INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RETRO GSP

RETRO GSP // 21 martie, ziua „câinilor”! Dinamo obținea cele mai mari performanțe europene

În peste 70 de ani de istorie, Dinamo are două mari isprăvi pe continent: o semifinală de CCE, în 1984, și o semifinală de C2, în 1990. Ambele izbutite în zile de 21 de martie. Foto: Arhivă GSP +14   FOTO
În peste 70 de ani de istorie, Dinamo are două mari isprăvi pe continent: o semifinală de CCE, în 1984, și o semifinală de C2, în 1990. Ambele izbutite în zile de 21 de martie. Foto: Arhivă GSP

Articol de , - Publicat sambata, 21 martie 2020 10:28

În peste 70 de ani de istorie, Dinamo are două mari isprăvi pe continent: o semifinală de Cupa Campionilor Europeni, în 1984, și o semifinală de Cupa Cupelor, în 1990. Interesant e că ambele calificări în careul de ași al celor două competiții au fost izbutite în zile de 21 de martie.

Calificarea în semifinalele CCE

Cronologic, dar și valoric, cea dintâi performanță a venit în urmă cu 36 de ani. Se întâmpla în fața unui stadion "23 August" sufocat de suporteri dinamoviști, peste 70.000 de oameni venind să vadă returul cu Dinamo Minsk, din sferturile de finală ale CCE. Manșa a doua pornea de la 1-1, scor excelent scos pe terenul puternicei campioane a Uniunii Sovietice.

Chiar dacă nu avea anvergura lui Dinamo Kiev sau a lui Spartak Moscova, trupa din Minsk deținea un lot cu câțiva fotbaliști extraordinari. Cel mai valoros era Serghei Aleinikov, care după căderea Zidului Berlinului avea să prindă un contract direct la Juventus Torino! Alături de Aleinikov, în epocă provocau frisoane numele lui Andrei Zigmantovici, Serghei Goțmanov, Gheorghi Kondratiev și Victor Sokol.

Pare greu de imaginat, însă Sokol a fost în acel sezon '83-'84 golgheterul Cupei Campionilor, cu 6 reușite! I-a depășit, printre alții, pe Ian Rush, pe Kenny Dalglish (ambii de la Liverpool) și pe Roberto Pruzzo (AS Roma).

În ciuda renumelui adversarului, elevii lui Dumitru Nicolae "Nicușor" au început fantastic returul din 21 martie '84. După numai câteva zeci de secunde, Ionel Augustin avea să lovească bara lui Kurbiko, apoi același "Oneață" (10') marca golul de 1-0, profitând de o ieșire hazardată a goalkeeper-ului bielorușilor. Ulterior, Țețe Moraru a respins absolut tot ce i-a amenințat poarta, astfel că bucureștenii au sărbătorit o calificare istorică în primele 4 formații de pe continent.

Dinamo București - Dinamo Minsk 1-0 (în tur 1-1)


Sferturi de finală CCE, manșa secundă, 21 martie 1984
A marcat: Augustin (10')
Dinamo București: Moraru - Rednic, Al. Nicolae, I. Marin, Stănescu - Dragnea, Mulțescu (46' Custov), Movilă - Țălnar (88' V. Turcu), Augustin, Orac. Antrenor: Dumitru Nicolae "Nicușor"
Dinamo Minsk: Kurbiko - Șișkin, Truhan, Borovski, Kurenin - Goțmanov, Zigmantovici, Pudișev, Aleinikov - Gurinovici (72' Vasilevski), Kondratiev (57' Sokol). Antrenor: Veniamin Arzamasțev
Stadion: "23 August". Spectatori: 70.000
Arbitru: Keith Hackett (Anglia)

Parcursul lui Dinamo în CCE 1983-1984

  • 3-0 și 1-0 cu Kuusysi Lahti
  • 3-0 și 2-3 cu Hamburger SV
  • 1-0 și 1-1 cu Dinamo Minsk
  • 1-2 și 0-1 cu Liverpool

"Când am irosit acea ocazie imensă de a marca, în startul partidei, nici nu știam unde să mă ascund de supărare, aveam impresia că i-am trișat pe cei 70.000 de oameni din tribune... Apoi, golul m-a readus pe lume!"
Ionel Augustin, atacant Dinamo

"Remarc prestația tuturor băieților, am evoluat ca o mare echipă europeană. În semifinale mi-aș dori să dăm piept cu Benfica sau cu AS Roma"
Cornel Dinu, secund Dinamo

+9 FOTO

Calificarea în semifinalele Cupei Cupelor

Al doilea 21 martie de poveste pentru roș-albi a fost în urmă cu fix trei decenii. După 2-1 în Ștefan cel Mare, elevii lui Mircea Lucescu mergeau în Iugoslavia pentru revanșa cu Partizan. S-a jucat la Titograd, actuala Podgorița, terenul din Belgrad al "militarilor" sârbi fiind suspendat.

