INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  REAL MADRID - BORUSSIA DORTMUND

Real Madrid - Borussia Dortmund 5-2 » Coșmar o oră, apoi remontada DE VIS, cu hat-trick al viitorului „Balon de Aur”!

Real Madrid - Borussia Dortmund // foto: Guliver/gettyimages +8   FOTO
Real Madrid - Borussia Dortmund // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 22 octombrie 2024 23:53 / Actualizat miercuri, 23 octombrie 2024 00:17

Real Madrid a fost condusă la pauza meciului cu Borussia Dortmund, 0-2, dar a înscris de 5 ori în partea secundă pentru o nouă revenire de vis pe „Santiago Bernabeu”. Trei puncte vitale pentru campioana en titre a Europei, purtată spre victorie de viitorul Balon de Aur, Vinicius Junior, autor a 3 goluri.

AICI, rezultatele în toate meciurile serii de Liga Campionilor

„Santiago Bernabeu”, două echipe obișnuite cu fazele superioare ale Ligii Campionilor, chiar finalistele din sezonul precedent al competiției.

Fără îndoială, duelul dintre Real Madrid și Borussia Dortmund a fost capul de afiș al serii campionilor. Bonus pentru publicul din România, 4 conaționali direct implicați: „centralul” Istvan Kovacs, „asistenții” Mihai Marica și George Neacșu plus rezerva Marcel Bîrsan.

+3 FOTO

Carlo Ancelotti inovează cu primul „11”. De la sosirea lui Kylian Mbappe, italianul nu a reușit să dibuie o formulă care să asigure echilibrul scontat.

Având în vedere vulnerabilitățile defensive afișate chiar și la cel mai recent meci jucat, 2-1 cu Celta Vigo în campionat, surprinde faptul că printre titulari nu-l vedem și pe Aurelien Tchouameni.

10 minute „blanco”, iar Borussia preia controlul

Ritm bun în start, intensitate în jocul Realului. Mbappe și Vinicius au poftă de joc, dar adversarii îi închid bine. Ryerson, terorizat de Vinicius în finala de acum câteva luni, pare să fie mai inspirat astăzi.

Impresia inițială se stinge după nici 15 minute. Galben-negrii îi pasează pe albi, au o posesie superioară, elevii lui Ancelotti aleargă mult după minge și atunci când o obțin nu prea știu ce să facă cu ea.

În minutul 30, gazdele fără șut pe poartă sunt taxate. Lucas Vazquez pierde mingea în apropierea propriului careu, Serhou Guirassy inventează o pasă ca de fotbal în sală printre Rudiger și Mendy, iar Donyell Malen îl „execută” pe Thibaut Courtois.

Până ca gazdele să plece în căutarea egalării, galben-negrii mai lovesc o dată. Ferland Mendy, unul dintre vinovații de la primul gol, este bătut ușor de Malen, care centrează în fața porții pentru Gittens, scăpat din marcaj de celălalt fundaș lateral, Lucas Vazquez. Finalizare simplă, 0-2.

Thibaut Courtois, exasperat. Colegii permit să fie „mitraliat”

În șoc, Real Madrid răspunde - în sfârșit. E minutul 37 și în aceeași fază, Rodrygo și Jude Bellingham zguduie bara transversală. Englezul parcă e blestemat, nu are gol la echipa de club în acest sezon.

Oaspeții continuă să se bucure de spațiile din apărarea blanco și le dau emoții oaspeților încă o dată, când Julian Brandt îl întinde serios pe Thibaut Courtois. Extrem de furios că neamțul a fost lăsat să șuteze, Courtois urlă la colegii lui.

Până la pauză, dubla ocazie Rodrygo - Bellingham rămâne singura acțiune notabilă a gazdelor. Prea puțin pentru campioana Europei, prea puțin pentru o echipă care-i aliniază pe Mbappe, Vinicius, Rodrygo și Bellingham.

Remontada și astăzi?

Jocul gazdelor nu debordează de limpezime după ieșirea de la cabine, astfel că trec mai bine de 7 minute până la prima ocazie, execuția lui Lucas Vazquez la colțul scurt, scoasă de Kobel.

Real pare în criză de idei, dar aici intervine magia „Bernabeului”. De nicăieri, Kylian Mbappe și Rudiger creează golul de 1-2. Francezul îl driblează scurt pe Schlotterbeck și centrează pe 6 metri, unde Rudiger se înalță triumfător și înscrie cu capul.

Cultura revenirilor se aprinde, stadionul „erupe”, iar la câteva zeci de secunde distanță vine și golul de 2-2.

