INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ANALIZĂ

România a ajuns rușinea Champions League! 7 ani de insuccese pe cea mai importantă scenă europeană

Florin Gardoș
(foto: Raed Krishan/GSP)
Florin Gardoș (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de , , - Publicat vineri, 02 octombrie 2020 08:30 / Actualizat vineri, 02 octombrie 2020 10:20

Va fi pentru al 7-lea sezon consecutiv în care nu vom avea echipă în grupele Ligii, perioadă în care nu mai puțin de 13 țări cu un fotbal comparabil cu al nostru au avut măcar o prezență în această fază a competiției. Ultima pe listă e Ungaria, care revine în UCL după mai bine de 10 ani.

Încă un sezon de UEFA Champions League fără România. Ultima apariție în cea mai importantă competiție intercluburi de pe continent a avut loc în 2013, când FCSB, cu Reghecampf antrenor, reușea să o elimine pe Legia Varșovia în play-off. De atunci, am lipsit de la masa bogaților și de la fotbalul de înalt nivel. Va fi al 7-lea an la rând în care România nu va fi în Ligă.

În schimb, în acest interval de timp, țări din jurul nostru, cu un fotbal asemănător, ca nivel, dar și privit din perspectivă financiară, au avut echipă sau echipe în faza grupelor. De la țări precum Croația, Serbia, Cehia și Austria, cu un fotbal bun, până la unele care nu spun mare lucru, exemple fiind Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan.

Până și Ungaria, țară care n-a mai fost în Champions League de peste 10 ani, a reușit acum să revină la acest nivel. Ferencvaros a avut un parcurs remarcabil și, după ce le-a eliminat pe Djurgarden, Celtic, Dinamo Zagreb și Molde, a accesat grupele. Însă a făcut-o la capătul a 4-5 ani de investiții majore. În prezent, bugetul clubului depășește 20 de milioane de euro, iar antrenorul Rebrov are un salariu uluitor: 100.000 de euro net lunar, adică 1,2 milioane € anual! În Liga 1 cel mai bine plătit tehnician e Dan Petrescu, care câștigă însă sub 500.000 € pe an!

Între 2014 și 2020, au reușit să meargă în grupele Ligii și formații care au o cotă mult sub CFR sau FCSB. Maribor, BATE Borisov, Maccabi Tel Aviv și chiar și APOEL Nicosia sunt cluburi care evoluează în campionate sub Liga 1 și nici nu au o tradiție deosebită în cupele europene.

În momentul de față, excluzând țările cu un fotbal dezvoltat și care au și avut posibilitatea de a trimite echipă sau echipe direct în grupe, în categorie cu România, care să nu fi fost prezente în Ligă în ultimii 7 ani, sunt doar state neînsemnate din punctul de vedere al fotbalului. De la Armenia, Macedonia, Georgia și Letonia până la Albania, Kosovo, Bosnia sau Moldova. 

România a ajuns rușinea Champions League! 7 ani de insuccese pe cea mai importantă scenă europeană
România a ajuns rușinea Champions League! 7 ani de insuccese pe cea mai importantă scenă europeană

Investiție de 1,6 milioane în Laidouni

Gruparea maghiară, care a revenit după un sfert de secol în grupele Ligii Campionilor, a investit mulți bani în ultimii ani. Spre exemplu, în această vară l-a cumpărat de la FC Voluntari pe Laidouni cu 600.000 de euro, iar salariul său, pentru cei 4 ani, se ridică la un total de un milion de euro. Laidouni, 23 de ani, care a evoluat la Voluntari în 52 de meciuri și a marcat 7 goluri, a fost dorit și de FCSB, însă nu s-a ajuns la o înțelegere. Ferencvaros a cheltuit, exclusiv pe achiziții, începând din 2017 și până astăzi, peste 11 milioane de euro. 

