Articol de GSP - Publicat joi, 02 august 2018 19:41
CFR Cluj și-a aflat adversara din turul III din preliminariile Europa League. Campioana României se va duela cu Alashkert din Armenia. După 1-0 în Muntenegru, Alashkert a terminat la egalitate, 0-0, meciul cu muntenegrenii de la Sutjeska.
Meciurile din turul III se vor disputa pe 9 şi 16 august. Dacă va trece de Alashkert, CFR Cluj se va califica în play-off-ul Europa League.
Cine e Alashkert
Alashkert Erevan a câștigat în sezonul trecut campionatul Armeniei. Echipa a mai fost campioană și în sezoanele 2015-2016 și 2016-2017. Formația antrenată de Varuzhan Sukiasyan are un lot în valoare de 5,45 milioane de euro. Cel mai bine cotat jucător este atacantul mexican Cesar Romero, 28 de ani, care valorează 350.000 de euro.
Echipa folosită de Alashkert în returul cu Sutjeska: Cancarevic - Zeljkovic, Antonic, Voskanyan, Praznovsky, Artak Yedigaryan - Sekuli, Artur Yedigaryan, Grigoryan, Jefferson - Nenadovic
Rezerve: Avagyan, Manucharyan, Marmentini, Romero, Simonyan, Stojkovic
Antrenor: Varuzhan Sukiasyan
TRIBUNA CU 10 LA SUTĂ SCAUNE
În octombrie 2016, când România s-a duelat cu Armenia (n.r. 5-0 pentru naționala antrenată atunci de Daum) în preliminariile CM 2018, Gazeta Sporturilor a vizitat stadionul echipei Alashkert.
Cel mai bine clasat din Erevan e Alashkert. Cine e Alashkert? O echipă dintr-un cartier mărginaş al capitalei, un Berceni mult mai sărac. Condimentat cu câte un Lexus de ultimă generaţie la poarta unui service rudimentar. Alashkert a fost înfiinţată acum patru ani şi luptă pentru titlu. Nu fiindcă ea ar fi progresat fantastic graţie unor investiţii uriaşe. Nu e vreun Manchester City în varianta armenească.
E doar realitatea armenească şi atât. Alashkert a dat cinci jucători pentru meciul cu România, jucători care în timpul în care nu sunt convocaţi se pregătesc pe o arenă de Divizia D. Nu mai sus.
La Călăraşi e Santiago Bernabeu, iar la Slobozia e San Siro în comparaţie cu pseudostadionul din Alashkert. Arena din spatele blocurilor cu rufe întinse la uscat şi la prăfuit are o singură tribună, un perete din beton care înconjoară o latură a terenului. Scaune sunt puţine, înghesuite ca nişte vrăbii pe betonul care continuă cu nişte trepte, de o parte şi de alta a locurilor civilizate.
Există şi un câmp pentru antrenamente, paralel cu arena de bază. Câmp, câmp, nu teren de fotbal, de aceea fotbaliştii se pregătesc pe terenul 1.
Armenii joacă fotbal motivaţi de exemplul lui Mhitarian, deşi superstarul a crescut mai mult în Franţa şi în Ucraina decât la Erevan. Stoichiţă l-a readus în Armenia. "Le învăţam pe mama şi pe sora lui", îşi aminteşte antrenorul care a lucrat în Armenia în urmă cu 13 ani, la Piunik şi la "naţională". Fotbalul din Erevan nu şi l-ar mai permite acum pe Stoichiţă, nu-şi mai permite aproape nimic.