Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat joi, 21 octombrie 2021 11:04 / Actualizat joi, 21 octombrie 2021 11:22
Pe 21 octombrie 1992, în prima manșă din turul II al Ligii Campionilor, Dinamo dădea piept, acasă, cu Olympique Marseille. Deși roș-albii veneau după o calificare chinuită în turul precedent, 2-1 "la general", după prelungiri, cu Kuusysi Lahti, iar francezii aveau o trupă formidabilă, ce avea să câștige marele trofeu în acea stagiune, partida de pe fostul "23 August" a fost echilibrată și s-a terminat alb, 0-0.
Cu un Tene excelent între buturi, "câinii" ar fi putut da chiar lovitura, însă Hanganu și Selymes au irosit mai multe ocazii importante, inclusiv din poziții de 1 la 1 cu Barthez. Astfel, s-a plecat în Hexagon cu speranțe de accedere în grupe (așa era sistemul la prima ediție UCL).
Act de prezență în Franța
Totuși, la retur, elevii lui Halagian au făcut figurație. Au pierdut cu "numai" 0-2, goluri Bokšić (32', 68'), la capătul unei prestații dubios de slabe.
Imediat după, evoluția sub așteptări a dinamoviștilor a fost pusă pe diferența mare de valoare dintre echipe. Ulterior, au apărut mai multe suspiciuni vizavi de modul în care formația din Ștefan cel Mare și-a apărat șansele.
Dezvăluirile lui Cornel Dinu
Bănuielile au fost alimentate inclusiv de Cornel Dinu. În volumul "Misterele lui Mister", Procuroru' a dezvăluit două momente uluitoare care ar fi avut loc cu ocazia acelor dispute cu OM:
1. Înaintea partidei de la București, Vasile Ianul, președintele lui Dinamo de atunci, a negociat cu mâna dreaptă a lui Tapie, Jean Pierre Bernes, blătuirea meciurilor pentru 500.000 de dolari, sumă pe care partea franceză urma să o achite românilor. Propunerea a fost făcut pe balcon, la Intercontinental, în prezența lui Dinu. Totul ar fi căzut după ce Tapie a refuzat, fiind convins că Olympique se va impune fără probleme.
2. La retur, într-o cameră de hotel de la Marseille, unde i-a primit pe Cornel Dinu și pe ziaristul Octavian Andronic, a fost rândul lui Tapie să propună românilor 500.000 de dolari, pentru a nu avea emoții. Dinu ar fi refuzat, iar revanșa s-ar fi desfășurat "pe bune".
"Diferență mare de atitudine"
Maniera în care a jucat Dinamo la Marseille a ridicat multe semne de întrebare inclusiv unuia dintre fotbaliștii care au fost titulari în ambele manșe. Sub protecția anonimatului, "nu vreau să am necazuri tocmai acum, când mă apropii de «pensie»", fostul "câine" a ținut să puncteze:
"Vorbesc ca un om care a evoluat ani mulți la nivel înalt, și înainte de '89, și după. Simt când o partidă nu se dispută doar pe teren. Iar la Marseille n-a fost cum trebuia să fie. Nu vreau să arunc pisica în curtea unuia sau a altuia, dar a fost evidentă diferența de abordare a returului față de tur. Atitudinea a fost cu totul alta.
Mulți m-au întrebat dacă nu cumva și la București a fost «regie». La câte am trăit și auzit, nu pot să bag mâna în foc pentru nimic. Totuși, mai degrabă înclin să cred că prima manșă s-a jucat pe teren. A doua... ar trebui întrebați alții. Din păcate, unii care cunosc adevărul nici nu se mai află printre noi".
"Eu am fost cumpărător, nu vânzător!"
Într-unul din ultimele interviuri înainte să moară, Ianul a declara pentru Libertatea: "N-a fost nimic necurat cu Marseille, nici la noi, nici la ei. Să fie foarte clar, eu toată viața am fost cumpărător, nu vânzător! Am cumpărat toată Europa... Nu mi-a fost frică de nimeni, niciodată! Băieții au avut 30.000 de dolari bonus de calificare. Fiecare! Până atunci nu văzuseră atâția bani. De ce le-aș fi promis o sumă atât de mare, dacă era rezolvată treaba?!".
