INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  GERMANIA

Apariția lui Gundogan ca primul căpitan dintr-o familie de imigranți RUPE Germania în două » Interviu în Der Spiegel: „Poate arătăm diferit, dar germanii sunt și arabi sau turci sau asiatici”

Gundogan în naționala Germaniei, foto: Guliver/gettyimages
Gundogan în naționala Germaniei, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 07 iunie 2024 16:31 / Actualizat vineri, 07 iunie 2024 17:42

Ilkay Gundogan (FC Barcelona, 33 de ani) este primul căpitan din istoria naționalei Germaniei care provine din rândul imigranților. Faptul că un fotbalist de origine turcă joacă în premieră acest rol a iscat unele controverse în rândul suporterilor nemți.

Bunicul lui Gundogan s-a mutat din Balikesir, Turcia, în anul 1979, în Germania, ca să lucreze ca miner. În acest timp, soția lui, bunica actualului jucător, a rămas în Turcia cu copiii. La un moment dat, aceștia au venit în Germania și familia s-a reunit și a luat cetățenie. Ca atare, Gundogan și fratele său sunt primii din familie născuți pe pământ german.

Mijlocașul cu 76 de selecții, născut și crescut la Gelsenkirchen, a acordat un interviu publicației Der Spiegel, în care a abordat și spinoasa dezbatere în privința banderolei la echipa națională.

Un sondaj din Germania a „rupt” opinia publică în privința lui Gundogan

CONTEXT: într-un sondaj controversat din Germania, 21% dintre nemți au declarat că ar dori să vadă mai mulți jucători albi în reprezentativa națională, iar 17% și-au afirmat direct nemulțumirea în privința faptului că un jucător de origine turcă a fost numit căpitanul Mannschaft-ului. „Acest lucru nu mă surprinde, dacă ne uităm la evoluția politică din ultimele luni sau din ultimii ani”, a spus Ilkay Gundogan.

Germania este tulburată în ultimele luni de pusee de ultranaționalism și euroscepticism, iar asta se vede în preferințele electorale pentru apropiatele alegeri europarlamentare. Principalul partid radical este Afd (Alternativa pentru Germania), al cărui lider, Maximilian Krah, a scandalizat recent opinia publică germană când a declarat că „nu toți cei care purtau uniforma SS (nr. unitatea paramilitară a partidului nazist) au fost criminali”.

În ciuda acestui fapt, partidul va strânge 14% din voturi la alegerile europene, devenind al treilea cel mai popular partid din Germania – cu un punct procentual în spatele Verzilor și la egalitate cu SPD, socialiștii cancelarului Olaf Scholz, aflați la guvernare, conform potrivit Forschungsgruppe Wahlen. E o creștere de 3% față de alegerile din 2019, când AfD a contorizat 11% din preferințe.

3 milioanede cetățeni cu background din Turcia se află acum în Germania

„Port banderola de căpitan al țării mele. E o mândrie”

„E un sentiment foarte plăcut să pot purta banderola de căpitan. Înainte era un vis frumos pentru mine să devin jucător al naționalei. Acum, conduc echipa națională a țării mele, la un Campionat European pe care Germania îl găzduiește. Lucru care mă face foarte mândru.

A fost o surpriză pentru mine când Hansi Flick m-a numit căpitan, în 2023, cu puțin timp înainte de ultimul său meci la conducerea echipei naționale.Faptul că Julian Nagelsmann m-a confirmat în funcția de căpitan a fost o adevărată onoare”, spune Ilkay Gundogan.

Gundogan este însă un căpitan cu origini turce într-o țară care, din punct de vedere politic, virează spre dreapta - începând să-și respingă cetățenii și rezidenții care provin din rândurile imigranților.

Cât de important e acest lucru pentru Gundogan?

„Nu am devenit căpitan pentru că părinții mei au fost, la început, imigranți. Una nu are nimic de-a face cu cealaltă.

Important e felul în care mă văd coechipierii și antrenorii mei.

Devii căpitan doar dacă echipa recunoaște că ești un om deschis, onest și bun. Am devenit căpitan pentru cine sunt eu ca om, nu pentru că sunt fiu de imigranți”, adaugă fotbalistul.

