România - Olanda: „Mă încearcă multe sentimente”
Nationala
Primul „tricolor” care a vorbit după România - Olanda: „Mă încearcă multe sentimente”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close