Liga Campionilor, turul II, prima manșă: Dinamo - Marseille 0-0
Dinamo: Tene - Jercălău, Mihali, Cheregi, Selymes - Kadar (66' C. Pană), D. Timofte, Gerstenmájer, D. Munteanu - Hanganu, Demollari (79' Nelson). Antrenor: Florin Halagian
Marseille: Barthez - Angloma, Boli, Casoni, Di Meco - Sauzée, Dessaily, Deschamps, Thomas (46' Eydelie) - A. Pele, Völler. Antrenor: Raymond Goethals
Stadion: Național. Spectatori: 45.000
Arbitri: Peter Mikkelsen - Lars Gerner, Joergen Johansen (toți din Danemarca)
Au luat Liga Campionilor, apoi au fost retrogradați
După ce s-a calificat în dauna lui Dinamo, Olympique a făcut un sezon '92-'93 formidabil, încununat cu câștigarea Ligii, 1-0 în finală cu AC Milan. Totuși, parcursul fără eșec al francezilor în acea ediție a fost adesea contestat, patronul Bernard Tapie fiind acuzat că s-a folosit de influența sa enormă și de sume colosale pentru a netezi drumul lui Marseille spre marele trofeu.
Dacă în UCL n-a fost niciodată dovenit, nu la fel de norocos a fost Tapie în campionatul intern. Deoarece a mituit câțiva jucători de la Valenciennes, omul de afaceri a fost condamnat la închisoare, iar OM a fost retrogradată, în '94.
"Toți am făcut injecția, mai puțin Völler"
Acuzațiile la adresa lui Olympique au vizat și "vigoarea" deosebită de care dădeau dovadă Boli, Desailly și ceilalți fotbaliști din lot. Suspiciunile au fost confirmate, în 2006, chiar de unul dintre foștii jucători de la Marseille. Într-un interviu pentru L'Equipe, Jean-Jacques Eydelie declara: "Înaintea finalei cu Milan, ni s-a cerut să facem niște injecții care ne-au dat o forță ciudată. Un singur om a refuzat, Rudi Völler".
I-a ajutat și Crăciunescu?
Tot în cartea "Misterele lui Mister", Dinu a dezvăluit că Tapie i-a cerut să-l convingă pe Ion Crăciunescu să-l ajute în ultima partidă dinaintea finalei, de la Bruges. Cum? Procuroru' a povestit discuția cu magnatul francez, purtată cu o seară înainte de joc: "Cornel, voi câștiga clar partida cu Bruges de mâine. Cred că știi că ramolitul de Goethals este din acest oraș. Prin el am luat toate măsurile ca adversarul să nu-mi pună probleme și să câștig la pas.
Când ați intrat în hotel, ați remarcat că l-am pus planton să vă aducă la mine. Dar mă și așteaptă să-mi spună cât trebuie să scot din buzunar. Pe tine te rog să mă ajuți cu românul tău care mă arbitrează mâine - a încercat să-i pronunțe numele, stâlcindu-l, bineînțeles -, să nu-i dea cartonaș galben stoperului meu, Boli. Dacă mai ia unul, stă cu Milan în finală. Pentru asta, omul în negru va avea de la mine 20.000 de dolari".
Lucru care, susține Dinu, s-a și întâmplat. Cu drept de joc în finală, Boli a și marcat unicul gol! Crăciunescu a negat vehement acuzațiile: "Dinu poate să latre până-i ajunge gura la urechi. Nu vreau să-l bag în seamă. Și, dacă vrea să dovedească, să se pună la dispoziția presei și să meargă la detectorul de minciuni. Dar să nu facă vreun blat și pe acolo".
2 milioane de dolariar fi încasat Dinamo de la UEFA, dacă ar fi intrat în grupele Ligii Campionilor
12 ani de închisoaree pedeapsa pe care a primit-o Ianul în 1999, pentru prejudicierea clubului Dinamo cu suma de 2,3 milioane de dolari. A părăsit Jilava în 2002, întrucât era grav bolnav. A murit în martie 2013, la vârsta de 67 de ani
La București, am jucat foarte bine. A fost 0-0 doar pentru că Selymes si Hanganu au ratat ocazii imense. Prostovanul de Hanganu a avut o șansă unică, la o centrare impecabilă a lui Kadar.
La retur, am ratat, la 0-0, prin Gerstenmájer. Apoi, după primul gol al lui Bokšić, am renuntat definitiv la apărare, ne-au prins descoperiți și ne-au dat și golul doi. Ce echipă era acolo, cu Barthez, Desailly, Angloma, Boli, Sauzée, Bokšić, Pele…
- Vasile Ianul, pentru Libertatea