Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat vineri, 14 iulie 2017 09:00
E aglomerație de staruri în calea lui Dinamo și a Craiovei, nume dintre cele mai mari din Europa. Astra e cap de serie, cu un culoar mult mai simplu dacă va trece de azerii de la Zira.
Dinamo se întoarce în Europa după 5 ani! Craiova revine după 17 ani! Un context în care tragerea la sorți de azi constituie un eveniment major pentru ambele cluburi. Tradiția cu succese interne și cu borne importante în cupele europene nu le ajută la tragere. Dacă nu au participat în cupele europene în ultimii cinci ani au coeficient mic și fac parte din grupa outsiderilor. Lista adversarelor posibile conține nume de gală, potrivite pentru un astfel de eveniment, dar îngrijorătoare dacă roș-albii și oltenii speră să ajungă în grupe.
Milanul chinezilor și OM reinventat
Încă din turul al treilea preliminar! Milan, Bilbao, Zenit, Everton și Marseille sunt printre formațiile groaznice, în fața cărora românii ar rămâne doar cu șanse minuscule. Dinamo și Craiova trebuie se roage să prindă una dintre puținele adversare accesibile: Sion, Hajduk Split, Dinamo Minsk, HJK și Midtjylland sunt printre variantele bune pentru "câini" și pentru craioveni. În cazul în care se vor califica în play-off, Hanca și Andrei Ivan își vor afla adversarii tot dintre favoriții din turul al treilea, deci va mai exista o ocazie să pice cu Milan sau cu Marseille. Sunt, probabil, cele mai de temut nume posibile.
Lombarzii au cheltuit deja 130 de milioane de euro pe transferuri în vara asta! Andre Silva, de la Porto, și Calhanoglu, de la Leverkusen, cel mai bun executant de lovituri libere din Europa, sunt printre achizițiile importante, cu care Vincenzo Montella va încerca s-o readucă pe Milan în topul european.
Marseille e candidată la titlul din Franța, după câțiva ani de mediocritate. Cu Rudi Garcia antrenor și cu Evra, Payet și Tauvin în distribuție, marseillezii contestă dominația pe care au instituit-o Monaco și PSG. Pot Dinamo și Craiova să le stea în cale?
Astra are șanse să ia banii
Calculele arată mai optimist pentru Astra. Condiția e, bineînțeles, ca giurgiuvenii să treacă de azerii de la Zira și să ajungă în turul al treilea preliminar. Unde ei se găsesc într-o postură mult mai bună decât Dinamo și Craiova, fiindcă sunt capi de serie. Trupa lui Șumudică, a lui Budescu și a lui Alibec a câștigat acest drept cu rezultatele formidabile din ultimii ani, în care a eliminat-o de două ori în preliminarii pe West Ham. În stagiunea trecută a ajuns chiar în primăvara competiției.
Punctele adunate an de an le oferă giurgiuvenilor statut de cap de serie în toate fazele din preliminarii, ceea ce constituie un avantaj imens. În loc de Milan și de Marseille, "sperietorile" Astrei sunt Oostende, Brondby și Steaua Roșie Belgrad. Din sârbi a mai rămas doar numele de temut grație performanțelor de la începutul anilor '90, ei nu au succese majore în Europa în perioada recentă.
Astra are la îndemână milioanele de euro de la UEFA, din care și-a aranjat bugetul și în sezoanele trecute. Condiția este ca Edi Iordănescu să reușească să reconstruiască rapid o echipă din lotul schimbat aproape în totalitate.
2,6 milioane de euro e premiul pentru fiecare formație care se califică în grupele Europa League. Victoria în grupă valorează 360.000 de euro, iar egalul e premiat cu 120.000 de euro. Pe lângă acești bani se mai adaugă marketpool, bilete și premii pentru eventuala calificare mai departe
12,5 milioane de euro constituie premiul pentru participarea în grupele Champions League. O victorie în grupă mai aduce 1,5 milioane de euro, remiza mai face 500.000 de euro
Adversarele posibile pentru Dinamo și pentru Craiova
Grele: Zenit, Bilbao, Galatasaray, Fenerbahce, Milan, PSV, Bordeaux, Everton, Marseille
Medii: Sparta Praga, Braga, Gent, PAOK, Krasnodar, Dinamo Zagreb, Freiburg
Accesibile: Maccabi Tel Aviv, Austria Viena, Midtjylland, Panathinaikos, Maritimo, Sion, Hajduk Split, Dinamo Minsk, Lech Poznan, Apollon Limassol, HJK, Mlada Boleslav
Adversare posibile pentru Astra
Grele: AIK Stockholm, Oleksandria, Brondby, Olimpik Donețk, Oostende, Steaua Roșie Belgrad, Trencin, Utrecht
Medii: Lucerna, Slovan Bratislava, Sturm Graz, Beitar, Odd, Panionios, Norrkoping, Arka Gdynia, Brann
Accesibile: Videoton, AEL Limassol, Qabala, Skenderbeu, Aberdeen, Altach, AEK Larnaca, Inter Baku, Domzale, Liepaja
Ultima oară a fost Metalist
Dinamo n-a mai participat în Europa din 2012, când a fost eliminată în preliminarii de Metalist Harkov. Ucrainenii aveau buget uriaș și mulți brazilieni cu cote foarte bune. A fost 0-2 la București și 2-1 pentru Metalist în Ucraina. Formula pe care a folosit-o Dinamo în primul meci: Bălgrădean - Luchin, D. Grigore, Koulibaly, Pulhac - C. Matei, Issa Ba, C. Munteanu, Boubacar, M. Alexe - Țucudean. Antrenor era Dario Bonetti. Au mai jucat Axente, Galcev și Curtean. În retur a fost folosit, pe parcursul meciului, și Steliano Filip, un "supraviețuitor" în formula actuală a "câinilor". Filip a fost coleg la Harkov cu Dănciulescu, actualul director sportiv din Ștefan cel Mare.
Surpriza Pobeda
Craiova a jucat ultima oară în Europa cu Gigi Nețoiu patron. În sezonul 2000-2001, oltenii au pierdut cu Pobeda Prilep, din Macedonia, în fața căreia erau favoriți după tragerea la sorți. Antrenorul Florin Marin beneficia de o formulă care acum sună foarte bine: D. Bogdan - Stoican, Naicu, Fl. Bătrânu, Alistar, I. Dragomir - M. Sava, Papură, M. Mitu - A. Călin, Cl. Niculescu. Au mai jucat Cornel Dobre, Baldovin și Bărcăuan. Oltenii au făcut egal acasă, 1-1, și au pierdut în deplasare cu 0-1. Nețoiu avea să mute la Dinamo cei mai importanți fotbaliști din acea formulă. Craiova părăsită de Nețoiu a intrat în faliment cu Mititelu patron. Clubul de acum, CS Universitatea, a fost fondat în 2013 și moștenește tradiția Universității în baza unui acord cu Clubul Sportiv din Craiova.
Au semifinale amândouă
Dinamo și Craiova nu au mai existat în Europa în ultimii ani, dar ambele au rezultate mari în cupele europene în trecutul lor. Oltenii au fost primii români calificați într-o semifinală europeană. În 1983, generația lui Balaci și a lui Ștefănescu s-a oprit în semifinalele Cupei UEFA, eliminată de Benfica fără înfrângere, 1-1 la Craiova și 0-0 la Lisabona. După un an, "câinii" au ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. I-a eliminat Liverpool, 1-0 la Liverpool și 2-1 în Anglia. Dinamo a mai jucat sfert de finală cu Anderlecht în 1990, eliminată după o dublă înfrângere, 0-1, 0-1.