Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 24 decembrie 2020 18:27 / Actualizat joi, 24 decembrie 2020 19:03
Marius Avram (41 de ani), proaspăt retras din arbitraj, analizează scandalul de rasism în care a fost implicată brigada românească de la PSG - Bașakșehir, luându-i apărarea lui Sebastian Colțescu, scos și el de pe lista FIFA începând cu 1 ianuarie 2021.
- Citește AICI prima parte a interviului cu Marius Avram, în care explică ce l-a șocat la CCA și vorbește despre planurile sale de viitor.
- Sebastian Colțescu a provocat un scandal imens în timpul partidei PSG - Bașakșehir din Liga Campionilor, după ce a fost acuzat că i-a spus „ăla negru” lui Pierre Webo, oficial al formației din Turcia.
- Mulți oameni din fotbal au considerat exagerate acuzațiile la adresa arbitrului, în timp ce specialiștii contactați de Gazeta Sporturilor au catalogat drept rasistă replica folosită de Colțescu la adresa lui Pierre Webo. Printre cei consultați de GSP.ro se numără, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sociologul Gelu Duminică, Raluca Toma, cercetător la Median Research Centre.
- Domnule Marius Avram, ați strâns peste 150 de jocuri internaționale, luând în calcul și delegările ca arbitru adițional. Care sunt cele mai pregnante amintiri la nivel european?
- Un meci în Europa League la Dortmund, cu 70.000 de oameni în tribune, de simțeai că pică stadionul pe tine. Sau un Bruges - Napoli excepțional, cu o echipă italiană care naște pasiuni incredibile peste tot. Evident, numeroase partide în Champions League sau Europa League în brigăzile extinse, de la Barcelona, Manchester City și Milan până la Liverpool, PSG ori naționalele Franței sau Spaniei.
- Ca un fost arbitru care știe cu ce se mănâncă Champions League, cum ați receptat tot vârtejul cu Sebastian Colțescu de la PSG - Bașakșehir?
- Cu două săptămâni înainte, am fost chiar eu cu aceeași brigadă la Manchester United - Bașakșehir. Al patrulea oficial, adică exact postura lui Colțescu la Paris. Rolul arbitrului de rezervă e și să mai absoarbă o parte din tensiunile venite dinspre bănci pentru a-i oferi "centralului" posibilitatea să arbitreze fără să se mai gândească și la stresul de pe margine. Am urmărit evenimentele de la PSG - Bașakșehir, am ascultat și cred că nu a fost perfect ce s-a petrecut acolo, dar s-a ajuns la o exagerare enormă ca discuția aceea să se transforme într-un scandal planetar.
Marius Avram: "Formulare mai lejeră, dar nu rasism"
- De ce spuneți că a fost o exagerare enormă?
- Pentru că a fost un dialog intern al brigăzii, Colțescu nu i s-a adresat persoanei respective, nu a avut o tentă agresivă sau jignitoare, ci era vorba doar despre o formulă de identificare. E drept, neinspirată în acel context, poate ar fi trebuit să apeleze doar la un gest sau să folosească expresii de genul "al treilea din stânga sau al doilea din dreapta". Totuși, în presiunea acelor clipe, când trebuie să iei decizii rapide, există riscul să scapi o formulare mai lejeră, precum cea a lui Colțescu. Dar nu e rasism!
- La Manchester au existat tensiuni dinspre banca turcilor, atacuri la adresa lui Hațegan, vi s-a strigat „țiganilor”, de exemplu?
- N-am auzit așa ceva! Dacă se întâmpla, luam măsuri în secunda unu. Au fost doar reacții normale. Sigur, echipele de prin România, Bulgaria, Turcia reacționează uneori mai abrupt decât cele din Germania, Anglia sau Spania, încercând să câștige în disputele cu formațiile mari măcar un plus de 5 la sută din partea arbitrilor. Dar nu s-a petrecut nimic atât de clar încât să prevadă incidentele de la Paris. Pe de altă parte, regula e că se evită delegarea aceleiași brigăzi la două meciuri consecutive ale unei echipe, UEFA ține mult la această filosofie. Sub presiunea pandemiei și probabil cu cazuri de COVID printre arbitri, ajung și ei să fie forțați de împrejurări să ia decizii mai puțin obișnuite.
Marius Avram: „Nu există un dicționar UEFA”
- Credeți că-l va afecta și pe Hațegan povestea de la Paris?
- E greu de spus, sper că nu! Nici pe el, nici pe Colțescu, în plan intern, deoarece Sebi a terminat-o cu cariera internațională, fiind scos de pe lista FIFA în același timp cu mine. Sunt curios cum va arăta decizia UEFA, dacă va apărea vreun dicționar sau un ghid de adresare. Am tot auzit, zilele astea, că arbitrii trec prin traininguri în care li se explică ce cuvinte au voie să folosească și chestii din astea. Nu există așa ceva! Singurele elemente predate la cursuri se refereau la identificarea din tribune a scandărilor rasiste și măsurile care se impun
FOTO Imagini din meciul PSG - Bașakșehir, care a declanșat scandalul cu Sebastian Colțescu
Marius Avram: „Pe fratele meu l-am convins să continue”
Aflat din 2012 pe lista FIFA a asistenților, Valentin Avram a fost și el la un pas să renunțe la arbitraj în semn de solidaritate cu fratele său, Marius, pentru scoaterea intempestivă a acestuia din circuitul internațional.
Marius Avram explică: „Suntem o familie unită, ne susținem reciproc, am trecut prin atâtea momente delicate. Vali a avut o reacție de mare supărare, dar l-am convins să rămână mai departe în activitate, să-și vadă de drumul lui. E unul dintre cei mai buni asistenți din România, și-a făcut un nume și are o reputație inclusiv la nivel european, așa că era păcat să renunțe la munca lui de atâția ani pentru ceva ce mi s-a întâmplat mie”.
Marius Avram: „Trebuie o transparență mai mare”
Marius Avram se declară un inamic al păstrării arbitrajului românesc într-un glob de sticlă în materie de comunicare și transparență:
„E un mod învechit de a gestiona lucrurile. Există experimente în Belgia și Olanda, unde arbitrilor li s-a permis să dea chiar declarații după anumite meciuri pentru a oferi explicații. Sigur, e nevoie de un training inițial, pentru a nu spune lucruri care se pot interpreta în diverse chipuri, însă sunt convins că trendul e acela către o mai mare deschidere.
Personal, am simțit nevoia deseori să ies în public și să vorbesc despre unele decizii, mai ales că CCA îmi dădea dreptate, dar comentariile în presă erau exact contrare. N-am putut însă, pentru că a trebuit să respect regulile. Cred că e necesară o transparență mai mare în decizii ca să nu mai existe tot felul de speculații, care numai bine nu fac”.
"Marc Batta a fost modelul meu ca arbitru și am avut șansa să-l am observator chiar la primul meu turneu internațional. Am dezvoltat în timp o relație extraordinară, am purtat numeroase discuții. El a fost singurul care mi-a trimis un mesaj de felicitare la ultimul meci internațional. În schimb, nimic de la FRF sau CCA! - Marius Avram
11 ania stat Marius Avram pe lista FIFA, unde a intrat de la 1 ianuarie 2010
VIDEO Jose Mourinho reacționează după scandalul provocat de Colțescu: „Doar asta poate face acum”
Citește și:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat