Articol de Victor Vrînceanu - Publicat duminica, 23 iulie 2017 09:00
Adversarul lui Dinamo din Europa League are un lot construit exact pe principiile la care finanțatorul din Ștefan cel Mare visează de când a preluat echipa ”câinilor”.
Ionuț Negoiță a devenit acționarul majoritar al lui Dinamo în 2013, când a preluat ultimele acțiuni de la Nicolae Badea. Afaceristul de la RIN anunța atunci răspicat că în Ștefan cel Mare va începe o nouă eră. Era " New Dinamo", visul său fiind ca echipa mare să fie formată integral din fotbaliști tineri, români și promovați din propria academie de copii și juniori. Ideea a rămas la nivel de concept pentru că în primul meci al noului sezon, cu Juventus Colentina, Dinamo a avut opt fotbaliști străini în primul "11" și încă unul intrat pe parcurs.
Sângele basc mai presus de orice
La peste 2.000 de km depărtare, adversarul "câinilor" din Europa League, Athletic Bilbao, este un club construit exact pe principiile care pentru Negoiță au rămas doar un vis. Filosofia clubului care a terminat sezonul trecut pe locul 7 în La Liga este ca echipa să fie formată din fotbaliști născuți în Țara Bascilor sau care au trecut prin academia de copii și juniori a lui Athletic, numită "Lezama".
Înființat în 1898, clubul basc a instituit o regulă nescrisă încă din 1912, prin care clubul acceptă doar fotbaliști născuți în Țara Bascilor sau, mai rar, tineri care s-au format în academii de fotbal din Țara Bascilor. În acest moment, Bilbao are un lot format din 27 de jucători, iar dintre aceștia, doar doi jucători sunt născuți în afara Țării Bascilor! La Dinamo, din 28 de fotbaliști, 13 sunt străini și dintre români doar fundașul Ionuț Nedelcearu este produs sută la sută al Academiei de copii și juniori Dinamo.
Un catalan și un francez
Cele două excepții ale lui Bilbao sunt fundașul stânga Enric Saborit și stoperul Aymeric Laporte. Saborit s-a născut în Barcelona și primii ani de juniorat i-a făcut la Espanyol, dar ultimii doi ani a fost format în academia lui Bilbao, în spiritul basc. Laporte s-a născut în Franța, la Agen, dar localitatea face parte din zona bască a Franței, astfel că vedeta din apărarea lui Bilbao poate fi considerată tot de origine bască. La fel ca Saborit, și Laporte a făcut ultima perioadă a junioratului la Bilbao. Laporte are dublă cetățenie, francezo-spaniolă, și deși a făcut junioratul la Agen și Bayonne, chiar și el a prins un an la academia lui Bilbao. Stoperul a ales să evolueze pentru echipele naționale de juniori ale Franței.
171.100.000 €milioane de euro valorează lotul lui Bilbao. Jucătorii lui Dinamo sunt cotați la 18,3 milioane de euro
25.000.000 €este cota celor mai scumpi jucători ai lui Bilbao, Laporte și Williams. La alb-roșii, Sergiu Hanca este cel mai valoros fotbalist, cu o cotă de 2 milioane de euro
NAȚIONALA BASCILOR
Țara Bascilor are echipă națională încă din 1930. Jucătorii sunt selecționați din regiunile autonome basce și din partea franceză a Țării Bascilor. Acțiunile sunt organizate de Federația Bască de Fotbal, dar federația nu este afiliată FIFA sau UEFA, așa că naționala are voie să joace doar partide amicale cu echipe afiliate. Majoritatea meciurilor s-au jucat pe stadionul lui Athletic Bilbao, San Mames. Din actualul lot al lui Athletic Bilbao, nouă jucători au cel puțin o selecție în această echipă națională neoficială. Dintre aceștia, Aduriz, Mikel San Jose și Iker Muniain au evoluat atât pentru Țara Bascilor, cât și pentru echipa națională a Spaniei.
Jucătorii din Biscay
Multă vreme, Athletic obișnuia să recruteze juniori preponderent din regiunea Biscay, regiune care înconjoară Bilbao. Asta în timp ce celelalte cluburi din Țara Bascilor, ca Real Sociedad și Osasuna, s-au limitat să selecționeze din zonele lor geografice, Gipuzkoa și Navarra. În ultimii ani însă, Bilbao a schimbat puțin politica de recrutare și acum caută tineri talentați în toate zonele, important fiind ca aceștia să aibă sânge basc. Forțată de Bilbao, și Real Sociedad a renunțat la regula de a selecționa doar din împrejurimi.
Nu au agreat jucătorii de culoare
Mulți ani, Bilbao a fost singurul club din campionatul spaniol are nu a avut în lot niciun jucător de culoare. Discriminarea a încetat să mai existe în 2011, când Jonas Ramalho a debutat în culorile lui Athletic. Născut în Țara Bascilor, la Barakaldo, Jonas are origini angoleze de la tatăl său. În 2015, Inaki Williams a devenit primul golgeter de culoare al lui Bilbao. Aripa dreaptă în vârstă de 23 de ani s-a născut în Bilbao și este cotat la 25 de milioane de euro, fiind printre cei mai scumpi fotbaliști din lotul bascilor.