Articol de Dan Udrea - Publicat joi, 09 august 2018 09:00
În ultimul deceniu, gruparea din Split e pusă la respect, pe plan intern şi în Europa, de clubul lui Becali, dar a transferat jucători de mai mulți bani decât au făcut-o roş-albaştrii.
Duelul dintre Hajduk şi FCSB, pentru calificarea în play-off, e anunţat drept unul dezechilibrat de către agenţiile de pariuri. Românii sunt mari favoriţi, au o cotă de numai 1,6 pentru a trece mai departe. E normal având în vedere situaţia în care se află cele două cluburi şi mai ales ce s-a petrecut cu ele în ultimii ani.
FCSB a fost o echipă serioasă, atât pe plan intern, cât şi internaţional. A câştigat trofee, a propus jucători în naţională, şi-a respectat mereu poziţia de cap de serie, a ajuns aproape de fiecare dată în grupele europene. În schimb, Hajduk n-a făcut nimic din toate aceste lucruri. N-a câştigat aproape deloc, a lipsit an de an de la masa europeană şi şi-a pierdut strălucirea brandului "Hajduk", cea de la jumătatea anilor '90.
Şi totuşi, există un paradox. Hajduk continuă să vândă mai bine în străinătate decât o face FCSB. Peste 70 de milioane în ultimul deceniu e un nivel fantastic, chiar dacă FCSB stă și ea foarte bine, cu 60 milioane vânzări. Totuși, cu 10 sub croați!
REZULTATE
Hajduk nu există faţă de FCSB
Din 2009 şi până azi, gruparea din Split e pusă la respect de FCSB. Aproape că nu poate fi făcută o comparaţie fiindcă la toate capitolele, clubul lui Gigi Becali e net superior.
Intern
1. FCSB a cucerit în acest interval 3 titluri de campioană. Hajduk nu are niciunul!
2. FCSB are alte 5 trofee interne, două Cupe, o Supercupă şi două Cupe ale Ligii. În schimb, clubul din Split are un singur trofeu intern, Cupa Croaţiei din 2013.
Europa
1. FCSB are nu mai puţin de 8 participări în grupele unei competiţii europene în precedenţii 9 ani, o singură dată a ratat accesul, în 2015. Hajduk are o singură calificare în grupe în acest interval, în 2010!
2. FCSB a fost o dată şi în grupele Champions League, în 2013-2014! Hajduk Split n-a ajuns acolo.
3. Clubul patronat de Becali are 3 primăveri europene în intervalul 2009-2018, chiar şi o optime de finală acum 5 ani. Hajduk Split nu are nicio calificare în primăvara competiţiilor europene.
4. FCSB e pe locul 54 în topul coeficienţilor europeni, are un punctaj de 27,500. De aproape 4 ori mai mare decât cel al lui Hajduk, 7,000, cu care gruparea croată e peste 100 de locuri mai jos, pe poziţia 157.
INVESTIŢII
FCSB, de 8 ori mai mult!
E un alt capitol, ca şi performanţele, la care FCSB o domină autoritar pe Hajduk. În ultimul deceniu, Gigi Becali a plătit pe achiziţia de fotbalişti aproape 50 de milioane de euro!!!
În aceeaşi perioadă, croaţi au achitat doar 6,5 milioane. Au avut 3 ani consecutivi în care n-au cumpărat niciun fotbalist, plus alte 4 sezoane cu investiţii de sub 500.000 de euro!
FCSB, în schimb, a plătit sume mari şi foarte mari. În niciun an n-a coborât sub 1 milion de euro, dar au fost şi sezoane cu peste 7 sau chiar 8 milioane. În ultimii 2 ani, FCSB se apropie de 20 de milioane de euro plătiţi pe jucători, în timp ce Hajduk nici nu atinge 2 milioane.
86
e numărul fotbaliştilor pentru care FCSB a achitat sume de transfer în perioada 2009-2018
19e numărul jucătorilor pe care Hajduk Split a plătit bani pentru a-i achiziţiona între 2009 şi 2018
VÂNZĂRI
Hajduk stă mai bine: peste 70 de milioane!
E aproape de neînţeles cum o echipă care nu câştigă niciun titlu în Croaţia 10 ani la rând şi care lipseşte din grupele competiţiilor europene 8 ani din precedenţii 9 reuşeşte să producă mai mulţi bani din vânzarea jucătorilor în străinătate decât FCSB!
Clubul lui Becali a avut şi expunere europeană mai mare, plus investiţii superioare, buget ridicat, salarii mai bune, plus performanţe pe plan intern, într-un campionat care, ca ranking, nu e situat sub cel al Croaţiei!
Hajduk a vândut în ultimul deceniu de peste 70 de milioane. O medie fantastică de mai bine de 7 milioane pe an! Suma totală e cu peste 10 la sută mai mare decât ce a primit FCSB în schimbul jucătorilor cedaţi afară!
CARE E EXPLICAŢIA
Cota şi seriozitatea croaţilor
Singurul argument logic pentru faptul că Hajduk e în continuare mai bună la exportul de jucători decât FCSB e cota pe care o au croaţii şi pe care au avut-o mereu în ultimii ani. Plus seriozitatea lor în momentul în care au plecat la cluburi de afară: s-au impus mereu, nu ca românii, care au dezamăgit şi majoritatea s-au întors în Liga 1.
Cel mai bine cotaţi jucători croaţi acum
5 participări
la CM are Croaţia în perioada 1998-2018, singurul turneu la care a lipsit a fost în 2010, în '98 a jucat semifinală, iar acum, în Rusia, a disputat finala
1
e numărul participărilor României la CM în ultimii 20 de ani, în 1998, în Franţa, când naţionala lui Hagi a fost eliminată chiar de către Croaţia, în "optimi"