Gundogan în naționala Germaniei, foto: Guliver/gettyimages
Gundogan în naționala Germaniei, foto: Guliver/gettyimages
Gundogan în naționala Germaniei, foto: Guliver/gettyimages
Gundogan, stânga, la antrenament, foto: Gettyimages
Gundogan cu banderola Germaniei, foto: Gettyimages

În Germania, peste 30 la sută dintre cetățeni se trag din familii de imigranți

„Aceasta e noua realitate din Germania și societatea are nevoie de lideri ca mine.

Poate că arătăm diferit, dar și noi suntem germani. Știu că pot fi un model pentru multă lume, dar nu vreau să pun prea mult accent pe acest aspect al problemei”, a continuat jucătorul.

În lumea ideală a lui Ilkay Gundogan, societatea ar trebui să funcționeze ca o echipă de fotbal.

„La Barcelona sau în echipa Germaniei, profesioniști din medii diferite joacă laolaltă cu un scop comun. Desigur, diferența e că în societate nu toată lumea dorește același lucru”, subliniază jucătorul, adăugând că prima sa amintire cu naționala Germaniei a rămas „golul de aur” marcat de Oliver Bierhoff în finala Campionatului European din 1996.

”Aveam cinci ani și aveam un tricou al Germaniei, așa cum aveam și un tricou al Turciei. Întotdeauna am urmărit ambele echipe la turneele majore”, mărturisește Gundogan.

Apariția lui Gundogan ca primul căpitan dintr-o familie de imigranți RUPE Germania în două » Interviu în Der Spiegel: „Poate arătăm diferit, dar germanii sunt și arabi sau turci sau asiatici”
Gundogan cu banderola Germaniei, foto: Gettyimages

Copilăria lui Ilkay Gundogan s-a rotit în jurul ideii de diversitate și de bună înțelegere

„Când aveam trei ani, părinții mei ne-au înscris - pe mine și pe fratele meu - la fotbal. De atunci, n-au mai existat decât două lucruri în viața mea: școala și fotbalul.

După-amiaza jucam fotbal pe stradă, izbind cu mingea în ușile garajelor. Eram 15, uneori 20 de copii din medii foarte diferite. Germani, dar și arabi, turci, asiatici. Aceasta este Germania în care am crescut”, spune Gundogan.

Ilkay Gundogan povește că bunicul său a ales, când s-a stabilit în Germania, un cartier „mai puțin turc”, tocmai în ideea integrării familiei în comunitatea germană.

„Eu și fratele meu vorbeam germană doar între noi, părinții mei vorbeau turcă. Mama și tata au vrut să fim bilingvi, dar nu prea le-a ieșit.

Chiar și atunci când mergeam în vacanță în Turcia, eu și fratele meu tot în germană vorbeam.

Odată ne-am dus la un bazar și am vrut să cumpărăm niște tricouri false. Prețurile erau mai mici pentru localnici decât pentru turiști, iar noi păream turci.

La un moment dat, în timp ce negociam cu vânzătorul, i-am spus ceva fratelui meu în nemțește, din obișnuință. Așa am ajuns să plătim prețul pentru turiști, care era, desigur, de două ori mai mare. Părinții mei au fost foarte supărați”, a povestit, vesel, jucătorul Barcelonei.

Pentru părinții lui Ilkay, era important ca fiii lor să se integreze cât mai bine în societatea germană, dar să păstreze un echilibru și cu tradițiile turcești.

„De aceea, deși sunt musulman, am multe amintiri frumoase din copilărie legate de Crăciun. Eram înscris și la o școală de dans, unde venea Moș Crăciun, care nu se pomenea acasă. Respectam Crăciunul și ne plăcea.

Modelul meu preferat de căpitan era Vincent Kompany în zilele de la Manchester City. Avea un caracter tare și era un om autentic. Era sincer și-și asuma greșelile făcute
- Gundogan

Toată familia noastră era fan Galatasaray, cu excepția mamei mele. Ea este suporteră a lui Fenerbahce. Aveam și lenjerie de pat cu Galata”, își amintește jucătorul.

Întrebat dacă s-a simțit reprezentat de echipele naționale din 1996 și 2006, formate aproape în întregime din jucători albi, Gundogan a răspuns: „Când eram copil, idolii mei erau Hamit și Halil Altintop. Ca și mine, ei veneau din Gelsenkirchen și aveau părinți turci. Îmi semănau fizic și aveau succes în Bundesliga”.

Dar admite că mulți dintre copiii de origine turcă din Germania tind să se identifice și în zilele noastre mai degrabă cu reprezentativa Semilunii decât cu „Panzerele”.

