INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  RETRO GSP

RETRO GSP // VIDEO+FOTO 8 decembrie, ziua marilor performanțe pentru Steaua, UTA și Craiova

Articol de , - Publicat duminica, 08 decembrie 2019 09:40

8 decembrie e o zi ce a purtat noroc formațiilor românești în istorie.

CCA - Dortmund 3-1

Cronologic vorbind, primul 8 decembrie memorabil a fost în 1957, când CCA (Steaua) învingea pe Borussia Dortmund cu 3-1, în manșa secundă a turului 1 din CCE. În RFG, roș-albaștrii pierduseră cu 4-2. Cum pe atunci nu exista regula golurilor în deplasare, s-a mai disputat un al treilea meci, pe teren neutru (Bologna), meci în care nemții s-au impus cu 3-1 și au mers mai departe.

„Partida de la București, pe care am câștigat-o noi, a fost absolut fabuloasă. 60.000 de oameni în tribune și o prestație a noastră incredibil de bună. Din păcate, la jocul de baraj din Italia, arbitrul ne-a furat de o manieră de neimaginat. Vă rog să mă credeți că nu exagerez!”, a rememorat unul dintre titularii Stelei de atunci, Emeric Ienei.

Succesul de pe 8 decembrie 1957 a rămas singurul al militarilor împotriva formațiilor germane, din 18 întâlniri!

CCA - Dortmund 3-1

Au marcat: N. Tătaru (17'), Gh. Constantin (25'), Alecsandrescu (45') / Niepieklo (12')
CCA: Voinescu - V. Zavoda, Al. Apolzan, Dragomirescu - Onisie, Ienei - Cacoveanu, Gh. Constantin, Alecsandrescu, Fr. Zavoda, N. Tătaru. Antrenor: Ilie Savu

„Echipa noastră campioană a realizat o repriză excepţională. A făcut o perioadă de joc demnă de echipe de mare renume ale continentului. În formă de zile mari, a remontat în 33 de minute un handicap de trei goluri”
Sportul popular, despre CCA - Dortmund 3-1, pe 9 decembrie 1957

 

Setubal - UTA 1-0

Al doilea 8 decembrie de poveste a fost în 1971. În acea zi, UTA a pierdut în Portugalia revanșa cu Setubal, 0-1, dar victoria de la Arad, 3-0, a permis „Bătrânei Doamne” să se califice în primăvara europeană a Cupei UEFA. Unica performanță de acest gen pentru arădeni.

În tururile anterioare, UTA trecuse de Austria Salzburg (4-1, 1-3) și Zagłębie Wałbrzych (1-1, 2-1). În sferturile de finală, elevii lui Nicolae Dumitrescu au dat peste Tottenham, iar englezii s-au dovedit prea puternici, 2-0 pe malurile Mureșului și 1-1 la Londra. Interesant e că Tottenham eliminase înainte o altă formație românească, Rapid (3-0, 2-0).

Setubal - UTA 1-0

A marcat: José Marí (54')
UTA: Vidac - Birău, Lereter, Pojoni, Popovici - Petescu, Sima (61' Axente) - Broșovschi, Domide, Kun, Both (80' Calinin). Antrenor: Nicolae Dumitrescu

„Calificarea noastră în «sferturile» Cupei UEFA a fost ceva fantastic pentru nivelul la care erau cluburile românești. Din nefericire, în iarnă s-a greșit pregătirea. În loc să mergem în turneu în Venezuela, așa cum se stabilise inițial, ne-am dus în Arabia Saudită, unde ne-am antrenat pe niște terenuri tari ca betonul”
Flavius Domide, atacant UTA

U Craiova - Bordeaux 2-0

Un alt 8 decembrie memorabil a fost în 1982. Pe un „Central” sufocat de 40.000 de fani olteni, Universitatea bătea cu 2-0 Bordeaux și, după 0-1 în Franța, făcea pasul în primăvara Cupei UEFA. Formația din Hexagon era pregătită de Aimé Jacquet, iar în componență avea staruri precum Giresse, Tigana, Trésor, Lacombe sau Specht.

La finalul confruntării din Bănie, Jacquet, cel care avea să cucerească titlul mondial cu naționala „cocoșilor” în 1998, avea să declare cu fair-play: „Universitatea e cel mai puternic adversar pe care l-am întâlnit în ultimele trei sezoane, de când sunt la conducerea lui Bordeaux. Calificare meritată a românilor!”.

În „sferturi”, Știința a trecut și de Kaiserslautern (2-3, 1-0) și a devenit prima echipă din România ajunsă în semifinalele unei competiții continentale.

U Craiova - Bordeaux 2-0

Au marcat: Țicleanu (38'), Geolgău (100')
U Craiova: S. Lung - Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu - Țicleanu, Donose (56' Geolgău), Irimescu - Crișan (85' Cârțu), Cămătaru, Balaci. Antrenor: Constantin Oțet

„Nu ne e teamă de nimeni în «sferturi»! După ce elimini pe Fiorentina și pe Bordeaux, n-ai de cine să te temi”
Costică Ștefănescu, căpitan U Craiova

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Tenis
Emma Răducanu, spulberată la Australian Open: a pierdut 1-6, 0-6
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (4)
163326071117544
Bogdan Diaconescu  •  08 Decembrie 2019, 21:09
Postat de sasesase pe 08 Decembrie 2019, 10:40

Și FC miliția București nimic? Nu aveau nici o performanță? Nu se poate așa ceva, echipa plina de costoboci și Cornei dinu

Mai Cirnat prajit de eliminarea lui Inter ai auzi? De Hamburg? De dubla celebra cu Liverpool? De victoriile istorice cu Real si Atletico Madrid? Si multe alte momente de referinta.. semifinala Cupei Campionilor ***’ baltii... urit e sa fi dominat de ura dar cind mai esti si prost sadea e grav..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

speranta2022
speranta2022  •  08 Decembrie 2019, 17:08

Craiovenii au dominat copios returul cu Bordeaux, a fost si o bara, oltenii semnaland arbitrului ca mingea depasise linia portii. Golul calificarii a venit abia in prelungiri, desi o meritau in timpul regulamentar. Osatura acelei echipe a constituit nucleul care i-a adus Romaniei calificarea la turneul final European din ’84. Ciclul “Craiovei maxima” s-a terminat prematur, odata cu eliminarea in semifinalele memorabilei editii de cupa Uefa. In urma jocurilor facute la Universitatea si la nationala, Balaci a fost ofertat de AC Milan. Emisarii clubului italian au sosit la Craiova pe 30 decembrie 1982, Ilie semna la hotel “Jiul” contractul cu echipa milaneza, urma sa fie prezent la Milanello pe 9 ianuarie 1983. Visul i-a fost curmat de hotararea sefului statului, care la fel ca in cazul lui Dobrin i-a negat posibilitatea de-a deveni un star de nivel mondial.

dansy
dansy  •  08 Decembrie 2019, 15:21

Am fost la ambele meciuri ale universitatii.A fost superb.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\Nu am fost arbitrati de arbitri romani vanduti!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close