Precedenta absență: 10 ani

România are deja 7 ani de pauză raportat la prezența în grupele Champions League. A mai existat în trecut, de când s-a trecut la acest format în prima competiție intercluburi din Europa, un interval mare de timp în care România nu a avut echipă în faza grupelor. Nu mai puțin de un deceniu: între 1996 și 2006. La mijlocul anilor '90, Steaua a legat 3 participări consecutive, 1994, 1995, 1996, după care a revenit abia în toamna lui 2006, cu Olăroiu antrenor. 

România a ajuns rușinea Champions League! 7 ani de insuccese pe cea mai importantă scenă europeană

CFR deține recordul de puncte

Echipa care a realizat cel mai mare număr de puncte este CFR, în chiar ultima ei apariție în UCL. În 2012-2013, clujenii au strâns nu mai puțin de 10 puncte, într-o grupă din care au mai făcut parte Manchester United, Galatasaray și Braga. În ultimul joc din grupă, CFR a bifat o victorie uluitoare, 1-0 chiar pe Old Trafford. În ciuda acestui punctaj, echipa nu a prins primăvara Ligii. S-a clasat pe locul 3 și a mers în "16-imile" Europa League. 

6 antrenori au obținut calificarea pe teren...

Există 5 tehnicieni care au în CV performanța de a califica o echipă de club din România în grupele UCL, prin intermediul preliminariilor. Toți sunt români. Primul a fost Dumitru Dumitriu, care a dus-o pe Steaua de 3 ori consecutiv, 1994, 1995, 1996. În cei 3 ani le-a eliminat pe Servette Geneva, Casino Salzburg și FC Bruges. Apoi, Olăroiu a trecut în play-off de Standard Liege în 2006, Hagi a trecut de BATE Borisov în 2007, iar Lăcătuș a scos-o pe Galatasaray în 2008. În 2012, Ioan Andone a mers cu CFR în grupe după ce a trecut de Basel, iar Reghecampf a făcut același lucru cu FCSB în 2013, după un baraj cu Legia Varșovia. 

... alți 4 au ajuns în Ligă cu ajutorul titlului

În schimb, în grupele Champions League au fost și alți tehnicieni, care însă au ajuns direct acolo, fără a mai disputa tururi preliminare. Totuși, ei au meritul de a fi câștigat titlul în acel an, iar datorită coeficientului european foarte mare deținut de țara noastră, au avut acces direct la masa bogaților. Primul a fost Ioan Andone, cu CFR în 2008, și același lucru s-a întâmplat cu gruparea din Gruia și în 2012. Dan Petrescu cu Urziceni, Dorinel Munteanu cu Oțelul și italianul Andrea Mandorlini cu CFR sunt ceilalți. 

4 ania avut România echipă direct în grupele Champions League, 2008-2011, lucru care s-a datorat coeficientului foarte bun în cupele europene, realizat la jumătatea anilor 2000

Totul despre FCSB - Dinamo:

Citește și alte știri din Champions League:

S-au tras la sorți grupele Champions League! Mircea Lucescu, duel cu Juventus și Barcelona! Cum arată toate grupele

Prima uriașă pe care o va primi Lucescu pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (24)
ntfo
ntfo  •  02 Octombrie 2020, 21:04

Uau ! Oare cine se gandea ca daca nu faci investitii serioase nu joci in CL ? La noi orice investitie de 100k euro o numim "suma uriasa", despre ce vorbim ? Ce semeni aia culegi.

satyricon
satyricon  •  02 Octombrie 2020, 20:55

S-a ajuns aici pentru ca au fost sprijinite sa ajungă în CL tot felul de echipe MAFIOTE. Cum făcea puncte Steaua=FCSB și se putea ajunge direct în grupe, cum imediat câștiga campionatul cine trebuie. Așa au ajuns CFR, Urziceniului, Otelul. După ce și-au luat banii de la UEFA, și-au plătit "datoriile", și-au tras profitul și unii au falimentat, alții trebuiau să falimenteze. Banii nu s-au întors în fotbal, în dezvoltarea lui. Ciobanului i s-au pus bețe în roate și toți au încercat aceeași schemă dacă au văzut că alții au putut.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează