Articol de GSP - Publicat sambata, 22 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 22 septembrie 2012 01:10
"Centralul" arădean a primit referinţe bune pe axa a doi foşti mari arbitri italieni, după care l-a impresionat pe marele Collina chiar în biroul acestuia, atunci cînd i-a vorbit perfect în limba italiană, însă are un mare dezavantaj: prestaţiile dubioase din ţară şi Mircea Sandu.
Ovidiu Haţegan era un arbitru mediocru pentru UEFA în urmă cu un an. Chiar dacă era pe lista FIFA primea rar meciuri, iar acestea nu erau foarte importante. Ascensiunea însă la UEFA şi FIFA în arbitraj ţine, dincolo de valoare şi de un lobby susţinut, mai ales pentru un arbitru român, şi de şansă. Cu care Haţegan s-a întîlnit din plin în august anul trecut.
Axa Moscova-Rosetti-Collina
A primit o delegare banală, să conducă un amical Rusia - Serbia. A mers la Moscova şi a condus bine. În tribună, ce noroc pentru el, Roberto Rosetti, fostul mare arbitru italian, care preluase şefia Comisiei de Arbitri din Rusia de o lună de zile. Imediat după finalul jocului, Rosetti l-a sunat pe conaţionalul său, Pierluigi Collina, şeful arbitrilor la UEFA, pe care l-a informat scurt: "Vezi că am văzut un arbitru tînăr de mare perspectivă. E român. Îl cheamă Haţegan".
"Mă aşteaptă Collina în birou? E o glumă bună!"
Acest telefon şi ceea ce avea să urmeze i-au schimbat decisiv cariera internaţională lui Haţegan. După 3 săptămîni de la acel amical, Haţegan împreună de Tudor şi Balaj au mers la un curs UEFA. Într-o după amiază, Haţegan a coborît la masă mai tîrziu, moment în care Tudor l-a anunţat: "Vezi că te căuta Collina, a zis să mergi în biroul lui pentru o discuţie privată". Haţegan a luat-o ca pe o glumă, însă era adevărat. Peste 5 minute se afla în biroul marelui Collina.
Discuţie cu Collina în biroul acestuia
"Vreţi să discutăm în engleză sau în italiană?", l-a abordat Haţegan, moment în care Collina a făcut ochii mari. A urmat o discuţie de 15-20 de minute, în italiană, în care Collina i-a transmis: "Am primit referinţe extraordinare, o să vreau să te văd şi eu la nişte meciuri importante. Uite, peste cîteva zile se joacă Norvegia - Islanda, în preliminariile CE 2012, te simţi în stare să mergi acolo, pentru că a intervenit ceva şi delegarea iniţială trebuie schimbată?".
Haţegan a răspuns afirmativ, a mers la Oslo, iar nota din raport, 8,4, l-a determinat pe Collina să-l trimită la un mare meci: Dinamo Kiev - Stoke City.
Minimum 8,4 în Europa, maximum 5 în Liga 1
Haţegan a arbitrat excelent, a primit un calificativ colosal pentru un arbitru tînăr, 8,6, şi imediat a venit delegarea în Champions League, unde a încasat din nou o notă formidabilă: 8,5. Lobby-ul său la UEFA a prins şi mai multă putere şi datorită prezenţei acolo a lui Ionuţ Lupescu, omul care practic l-a promovat pe lista FIFA.
Totuşi, toată această ascensiune a contrastat puternic în sezonul trecut cu modul în care Haţegan s-a prezentat în Liga 1. Meciuri multe făcute praf, suspendări care au însumat aproape 10 etape, acuze violente primite din partea lui Porumboiu şi Gigi Becali, care l-au învinuit că a fost cumpărat de CFR, toate acestea, paradoxal, intercalate între meciurile europene la care a fost de fiecare dată perfect.
Atenţie: Mircea Sandu nu-l are la inimă deloc
Mai mult, Haţegan s-a mai ales de curînd cu o altă problemă. Tot internă. Care se numeşte Mircea Sandu. Preşedintele FRF nu-l place deloc pe arădean. Tocmai pentru că nu-l vede un arbitru de calitate, Naşu' a ţinut să o spună şi public. Într-o intervenţie la DigiSport, acum două săptămîni, a fost chiar vehement: "Avem doar 3 arbitri de valoare, ei se cheamă Balaj, Tudor şi Colţescu. Haţegan? Mai lăsaţi-mă cu el, că noi l-am împins pe lista FIFA, însă nu vedeţi ce face în Liga 1?".
De la declaraţia aceea şi pînă azi însă, Haţegan a mai primit un deget de ajutor de la UEFA: delegarea la derby-ul primei etape a Europa League, Tottenham - Lazio 0-0. Răspunsul arbitrului? N-a luat doar degetul, ci toată mîna UEFA. A arbitrat perfect şi aşteaptă acum un nou semn de la Collina.
E medic la Medlife
Haţegan a absolit facultatea de medicină din Timişoara şi, în prezent, e medic la clinica privată Medlife din Arad. Arbitrul e căsătorit cu o fostă stewardeză şi împreună au un băieţel în vîrstă de un an şi jumătate.