Articol de Aurelian Botezatu - Publicat sambata, 22 iunie 2024 14:18 / Actualizat sambata, 22 iunie 2024 18:22
Trei suporteri albi ai Olandei au îmbrăcat tricouri retro, și-au vospit fețele și au purtat peruci astfel încât să arate ca fostul mare internațional Ruud Gullit. Fotografia cu ei pe stadionul din Hamburg, apărută ulterior, a fost etichetată de mulți drept rasism.
Deși meciul cu Polonia (2-1) s-a disputat pe 16 iunie, apariția ulterioară a unei fotografii la TV și în spațiul online a declanșat în Olanda o adevărată dezbatere pe tema rasismului.
În poza respectivă pot fi văzuți trei suporteri albi ai „Portocalei Mecanice” cu tricouri retro, care s-au vopsit pe față și și-au pus niște peruci astfel încât să semene cu fostul mare internațional Ruud Gullit. Ceea ce, acasă, a fost catalogat de mulți drept nepotrivit.
Ruud Gullit însuși susține că s-a simțit onorat de inițiativa celor trei fani
Actualii internaționali oranje, dar și Gullit însuși nu văd însă lucrurile într-o asemenea lumină. „Poți fi sincer în această discuție? Eu nu văd nicio problemă”, a răspuns fundașul Nathan Aké la întrebarea unui reporter pe această temă, în cadrul unei conferințe de presă.
Apărătorul lui Manchester City consideră că „aceste probleme scapă de sub control, nu ar trebui să permitem să se întâmple așa ceva”. Ruud Gullit, la rându-i, a declarat cotidianului De Telegraaf că inițiativa celor trei fani este pentru el „o onoare” și le-a cerut compatrioților să nu facă „o problemă din astfel de lucruri”.
Gullit, al cărui tată provine din Surinam, a devenit campion european cu Olanda în 1988 și a jucat în total 66 de meciuri în tricoul „Portocalei Mecanice”. În 1987, el a câștigat Balonul de Aur.
Dezbatere despre blackfacing în Olanda. Este considerat rasism ca albii să-și înnegrească fețele
După ce fotografia imitatorilor lui Gullit a apărut la televizor și în mediul online, în Țările de Jos a izbucnit o dezbatere despre așa-zisul blackfacing. Este considerat rasist ca albii să-și înnegrească fețele cu machiaj.
Problema este deosebit de sensibilă în Olanda și din cauza personajului de Crăciun „Zwarte Piet”. Însoțitorul negru al Sfântului Nicolae în tradiția olandeză provoacă controverse la petrecerile de Crăciun și la televizor în fiecare an. Criticii și demonstranții descriu figura ca pe o întoarcere rasistă la epoca colonială.
Postul de televiziune olandez RTL Nieuws a reușit să vorbească cu unul dintre suporterii deghizați pe stadionul din Hamburg. „Ultimul lucru pe care vreau să-l fac este să rănesc oamenii. De aceea am decis să mă opresc”, a spus bărbatul. Toată discuția pe care a declanșat-o împreună cu prietenii săi l-a făcut „să se gândească” - a adăugat el.