În 2023, când Hansi Flick l-a numit căpitan al naționalei, Gundogan nu a sunat pe nimeni în mod special.

„M-am dus acasă și i-am spus soției mele. Nu voiam să mă laud cu asta. O parte din familia mea a aflat doar din presă.

Părinții mei au fost mândri. Ei sunt de școală veche. Pentru ei, a fi lider înseamnă încă să fii mereu puternic. Eu cred că, în zilele noastre, trebuie să conduci o echipă în alte moduri.

A fi doar cel puternic e o prostie”, spune Ilkay Gundogan.

Întrebat care e ingredientul secret al antrenorilor de elită, Ilkay Gundogan, care a lucrat cu Jürgen Klopp și Thomas Tuchel la Dortmund, dar și cu Pep Guardiola la Manchester City, a răspuns:

„Diferența dintre un antrenor de top și unul mediocru este că primii își dau seama de necesitățile reale ale echipei lor.

Unele echipe au nevoie mai mult de o abordare emoțională, mai empatică, altele au nevoie de informații directe privind antrenamentele și tactica.

Asta îl deosebește pe Klopp de Guardiola, de exemplu. Klopp își selectează jucătorii care vor să joace cu sufletul, Guardiola pe cei care caută instrucțiuni clare pe teren”, explică Ilkay Gundogan.

Despre noul selecționer al echipei Germaniei, Julian Nagelsmann, căpitanul Gundogan spune că e omul care oferă direcții tactice clare, dar le oferă elevilor săi mai multă libertate în ofensivă.

De asemenea, recunoaște că, pe fondul unor rezultate șovăielnice ale naționalei Germaniei, își pune mari speranțe în contribuția lui Toni Kroos la Euro 2024.

„Nu există niciun jucător care să reprezinte posesia mingii mai mult decât el. Pe de altă parte, joacă adesea pe contraatac - așa a făcut în meciurile importante alături de Real Madrid.

Toni oferă echipei noastre un echilibru pe care nu l-am mai avut de mult timp”, subliniază Ilkay Gundogan.

„Nici măcar nu visez neapărat să câștigăm titlul de campioni europeni”

Germanul cu origini turce spune că, pentru el, Euro 2024 ar fi un succes dacă echipa națională a Germaniei va reuși să fascineze să entuziasmeze suporteri din această țară și să creeze o atmosferă extraordinară, în tribune și în fața televizoarelor.

„Nici măcar nu visez neapărat să câștigăm titlul de campioni europeni.

Nu am definit niciodată succesul în numărul de titluri, ci prin emoțiile pe care le-am trăit în acel moment.

Au fost înfrângeri pe care nu le-am considerat înfrângeri, pentru că știam că am dat totul.

Când voi ieși pentru ultima oară de pe teren la Campionatul European, vreau să simt că am demonstrat tot ce ne-a stat în puteri să facem”, a conchis jucătorul.

  • Germania începe turneul final pe 14 iunie, împotriva Scoţiei, la Munchen.
  • Apoi va juca împotriva Ungariei, la Stuttgart, în 19 iunie şi împotriva Elveţiei, la Frankfurt, în 23 iunie.

18 goluria marcat Gundogan pentru naționala Germaniei

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (23)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  07 Iunie 2024, 22:16

Nu e problema ca este de origine turca, tot oameni sint si aia, problema este religia musul-man care nu se poate integra in occidentul civilizat.

grro
grro  •  07 Iunie 2024, 21:31
Postat de rva4 pe 07 Iunie 2024, 20:42

La fiecare rând scris ai cel puțin o dovadă de cât de *** ești. De catastrofale confuzii și erori legate de istoria României... nu are rost sa mai vorbim. ***

Tu nu ești prieten cu inteligența și nici nu cred că se va întâmpla vreodată. Dacă nu ai înțeles ce spune omul și ești depășit de situație...atunci taci !

janus_mirror
janus_mirror  •  07 Iunie 2024, 21:15
Postat de rva4 pe 07 Iunie 2024, 20:42

La fiecare rând scris ai cel puțin o dovadă de cât de *** ești. De catastrofale confuzii și erori legate de istoria României... nu are rost sa mai vorbim. ***

Ai vrut sa scri "RAV4"? "Greu la deal cu boii mici si la vale cu ei ciuti". Nu-i asa fostule carutas cu Toyota la scara? Dar de opinci te-ai lepadat? Lol

Vezi toate comentariile (23)
Comentează