În careul oaspeților, Mbappe se pregătește să șuteze, dar un adversar îi „suflă” balonul cu o intervenție din lateral. Din fericire pentru gazde, mingea ajunge la Vinicius, care o împinge în poartă. „Asistentul” George Neacșu are fanionul sus, dar VAR-ul clarifică faza: Mbappe nu era în ofsaid, golul este validat.

+3 FOTO

Jumătatea de oră care decide totul

E minutul 62. Real rămâne, în teorie, cu suficient timp pentru a forța golul 3, numai că forcingul blanco nu este susținut. Abia în minutul 80 vine următoarea ocazie demnă de consemnat, încercarea lui Mbappe de a înscris la colțul scurt cu un șut în forță. Inspirat, Kobel strânge picioarele și ține mingea departe de plasă.

Chiar mai mare este ocazia oaspeților, în minutul 82, când Courtois scoate șutul lui Maximilian Beier. S-a dovedit a fi o paradă de 3 puncte, pentru că doar câteva zeci de secunde mai târziu, căpitanul Lucas Vazquez a completat remontada!

Rodrygo ține mingea în teren cu prețul unei accidentări musculare, Vazquez are noroc și rămâne cu mingea la picior în careul advers grație unei respingeri nefericite a lui Brandt, apoi apărătorul dreapta finalizează impecabil, în forță, la colțul lung.

Vinicius, după o cursă diabolică în banda stângă, a risipit orice urmă de emoție în minutul 86, când a modificat tabela la 4-2 cu un șut din afara careului. Tot el, care va fi anunțat Balon de Aur pe 28 octombrie, a stabilit scorul final în prelungiri, după ce s-a distrat cu toți adversarii care i-au ieșit în cale.

A fost golul care a certificat încă o remontada pe „Santiago Bernabeu”, stadionul deja suprasaturat de astfel de seri. O victorie necesară, cu care madrilenii ajung la 6 puncte și rămân în cărțile pentru TOP 8 și calificarea directă în „optimi”. Tot 6 puncte au și oaspeții, care marcaseră 10 goluri în precedentele două partide, dar au avut „benzină” doar o repriză în capitala Spaniei.

  • Istvan Kovacs a avut o prestație sigură, ajutat de faptul că nu au existat faze litigioase.

  • O greșeală în dreptul „tușierului” George Neacșu, care a avut fanionul sus la golul 2 al gazdelor. VAR-ul a clarificat că Mbappe nu era în ofsaid, iar golul a fost validat.

FINAL » Real Madrid - Borussia Dortmund 5-2

  • Au marcat: Rudiger '60; Vinicius '62, '86, '90+3; Vazquez '83 / Malen '30; Gittens '34

Real Madrid - Borussia Dortmund, echipe de start:

REAL MADRID (4-3-3): Courtois - Vazquez, Militao, Rudiger, Mendy - Bellingham, Valverde, Modric - Rodrygo, Mbappe, Vinicius
Rezerve: Lunin, F. Gonzalez - Camavinga, Tchouameni, Guler, Endrick, Vallejo, Ceballos, Fran Garcia
Antrenor: Carlo Ancelotti

DORTMUND (4-2-3-1): Kobel - Ryerson, Sule, Schlotterbeck, Bensebaini - Nmecha, Sabitzer - Malen, Brandt, Gittens - Guirassy
Rezerve: Meyer, Lotka - Anton, Gross, Beier, Can, Campbell, Watjen, Mane, Kabar, Azhil
Antrenor: Nuri Șahin

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ion Țiriac, răvășit la catafalcul lui Helmut Duckadam » Ce a mai putut să spună
Superliga
Ion Țiriac, răvășit la catafalcul lui Helmut Duckadam » Ce a mai putut să spună
Gest special al lui Miodrag Belodedici lângă sicriul lui Helmut Duckadam, fostul lui coechipier
Superliga
Gest special al lui Miodrag Belodedici lângă sicriul lui Helmut Duckadam, fostul lui coechipier
România - Serbia, pentru calificarea în grupa principală la EURO 2024 » Haos în defensivă: scorul e dureros! GSP transmite din Fonix Arena
Handbal
România - Serbia, pentru calificarea în grupa principală la EURO 2024 » Haos în defensivă: scorul e dureros! GSP transmite din Fonix Arena

Fanii îi pot aduce un ultim omagiu lui Helmuth Duckadam, azi, pe Arena Națională » Toate informațiile de la stadion

Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor


Comentarii (14)
mzm1
mzm1  •  23 Octombrie 2024, 18:46

Nenea concretu, o să dau întreaga performanță a lui Valentin Ceaușescu, din ediția 1988-1989 a CCE, până la finală. Deci: turul 1: 7-2, la general (5-1 la Praga și 2-2 la Buc.), cu campioana Cehoslovaciei, Sparta Praga; turul 2: 5-1, la general (3-0 la Buc. și 2-1 la Moscova) cu campioana Uniunii Sovietice, Spartak Moscova; turul 3: 5-2 la general (0-1 la Goteborg și 5-1 la Buc.), cu IFK Goteborg, campioana Suediei; turul 4: 5-1 la general (4-0 la București și 1-1 la Izmir), cu campioana Turciei, Galatasaray. În finală: 0-4 cu AC Milan, dar nici Valentin Ceaușescu nu le putea aranja pe toate! O precizare: În semifinale, AC Milan-Real Madrid 6-1, la general (1-1, la Madrid și 5-0 la Milano!).

MaxiP
MaxiP  •  23 Octombrie 2024, 16:27
Postat de c0ncret pe 23 Octombrie 2024, 13:41

Termenul "noroc" e mai mult ironic strecurat acolo. Cand fiul unui dictator aduce cei mai talentati jucatori din tara fie ca au vrut, fie ca nu au vrut (sub amenintarea unor stagii militare cumplite daca ar fi refuzat), nu mai e nimic de zis. Da, au castigat acea finala cu Barcelona, in care nu au ajuns la poarta (iar traseul pana in finala a fost unul nu foarte complicat). Nu mai are rost sa amintesc ca echipele englezesti erau interzise (Liverpool fiind in acei ani cam cum este Real Madrid in prezent). Cam atat. Nu au existat pana atunci in fotbalul european.

De-acord in privinta echipelor englezesti, in rest traseul nu a fost usor, a fost conform vremurilor respective. Nimeni nu juca contra a 7 adversari de top, daca dadeai peste 3 era ceva exagerat. Au trecut de Anderlecht, daca Liverpoole era un fel de Real acum, cred eu ca si Anderlecht era macar un fel de Inter, apoi finala cu Barcelona care era campioana Spaniei. In acel sezon Real Madrid a castigat Cupa UEFA, deci era echipa de top. Au facut fata cu ambele. S-a repetat semi-finala in turul 2 un an mai tarziu, a trecut Anderlecht atunci. In 89' au eliminat Spartak Moscova (intr-o perioada in care daca nu gresesc URSS jucase finala Euro) si Galatasaray, o echipa care eliminase campioana Frantei. Cu Milan n-au mai putut face nimic, dar probabil Liverpool din perioada de care zici tu era sub Milan de atunci. Iti inteleg opinia, e complet corecta, dar nu are rost sa minimalizam acele performante, asa cum s-a alcatuit acea echipa. E adevarat ca in prezent nu esti la fel de "amenintat" sa joci pentru unii si altii, dar e tot un monopol creat, de data asta prin potenta financiara, probabil in cateva zeci de ani se va ajunge la alte metode de a domina inlcusiv sportul. Ideea e insa ca nu poti contesta acele performante, traseele n-au fost usoare, erau alte vremuri doar.

c0ncret
c0ncret  •  23 Octombrie 2024, 13:41
Postat de MaxiP pe 23 Octombrie 2024, 13:27

Orice s-ar spune, chiar a fost mare. Poate nu pe termen lung, dar vreo 5 ani chiar a fost echipa de top european. Rezultatele nu sunt intamplatoare. Acum asta cu "noroc cu..." Noroc cu potenta financiar si pentru Real Madrid, Bayern si City, cu tot respectul, in principiu nu vad nicio diferenta. Fiecare a creat monopol prin metoda cea mai accesibila, nu mi se pare cu nimic mai diferit sa detii la un club bani cat in alte 30-40 de campionate la un loc.

Termenul "noroc" e mai mult ironic strecurat acolo. Cand fiul unui dictator aduce cei mai talentati jucatori din tara fie ca au vrut, fie ca nu au vrut (sub amenintarea unor stagii militare cumplite daca ar fi refuzat), nu mai e nimic de zis. Da, au castigat acea finala cu Barcelona, in care nu au ajuns la poarta (iar traseul pana in finala a fost unul nu foarte complicat). Nu mai are rost sa amintesc ca echipele englezesti erau interzise (Liverpool fiind in acei ani cam cum este Real Madrid in prezent). Cam atat. Nu au existat pana atunci in fotbalul european.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează