Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat duminica, 08 decembrie 2019 09:40
8 decembrie e o zi ce a purtat noroc formațiilor românești în istorie.
CCA - Dortmund 3-1
Cronologic vorbind, primul 8 decembrie memorabil a fost în 1957, când CCA (Steaua) învingea pe Borussia Dortmund cu 3-1, în manșa secundă a turului 1 din CCE. În RFG, roș-albaștrii pierduseră cu 4-2. Cum pe atunci nu exista regula golurilor în deplasare, s-a mai disputat un al treilea meci, pe teren neutru (Bologna), meci în care nemții s-au impus cu 3-1 și au mers mai departe.
„Partida de la București, pe care am câștigat-o noi, a fost absolut fabuloasă. 60.000 de oameni în tribune și o prestație a noastră incredibil de bună. Din păcate, la jocul de baraj din Italia, arbitrul ne-a furat de o manieră de neimaginat. Vă rog să mă credeți că nu exagerez!”, a rememorat unul dintre titularii Stelei de atunci, Emeric Ienei.
Succesul de pe 8 decembrie 1957 a rămas singurul al militarilor împotriva formațiilor germane, din 18 întâlniri!
CCA - Dortmund 3-1
Au marcat: N. Tătaru (17'), Gh. Constantin (25'), Alecsandrescu (45') / Niepieklo (12')
CCA: Voinescu - V. Zavoda, Al. Apolzan, Dragomirescu - Onisie, Ienei - Cacoveanu, Gh. Constantin, Alecsandrescu, Fr. Zavoda, N. Tătaru. Antrenor: Ilie Savu
„Echipa noastră campioană a realizat o repriză excepţională. A făcut o perioadă de joc demnă de echipe de mare renume ale continentului. În formă de zile mari, a remontat în 33 de minute un handicap de trei goluri”
Sportul popular, despre CCA - Dortmund 3-1, pe 9 decembrie 1957
Setubal - UTA 1-0
Al doilea 8 decembrie de poveste a fost în 1971. În acea zi, UTA a pierdut în Portugalia revanșa cu Setubal, 0-1, dar victoria de la Arad, 3-0, a permis „Bătrânei Doamne” să se califice în primăvara europeană a Cupei UEFA. Unica performanță de acest gen pentru arădeni.
În tururile anterioare, UTA trecuse de Austria Salzburg (4-1, 1-3) și Zagłębie Wałbrzych (1-1, 2-1). În sferturile de finală, elevii lui Nicolae Dumitrescu au dat peste Tottenham, iar englezii s-au dovedit prea puternici, 2-0 pe malurile Mureșului și 1-1 la Londra. Interesant e că Tottenham eliminase înainte o altă formație românească, Rapid (3-0, 2-0).
Setubal - UTA 1-0
A marcat: José Marí (54')
UTA: Vidac - Birău, Lereter, Pojoni, Popovici - Petescu, Sima (61' Axente) - Broșovschi, Domide, Kun, Both (80' Calinin). Antrenor: Nicolae Dumitrescu
„Calificarea noastră în «sferturile» Cupei UEFA a fost ceva fantastic pentru nivelul la care erau cluburile românești. Din nefericire, în iarnă s-a greșit pregătirea. În loc să mergem în turneu în Venezuela, așa cum se stabilise inițial, ne-am dus în Arabia Saudită, unde ne-am antrenat pe niște terenuri tari ca betonul”
Flavius Domide, atacant UTA
U Craiova - Bordeaux 2-0
Un alt 8 decembrie memorabil a fost în 1982. Pe un „Central” sufocat de 40.000 de fani olteni, Universitatea bătea cu 2-0 Bordeaux și, după 0-1 în Franța, făcea pasul în primăvara Cupei UEFA. Formația din Hexagon era pregătită de Aimé Jacquet, iar în componență avea staruri precum Giresse, Tigana, Trésor, Lacombe sau Specht.
La finalul confruntării din Bănie, Jacquet, cel care avea să cucerească titlul mondial cu naționala „cocoșilor” în 1998, avea să declare cu fair-play: „Universitatea e cel mai puternic adversar pe care l-am întâlnit în ultimele trei sezoane, de când sunt la conducerea lui Bordeaux. Calificare meritată a românilor!”.
În „sferturi”, Știința a trecut și de Kaiserslautern (2-3, 1-0) și a devenit prima echipă din România ajunsă în semifinalele unei competiții continentale.
U Craiova - Bordeaux 2-0
Au marcat: Țicleanu (38'), Geolgău (100')
U Craiova: S. Lung - Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu - Țicleanu, Donose (56' Geolgău), Irimescu - Crișan (85' Cârțu), Cămătaru, Balaci. Antrenor: Constantin Oțet
„Nu ne e teamă de nimeni în «sferturi»! După ce elimini pe Fiorentina și pe Bordeaux, n-ai de cine să te temi”
Costică Ștefănescu, căpitan U Craiova
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”