În pofida unei presiuni constante exercitate de Partizan, mai ales în prima repriză, "câinii" au avut mereu controlul meciului și au lovit decisiv după pauză. Mai întâi prin Ionuț Lupescu (53'), șut formidabil de la aproape 30 de metri, apoi prin Florin Răducioiu (70'), execuție de mare jucător, după o greșeală a stoperilor iugoslavi și o cursă rapidă a "Marelui Blond".

Între cele două goluri, românii și-au permis luxul să rateze și un penalty. Vaișcovici a procurat lovitura de la 11 metri, dar Dănuț Lupu (55') a lovit bara din dreapta lui Omerovici.

Apropo de Omerovici, acesta era doar unul dintre starurile lui Partizan. Ascensiunea cea mai puternică avea s-o cunoască Predrag Mijatovici, câștigător de Champions League cu Real Madrid. Cariere foarte interesante au mai avut Predrag Spasici (Real Madrid și Osasuna), Goran Bogdanovici (Mallorca și Espanyol), Goran Milojevici (Mallorca și Celta Vigo) și Gordan Petrici (Glasgow Rangers și Crystal Palace).

Partizan Belgrad - Dinamo București 0-2 (în tur 1-2)

Sferturi de finală Cupa Cupelor, manșa secundă, 21 martie 1990
Au marcat: I. Lupescu (53'), Răducioiu (70')
Partizan: Omerovici - Stanojkovici, Miodrag Bajovici, Spasici, Petrici - Djurdjevici (59' Milorad Bajovici), Bogdanovici, Milojevici, Scepovici (60' Stevanovici) - Djurovski, Mijatovici. Antrenor: Ivan Golaț
Dinamo: Stelea - Mihăescu (83' Meszaros), I. Andone, Rednic, Klein - Lupu, I. Lupescu, Mateuț, D. Timofte - Vaișcovici (76' C. Zamfir), Răducioiu. Antrenor: Mircea Lucescu
Stadion: "Budućnost" (Podgorița). Spectatori: 15.000
Arbitru: José Rosa Dos Santos (Portugalia)

Parcursul lui Dinamo în CC 1989-1990

  • 2-0 și 0-1 cu Dinamo Tirana
  • 6-1 și 2-0 cu Panathinaikos Atena
  • 2-1 și 2-0 cu Partizan Belgrad
  • 0-1 și 0-1 cu Anderlecht

"La cum a jucat contra noastră, Dinamo poate spera cu îndreptățire să câștige Cupa Cupelor!"
Ivan Golaț, antrenor Partizan

5-2a fost raportul șuturilor cadrate în partida de la Podgorița, în favoarea dinamoviștilor

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
S-au schimbat calculele după ultimele meciuri din Europa League » Cum se califică FCSB în play-off: șansele sunt imense
Campionate
S-au schimbat calculele după ultimele meciuri din Europa League » Cum se califică FCSB în play-off: șansele sunt imense
Jucătorul ridicat în slăvi de Mihai Stoica, „tăvălit” în direct de Basarab Panduru: „Mai puțin decât atât ce să faci?”
Europa League
Jucătorul ridicat în slăvi de Mihai Stoica, „tăvălit” în direct de Basarab Panduru: „Mai puțin decât atât ce să faci?”
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
Europa League
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (17)
rocky2
rocky2  •  22 Martie 2020, 15:34
Postat de zagna pe 22 Martie 2020, 12:31

Nimic despre finlandezi, albanezi... ?

Il mai tineti minte pe un columbian, Carlos Valderrama? Cu Montpellier, de care n-auzise nimeni pana atunci, v-a dat 8-0 intr-o dublă ce va ramane in istorie ca o pata pe obrazul fotbalului romanesc!

gica.paunescu
gica.paunescu  •  22 Martie 2020, 13:45

E de tot hazul polemica dintre suporteri ; fac un act de eroism din a fi sustinut Steaua, Dinamo ori Craiova. Cand a fost vorba doar de-o alegere ( 99% subiectiva, nu credeti ? ).

cpt.ahab
cpt.ahab  •  22 Martie 2020, 13:20
Postat de valyomanid4 pe 21 Martie 2020, 11:48

O tempora !..:))))

Chiar două tempora!:))))

Vezi toate comentariile (17)
Comentează