INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  TWENTE - STEAUA, AZI, 20:00, PRO TV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Iată ce trebuie să facă steliştii dacă ajung la penaltyuri! Tănase, înţelegi ceva? :)

Articol de GSP - Publicat joi, 23 februarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 23 februarie 2012 15:29

Pele, Maradona, Cruyff, Platini, Messi, Cristiano Ronaldo. Nu există mare fotbalist care să nu fi ratat o lovitură de la 11 metri. Asta pentru că n-a ştiut formula matematică perfectă ce garantează golul :)


Lovitura de la 11 metri. Unul dintre momentele cele mai importante dintr-un meci de fotbal. Pedeapsa în jurul căreia se nasc, poate, cele mai multe discuţii, controverse, critici. A fost sau n-a fost penalty? O întrebare cu iz de dezbatere publică, pe care o auzim măcar o dată pe parcursul unei singure etape.

De cele mai multe ori asociem ideea de penalty cu cea de gol. Automat în mintea noastră o lovitură de la 11 metri trebuie transformată. Au existat însă foarte multe penaltyuri ratate, de cei mai mari fotbalişti din istorie. Un penalty ratat poate transforma un moment de bucurie într-o dramă.

Există penaltyul perfect executat? Iată o problemă pe care şi-au pus-o mulţi. Inclusiv cei de la Universitatea John Moores din Liverpool. Care, neavînd pesemne altceva mai bun de făcut ori, poate, gîndindu-se că dacă matematică e în toate, ar trebui să fie şi într-un penalty, au descoperit formula unei execuţii perfecte, care garantează golul.

Iat-o:
(((X + Y + S) / 2) x ((T + I + 2B) / 4)) + (V / 2) - 1
unde
V - este viteza balonului în momentul şutului
T - este timpul timpul scurs între aşezarea balonului la punctul de la 11 metri şi momentul şutului
S - este numărul de paşi pînă la momentul atingerii balonului
I - este timpul scurs între prima mişcare a portarului advers şi momentul şutului
Y - este poziţia pe verticală a balonului în raport cu solul
X - este poziţia orizontală a balonului în raport cu centrul porţii
B - este poziţia piciorului celui care trage în momentul şutului

Vi se pare complicat? Posibil. Cercetătorii din Liverpool au venit în ajutorul celor interesaţi şi au oferit şi ceva date suplimentare. Spre exemplu, numărul ideal al paşilor care ar fi bine să fie efectuaţi înainte de şut este între 4 şi 6. Sau, mai departe, viteza balonului imediat după lovire ar trebui să fie minim 26 de metri pe secundă şi maximum 29 de metri pe secundă.

"Pînă acum, penaltyurile au fost descrise ca o loterie. Ei bine, nu e aşa. Recomandăm tuturor echipelor să-şi antreneze jucătorii care execută loviturile de pedeapsă plecînd de la această formulă" e sfatul, evident simplu pentru el, dat de David Lewis, unul dintre matematicienii implicaţi în acest studiu. Care a precizat că au fost luate în calcul penaltyurile executate de fotbaliştii englezi în cele mai importante partide din 1962 încoace.

Există totuşi şi date ce pot fi interesante. Spre exemplu că o distanţă mai mare de 10 metri pînă la şut e puţin convenabilă, la fel cum timpul scurs între aşezarea balonului pe punctul cu var şi momentul şutului nu trebuie să fie mai mare de 5 secunde.

Şi pentru că trebuia să existe şi un model, care să dea cît de cît credibilitate studiului, matematicienii au oferit penaltyul transformat de Alan Shearer, contra Argentinei, la Mondialul din Franţa, din 1998, faza optimilor de finală. (VIDEO AICI)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (21)
danalexu
danalexu  •  23 Februarie 2012, 12:46

copy si paste!!!

agentel
agentel  •  23 Februarie 2012, 12:05

Nu stiam de aceasta formula ,ca am facut gradinita la fara frecventa..dar acu imi dau seama dc am ratat un penalty la juniori=cred ca am schimbat un semn din ecuatie ....>>

xstream
xstream  •  23 Februarie 2012, 11:39
Postat de abudabi pe 23 Februarie 2012, 11:09

Daca vroiau sa "caute" o formula matematica de executat lovituri de pedeapsa atunci trebuiau sa-l sune pe Mendieta. Fotbalist care sa execute mai bine eu inca nu am vazut.

alan shearer

Vezi toate comentariile (21)
Comentează