INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  FCSB - PAOK

TOTU-I TACTICA Lațul lui Charalambous a sufocat PAOK-ul lui Răzvan » Greșeala fundamentală făcută de antrenorul lui PAOK

Analiza tactică a meciului FCSB - PAOK 2-0. Fotomontaj: Diana Vasilescu, GSP
Analiza tactică a meciului FCSB - PAOK 2-0. Fotomontaj: Diana Vasilescu, GSP

Articol de - Publicat vineri, 21 februarie 2025 10:46 / Actualizat vineri, 21 februarie 2025 11:34

FCSB a câștigat și pe teren propriu cu PAOK, pe Arena Națională, cu scorul de 2-0, în manșa a doua a play-off-ului Europa League, la capătul unui meci în care „roș-albaștrii” nu au lăsat nimic la voia întâmplării și s-au impus grație unui efort comun de-a dreptul impresionant.

  • „Totu-i tactica” este un proiect GSP care își propune să analizeze modul în care antrenorii aleg să abordeze tactic partidele-cheie. Pentru a determina cele mai importante date, ne folosim de platforma Wyscout, care oferă parametri și informații relevante colectate de 250 de experți din toată lumea

La fel ca în partida tur, cele două formații au aliniat același sistem în oglindă, 4-2-3-1, gazdele cu o echipă deja standard, în timp ce Răzvan Lucescu a operat două modificări, Ozdoev și Zivkovic luându-le locul lui Schwab, respectiv Taison, suspendat.

Juri Cisotti (30'), cu un șut bine plasat, și David Miculescu (81'), speculator al unui corner tratat greșit de către oaspeți, au semnat accederea în următoarea fază a competiției.

FCSB, raționament și efort

Încă din primele minute, FCSB a avut consistență în plan tactic și și-a asumat, fără crispare, statutul de favorită susținută de un public cu așteptări.

Elevii lui Elias Charalambous au pus în aplicare un pressing cu recuperare imediată, pe care l-au dezvoltat cu succes de-a lungul campaniei, ce a necesitat un nivel fizic excelent.

Astfel, „roș-albaștrii” nu doar că au gestionat foarte bine tranzițiile derulate cu rapiditate, ci au și funcționat ca un tot unitar cu o structură pe cât de compactă, pe atât de complementară.

A rezultat o agasare continuă din care grecii nu au putut evada. FCSB nu a utilizat mingi plouate, contondență sau atacuri înlănțuite, dimpotrivă. S-a bazat pe o construcție poligonală, fără de individualitate, perfectă pentru spații mici, în timp ce Răzvan Lucescu a preferat o circulație a mingii, uneori execesivă, pe linia ultimilor 30 de metri care nu a produs breșele în defensiva adversă.

Lațul lui Charalambous a sufocat PAOK-ul lui Răzvan » Greșeala fundamentală făcută de antrenorul lui PAOK
FCSB recuperează mingea prin pressing. Șut este cel care acționează, mingea ajunge la Bîrligea. Foto generat de Wyscout

Faza golului din care înscrie Cisotti este mostră a nivelului tehnic superior pe care bucureștenii l-au atins în acest moment.

Dacă în primul meci italianul a jucat mai retras ca amplasament, nu și ca poziție, pe Arena Națională abordarea de joc l-a pus și mai mult în valoare și a scos în evidență calitatea sa de a pune bine piciorul pentru gol.

Lațul lui Charalambous a sufocat PAOK-ul lui Răzvan » Greșeala fundamentală făcută de antrenorul lui PAOK
Golul lui Cisotti este simplu, din pasa lui David Miculcescu, cel care găsește timming-ul perfect. Dar da... să joci simplu e greu. Foto generat de Wyscout

Etapa ,

Răzvan Lucescu nu a învățat lecția cornerului

În partea secundă, PAOK a renunțat la duelurile aeriene și a încercat să rețină posesia cât mai îndelungat, iar negocierea cu adversarul nu a durat mult.

În schimb, FCSB a mutat inteligent, avansând linia de pressing, poate chiar suplimentată în ultimele momente.

Lațul lui Charalambous a sufocat PAOK-ul lui Răzvan » Greșeala fundamentală făcută de antrenorul lui PAOK
Pressing-ul a câștigat meciul. Foto generat de Wyscout

Campioana României s-a menținut foarte sus și prin urmare PAOK nu a reușit să împingă jocul prin scurtele declanșări de atac peste linia de apărare.

La fel ca în tur, grecii au clacat din nou la corner. A exploatat din plin David Miculescu la finele unei bâlbâieli comune. Inclusiv portarul, ieșit hazardat, are partea sa de vină, însă marcajul a fost cel care a destabilizat major. Un marcaj dictat, pare-se: 4 jucători fără adversar țintit. Un demers al erorii.

Lațul lui Charalambous a sufocat PAOK-ul lui Răzvan » Greșeala fundamentală făcută de antrenorul lui PAOK
David Miculescu a găsit breșa și a șutat în plasă. Patru jucători fără orizont la PAOK. Foto generat de Wyscout

FCSB - PAOK a fost meciul de la Salonic x 2: dublu efort, ofensivă mult mai directă și încredere - atribute pe care le aduce și le poate activa simultan doar experiența recentă, cu bune și cu rele.

Ce fac acești băieți nu pot descrie în cuvinte. Nu știu cât de departe vom ajunge, însă putem visa că vom ajunge cât de departe se poate. Băieții lucrează extraordinar, nu am cuvinte să îi pot descrie. Am reușit o victorie uriașă în această seară, istorică pentru club.

- Elias Charalambous, antrenor FCSB

Cifrele meciului FCSB - PAOK 2-0

Parametru

FCSB

PAOK

Posesie

53%

47%

Situații de gol

10

9

Acuratețea paselor

79%

81%

Șuturi cadrate

4

4

Cornere

5

7

Mingi recuperate

55

51

Nu ne-am ridicat la nivelul de personalitate pe care ei l-au arătat. Au fost mult mai bine pregătiți decât noi, au avut intensitate. În fotbal, se întâmplă. Nu am venit aici convinși de victorie. Există momente pe parcursul acestor meciuri care, în final, decid rezultatul. Mi-a plăcut agresivitatea lor, determinarea lor. În fotbal, trebuie să câștigi dueluri, în primul rând. Ei au avut încredere, intensitate și convingere, în comparație cu noi, care am venit cu capetele plecate.

- Răzvan Lucescu, antrenor PAOK

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:

„Cea mai dementă minte” din lumea sportului: 121 de amante, inclusiv fiica vecinului, un miliard de euro și o bătaie în care soția i-a scos doi dinți!

„Mă spăl într-un butoi, supraviețuiesc cu 130 de euro pe lună!" » A fost o mare speranță a fotbalului, dar azi trăiește în condiții catastrofale și suferă de „boala vampirului”, o afecțiune gravă


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează