Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 24 mai 2024 16:09 / Actualizat vineri, 24 mai 2024 18:25
Euro 2024 din Germania, programat între 14 iunie și 14 iulie, ar putea fi privat de folosirea VAR - Video Assistant Referee! Firma Ballinno din Țările de Jos a dat UEFA în judecată și susține că forul de la Nyon i-a copiat tehnologia video pentru a evalua fazele controversate de ofsaid. Primul termen al procesului e 3 iunie, la Hamburg.
Veste neașteptată ce ar putea afecta teribil desfășurarea meciurilor de la Euro 2024. UEFA riscă să fie obligată să renunțe la VAR la turneul final programat între 14 iunie și 14 iulie în Germania! Agenția Sportmediaset a dezvăluit că forul continental a fost avertizat să nu se mai folosească de Video Assistant Referee, dacă nu vrea să aibă probleme în justiție.
Amenințarea vine din Țările de Jos, de unde firma Ballinno a lansat acuzații grave înspre Nyon, susținând că UEFA i-ar fi copiat tehnologia video când a pus la punct sistemul care analizează ofsaidul la fazele controversate.
Mai mult, batavii au deschis un proces penal, primul termen de judecată fiind pe 3 iunie (cu 11 zile înaintea startului Euro), la un tribunal din Hamburg.
Ballinno a înregistrat un brevet pe acest sistem!
Sursa citată scrie că totul a început în urmă cu un an, când Ballinno a început să pregătească o plângere contra UEFA pentru a arăta cum, în urmă cu 13 ani, companiei batave i-a fost acordat un brevet pentru „o metodă și un sistem de detectare ale unor situații de «afară din joc»".
Cu toate acestea, plângerea a fost depusă abia la 18 aprilie, ceea ce a ridicat suspiciuni că momentul a fost ales special pentru a încerca să perturbe organizarea Euro 2024!
UEFA se apără și susține că VAR-ul ei e diferit
Un purtător de cuvânt al UEFA a declarat pentru The Sun că „forul continental nu e deosebit de îngrijorat", și pentru că „brevetul se referă la un cip inserat în minge care detectează instantaneu, în momentul în care aceasta este lovită, poziția neregulamentară, comunicând direct informația la căștile arbitrului. N-ar exista, așadar, urmărirea liniei cu care suntem obișnuiți, ceea ce demonstrează diversitatea celor două tehnologii în cauză".
„Ar fi scandalos. Trebuie să rezolve problema!"
Florian Müller, un expert în dreptul brevetelor, a declarat presei din Țările de Jos că momentul a fost în mod clar conceput pentru a pune UEFA sub presiune. Și fanii au reacționat imediat pe rețelele sociale.
„Îl iubim sau îl urâm, cu toții am început să ne obișnuim cu VAR", "Vă puteți imagina ce s-ar întâmpla dacă Anglia va fi eliminată din cauza unei decizii greșite pe care VAR ar fi detectat-o de obicei?" și "Ar fi un scandal. UEFA trebuie să rezolve problema!" au fost câteva dintre mesajele publicate în The Sun.