Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 26 aprilie 2019 11:50
Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus şi şeful Asociaţiei Cluburilor Europene, a trimis celor 232 de membri o scrisoare de avertizare. „Nu acceptăm ordinele lui”, replică şeful Ligilor europene, Lars-Christer Olsson.
Marile cluburi ale Europei vor să dicteze mersul fotbalului şi după 2024, încercând să impună un nou format, piramidal, pentru Liga Campionilor.
Care să le asigure şi mai mulţi bani, în detrimentul echipelor mici, dar şi al competiţiilor naţionale.
ECA, European Club Association, a intrat astfel în conflict cu Ligile europene, care se revoltă sub ameninţarea mutării jocurilor din campionate la mijlocul săptămânii.
„Ligile noastre şi cluburile lor sunt destul de mari pentru a formula propriiile păreri fără ordinele de la Agnelli. În ultimul deceniu, ECA şi UEFA au luat singure toate deciziile privind dezvoltarea fotbalului", spune preşedintele Lars-Christer Olsson.
Madrid înainte de Malta
Riposta a venit după ce Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus şi şeful ECA, a trimis o scrisoare prin care le cerea membrilor să nu ia în seamă speculaţiile din presă despre noul proiect, declarând că „e frustrant să refuzi o consultare productivă. Ipotezele care circulă sunt nefondate şi nicio propunere concretă pentru a se restructura cupele europene n-a fost acceptată".
Reprezentanţii celor 232 de cluburi au fost convocaţi pe 6 şi 7 mai la Madrid pentru runda de consultări, cu o lună înaintea meetingului programat de Agnelli în Malta. Conducătorii ECA şi înalţii oficiali ai UEFA au avut două întâlniri, pe 19 martie şi în ajunul Paştelui catolic.
4 grupe a câte 8 echipe ar putea avea Liga din 2024, din care retrogradează ultimele două din fiecare serie. Una direct, alta la baraj între locurile 6 şi 7. Opt date suplimentare ar fi necesare în calendarul competiţiei
România are 3 membri în ECA
Liga 1 are trei membri în European Club Association (ECA): FCSB, CFR Cluj și Astra. Reprezentații celor trei echipe vor participa la reunire pe 6-7 mai și rămâne de văzut ce poziție vor avea.
În noiembrie 2018, Gazeta Sporturilor a scris despre pasivitatea lui Valeriu Argăseală, președintele FCSB, la reuniunile ECA, pasivitate evidentă din documentele Football Leaks consultate de jurnaliștii GSP. Citești aici detaliile.
Viitorul, cea mai vocală echipă din Liga 1 în această problemă, nu are drept de vot. Gică Hagi a criticat de mai multe ori faptul că echipele mici au șanse tot mai mici de a ajunge la masa bogaților în Liga Campionilor și a cerut modificarea criteriilor de participare în grupe.
„Mai mult fotbal la nivel european va face bine jocului, pentru suporteri, pentru societate, pentru dezvoltarea culturală, sportivă şi financiară. Va fi o platformă bazată pe merite sportive, nu pe privilegii istorice”Andrea Agnelli, preşedinte ECA
„Acum suntem în faţa unei noi ere, conduse de UEFA, în privinţa deciziilor privind cupele europene de după 2024. De aceea am invitat cluburile la Madrid pentru discuţii şi vom da tuturor ocazia să-şi spună părerea” Lars-Christer Olsson, preşedintele Ligilor europene
Citește și:
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor