Articol de Remus Răureanu - Publicat joi, 05 noiembrie 2020 14:32 / Actualizat joi, 05 noiembrie 2020 16:50
Hagi l-a observat la marginea terenului pe Elsion Vaso, reporter al DigiSport: „Că tu ești albanez, îl știi pe un atacant înalt, stângaci... Joacă în liga a doua turcă”.
Elsion, născut în Albania și ajuns apoi să trăiască în București, nu știa la care jucător se referea Gică. Hagi nu reținuse nici numele corect, pronunțase „Maric", ceea ce l-a derutat pe reporterul provenit din Tirana: „Nu cred să existe albanez cu numele acesta".
Elsion a scotocit loturile din eșalonul secund turc și l-a descoperit pe fotbalistul la care se referise Hagi. „Regele" îl observase într-un amical U21 România-Albania 3-1. EraVedat Muriqi, de la Giresunspor. Legitimat la Giresun, că de jucat, nu juca. „Ai putea să-l întrebi dacă ar fi interesat să vină să joace aici?", l-a rugat Gică pe reporterul albanez.
Ziaristul l-a contactat pe Muriqi pe Facebook și i-a fost mai greu să-l convingă pe jucător că nu-și bătea joc de el. „Mă știe domnul Hagi? De unde? Că eu am jucat 13 minute aici în zece etape! Normal că aș veni la clubul lui, aș fi onorat!".
Elsion i-a transmis „Regelui" răspunsul și a continuat să urmărească parcursul lui Vedat. Discuția cu Hagi avusese loc în octombrie 2014.
În luna următoare, Giresun a apelat la Muriqi spre finalul unui meci cu Antalyaspor. Albanezul, kosovar, de fapt, a înscris un gol și a egalat la unu. În decembrie a prins șapte partide și a mai dat două goluri. În sezonul următor avea să marcheze 17 goluri doar în campionat.
Au urmat transferuri la Gencler, la Rize, la Fenerbahce. Pentru clubul din Istanbul a dat în sezonul trecut 15 goluri în 32 de meciuri din liga turcă.
Cu randamentul acesta, vârful înalt de 1,94 a convins-o pe Lazio să plătească 18 milioane de euro pentru transferul lui și a jucat miercuri seară titular în formula pe care a folosit-o Simone Inzaghi la Sankt Petersburg.
Elsion îmi spusese povestea imediat după ce Muriqi începuse să dea goluri în liga a doua turcă și împiedicase astfel transferul său la Viitorul, o mutare pe care jucătorul și-o dorea, doar că turcii se prinseseră și ei că aveau un fotbalist bun, nu unul de lepădat ușor. Povestea o mai țineam minte, numele îl uitasem și nici nu am urmărit cariera „Gulliverului" kosovar.
Miercuri seară l-am întâlnit pe Emil Hossu-Longin și el urma să comenteze la DigiSport meciul Zenit-Lazio. A venit vorba despre Muriqi și a zis „știi cum l-au descoperit Hagi cu Elsion?". „Aaa, Muriqi era jucătorul? Nu am reținut numele de atunci!".
Când l-a observat Hagi într-un amical, Vedat nu valora nimic. După șase ani avea să fie vândut de Fenerbahce la Lazio cu 18 milioane de euro. E o demonstrație despre cum ochiul specialistului vede talentul și într-un fotbalist lipsit de goluri, de meciuri, de agenți care să-l umfle. Demonstrația lui Hagi din „cazul Muriqi" confirmă o teorie pe care Gerard Houllier i-a expus-o unui impresar român, Mihai Joița.
Agentul l-a întâlnit pe francez cu câțiva ani în urmă, la un meci al lui Lyon. „Cum faci ca să-ți dai seama care este cel mai bun fotbalist de pe teren?", a întrebat impresarul. Houllier a zâmbit, pentru că nu-i putea oferi nici o rețetă: „Nu e important să vezi care e cel mai bun jucător de pe teren. Toți oamenii care au jucat fotbal văd care e cel mai bun dintr-un meci. Chiar și ziariștii și spectatorii își dau seama. Cine se pricepe la fotbal vede meciul și își dă seama care, dintre toți de pe teren, va fi cel mai bun peste trei ani!".
InStat, WyScout și toate instrumentele de monitorizare a partidelor descos fotbalul în zeci de mii de cifre, îl radiografiază și-l întorc pe toate părțile. Hagi l-a văzut pe Muriqi o singură dată într-un amical și a observat valoarea viitoare a unui atacant care în acel moment nu costa nimic, nu exista pe piață.
În „Trouble with the curve", Clint Eastwood joacă rolul unui scouter bătrân. Cu vederea încețoșată, el tot mai descoperă talentul pentru baseball doar din auz. Sunetul loviturilor îi spune dacă un jucător are un potențial sau nu are. Cine se pricepe are nevoie de un singur simț, cine nu se pricepe printează mii de foi și se străduiește să traducă talentul în numere. E cum a spus și Sorin Cârțu: „Să înțelegi fotbalul este un dat. Nu te apuci să înveți așa ceva!".
CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DIN FOTBAL:
FCSB. Bilanț dezastruos! „Priceputul” Becali n-a nimerit niciun atacant!
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul