Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat sambata, 24 octombrie 2020 00:00 / Actualizat sambata, 24 octombrie 2020 02:08
După victoria de la Sofia, CFR Cluj și-a îmbunătățit coeficientul și o amenință serios pe FCSB, care niciodată în istoria sa de aproape 18 ani nu a avut peste el în ierarhia europeană o altă formație din România.
Victoria de la Sofia, de joi seară, îi deschide CFR-ului perspective importante în această grupă. Și de calificare în primăvară, așa cum s-a întâmplat și sezonul trecut, dar şi de atingere unei alte performanțe incredibile. Să devină primul club din România care să se claseze deasupra FCSB-ului în clasamentul coeficienților cupelor europene.
Mai sunt doar 5,500 puncte diferență
În momentul de față, CFR a ajuns destul de aproape de FCSB. Are un coeficient la zi, care se va aplica pentru urnele valorice în preliminariile europene în sezonul următor, de 15,500. FCSB are 21,000, însă nu mai poate urca în niciun fel până în vara viitoare fiindcă e deja out din competiție.
Pentru ca trupa din Gruia să poată trece încă de la finalul acestui sezon peste FCSB are nevoie de un parcurs foarte bun în această grupă, să mai adauge și alte victorii, ceea ce ar însemna aproape sigur o calificare în primăvară. Unde ar putea puncta din nou, fără a trece mai departe în optimi, la fel ca la precedenta experiență: în februarie 2020 a făcut 1-1 și 0-0 cu Sevilla.
Cu un asemenea parcurs CFR ar sălta peste FCSB. Lucru care ar fi o adevărată premieră neagră în istoria echipei patronate de Gigi Becali. Niciodată în perioada 2003-2020, FCSB nu a avut deasupra ei, în clasamentul coeficienților pe altcineva din România.
Chiar și în primul an cu Becali la conducere, când echipa venea după multe eșecuri lamentabile europene și avea o poziție jenantă pe continent, FCSB nu a fost întrecută de către o echipă din Liga 1.
Topul echipelor noastre, în 2003, în clasamentul coeficienților cupelor europene
- FCSB - 163
- Rapid - 196
- FC Național - 216
- Dinamo - 216
Chiar și dacă nu va reuși să piardă în acest sezon poziția de numărul 1 în Europa între formațiile românești, la startul următorului sezon, clasamentul virtual al coeficienților o va avea aproape sigur pe CFR peste FCSB.
Va ieși din calcul sezonul 2016-2017, însă FCSB va pierde 5,000 puncte acumulate atunci, în vreme ce CFR nici n-a fost în cupele europene la acea dată. Doar dacă CFR nu va mai face nici măcar un egal până la finalul actualei grupe, va porni tot din spatele FCSB-ului, dar e o variantă extrem de puțin probabilă, având în vedere grupa destul de la îndemână de care beneficiază acum clujenii.
În urmă cu doar doi ani, între cele două exista un decalaj imens. CFR se prezenta în vara lui 2018 în preliminariile Champions League cu un coeficient de numai 1,000, nivelul scăzut fiind din cauza absenței de pe continent din cauza insolvenței pe care a traversat-o clubul.
În schimb, FCSB stătea bine, cu 27,500, având două sezoane care au punctat mult: în 2013-2014, echipa a accesat grupele Champions League, iar în 2017-2018 a jucat grupe Europa League, dar s-a calificat și în primăvară.
FCSB vs. CFR. Comparație ultimii 3 ani
Sezon | FCSB | CFR |
18/19 | 2,5 | 2,5 |
19/20 | 2,5 | 10 |
20/21 | 2 | 3 |
* FCSB e deja eliminată, nu mai poate puncta, CFR e în joc, poate acumula puncte
3 ani și două luniau trecut de la ultima calificare reușită de FCSB în grupele Europa League: în august 2017 elimina pe Viktoria Plzen în turul 3 din Champions League, mergea în play-off și își antama prezența în UEL, unde a ajuns după ce a pierdut barajul de Ligă cu Sporting Lisabona
Craiova a fost numărul 1 între '80 și '88
Ultima echipă din România care a fost prima în topul coeficienților, exclusiv dintre cluburile de Liga 1, în afară de FCSB și Steaua, a fost Universitatea Craiova. Care a reușit vreme de aproape un deceniu să fie cel mai bine clasată grupare de la noi de pe continent. Și a început această dominație în 1980, când era pe locul 37 între cluburile europene, după care, datorită performanțelor din prima parte a anilor '80, a ajuns să fie pe locurile 20-23 vreme de 5 ani la rând, între 1984 și 1988. În 1989, Steaua a urcat până pe locul 14, după ce a disputat a doua finală de CCE, în vreme ce Universitatea Craiova a căzut pe 37, iar Dinamo se afla pe 52!
15 luni fantastice pentru CFR
Începând din iulie 2019 și până în prezent, CFR a bifat nu mai puțin de 21 de partide în cupele europene. În aceeași perioadă, FCSB a disputat doar 14 meciuri. Clujenii au ajuns de fiecare dată în faza grupelor, roș-albaștrii niciodată. Cifrele celor 25 de meciuri disputate de CFR:
- 10 jocuri în Champions League
- 10 partide în Europa League
- 11 victorii
- 5 remize
- 5 înfrângeri (Astana, Celtic, Slavia de două ori și Lazio)
0-1e scorul ultimei înfrângeri suferite de CFR în Europa, în noiembrie 2019, cu Lazio, în deplasare
8 meciuriconsecutive are CFR în cupele europene fără să piardă: 2-0 cu Celtic, 1-1 și 0-0 cu Sevilla, 2-0 cu Floriana, 2-2 cu Dinamo Zagreb, 1-0 cu Djurgarden, 3-1 cu KuPS Kuopio și 2-0 cu ȚSKA Sofia
RMN-ul european al celor două echipe în ultimele două sezoane
Pe cine a eliminat CFR
- Astana
- Maccabi Tel Aviv
- Celtic
- Lazio
- Rennes
- Floriana
- Djurgarden
- KuPS Kuopio
De cine a fost eliminată CFR
- Slavia Praga
- Sevilla
- Dinamo Zagreb
Pe cine a eliminat FCSB
- Milsami Orhei
- Alașkert
- Mlada Boleslav
- Șirak
- Backa Topola
De cine a fost eliminată FCSB
- Guimaraes
- Slovan Liberec
65e locul pe care FCSB se află azi în topul coeficienților europeni, la egalitate cu Qarabag și la limită peste echipe ca Feyenoord, Alkmaar, AEK Atena, Rennes, Rangers, PAOK, care însă nu au fost eliminate
29era locul ocupat de FCSB în clasamentul coeficienților europeni în 2008, an în care CFR nici nu figura în această ierarhie
6a fost locul ocupat de Steaua în 1990, între toate cluburile europene, primele 5 clasate fiind atunci Bayern Munchen, Juventus, Real Madrid, Benfica și Anderlecht
FCSB a pierdut și rolul de portdrapel al României
Până acum 5 ani, când a început să dea rateuri în cupele europene, FCSB a fost clubul care a adus an de an cel mai mare punctaj la coeficientul de țară. Începând din sezonul 2009-2010 și până în vara lui 2015, roș-albaștrii au fost mereu pe primul loc în ierarhia contribuției la coeficientul României.
Sezon | Contribuția #1 la coeficient |
15/16 | Astra |
16/17 | Astra |
17/18 | FCSB |
18/19 | FCSB |
19/20 | CFR |
19/20 | CFR |
CFR, peste 22 de milioane de euro! FCSB, doar 1,5 milioane
Și în plan financiar, diferențele sunt uriașe, ținând cont exclusiv de încasările provenite de pe urma participării europene în ultimele două sezoane. CFR a dat o mare lovitură anul trecut: a încasat aproape 15 milioane de euro, mai ales că a accesat grupele UEL disputând play-off-ul de Ligă, care recompensează echipele ce pierd cu 5 milioane de euro. Acum, deja are antamate peste 4 milioane de euro, la care se va adăuga cota de market pool, care poate ajunge chiar și la 3 milioane. În schimb, FCSB s-a ales cu doar 1,5 milioane de euro de pe urma celor două participări.
Din vara lui 2021 ajungem în Conference League
Începând cu sezonul următor al cupelor europene, se va produce o schimbare majoră. România va avea tot 4 echipe în cupele europene, însă nici măcar una la startul preliminariilor din Europa League. Campioana va merge, la fel, în Champions League, dar câștigătoarea Cupei și locurile 2 și 3 vor lua startul în Europa Conference League, competiție nou-înființată de forul de la Nyon. În preliminariile Europa League vor mai avea acces echipe doar din țări care sunt pe primele 15 locuri în clasamentul coeficienților europeni. Iar România e abia pe locul 25 acum! În schimb, campioana din Liga 1, indiferent cine va fi ea, dacă va trece de turul 1 preliminar din Liga Campionilor, va avea o plasă de siguranță: dacă va fi eliminată, se va duce în Europa League!
Totul despre Voluntari - CFR Cluj
Citește mai multe știri din Liga 1:
Scapă CFR Cluj de depunctare? Măsura luată astăzi de campioana României