INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  STEAUA - AJAX, AZI, ORA 22:05, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1, DOLCESPORT1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Steaua a căutat banii, nu fanii! » Cum a ajuns posibil ca un supermeci cu Ajax să nu se joace cu casa închisă

Rezultatul prost din tur și prețurile mari de la bilete au îndepărtat suporterii de meciul din această seară
Rezultatul prost din tur și prețurile mari de la bilete au îndepărtat suporterii de meciul din această seară

Articol de - Publicat joi, 21 februarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 20 februarie 2013 20:00

Echipa a cerut susţinerea publicului, făcînd trimitere la aportul pe care suporterii l-au avut acum 8 ani la returul cu Valencia, însă atunci o persoană prezentă la meci a achitat pe bilet a cincea parte din cît costă acum.

16.000 de bilete. Atît mai erau disponibile ieri, cu o zi înainte de disputa cu Ajax. O parte dintre suporterii care îşi achiziţionaseră bilete înainte de tur nu mai doresc să vină după ce au văzut scorul şi le-au scos la vînzare pe diferite site-uri.

Fan al Stelei: "Preţuri prea mari"
Ieri, un suporter al Stelei care a sunat în redacţia Gazetei Sporturilor a lansat o altă variantă pentru care, în opinia sa, deşi trupa din Ghencea va susţine un meci extrem de important şi în compania unui nume foarte mare al Europei, are probleme mari în a umple stadionul. "Cred că şi preţul biletelor, extrem de mare faţă de alte jocuri, e cauza pentru care nu s-au vîndut toate tichetele", a sunat mesajul fanului respectiv.

Preţuri mari, aproape fără precedent
Plecînd de aici, Gazeta Sporturilor a analizat care a fost politica Stelei în privinţa biletelor, la meciurile cu miză şi cu adversar de talia celor de la Ajax, pe parcursul ultimilor 10 ani. De ce ultimul deceniu? Pentru că începînd din toamna lui 2003, o dată cu eliminarea lui Southampton şi marele meci cu Liverpool, de pe Ghencea, Steaua a început să conteze din nou cu adevărat în cupele europene.

Apoi, a adus la Bucureşti echipe mari precum Valencia, Real, Galatasaray, Napoli, Bayern Munchen etc, chiar în faze superioare celei în care se va juca diseară întîlnirea cu campioana OIandei.

Care e concluzia în privinţa biletelor? Cu Ajax preţurile sînt extrem de mari, aproape fără precedent. De exemplu, faţă de Steaua - Valencia, disputat în urmă cu fix 8 ani, în aceeaşi competiţie, aceeaşi fază şi după un rezultat identic în tur, 0-2 pe Mestalla, acum un tichet costă, în medie, de 5 ori mai mult!

Atunci în ploaie, pe Ghencea, acum în lux pe Arena Naţională
Ce-i drept, în februarie 2005 s-a jucat pe Ghencea, un stadion incomparabil cu actualul Arena Naţională. Atunci, cei 25.000 de spectatori au stat vreme de aproape 3 ore în ploaie, acum, chiar dacă diseară vor fi precipitaţii, cei din tribună vor fi protejaţi de acoperiş.

Atunci, nivelul salarial în România era mult mai scăzut ca acum, aproape la jumătate, însă entuziasmul fanilor pentru echipă era mult mai mare pentru că, la nivel european, Steaua trecea printr-o perioadă de secetă, ultima dată cînd jucase într-o primăvară fiind în 1993.

12.000 de spectatori a avut Steaua la meciul retur cu St. Gall, din toamna lui 2001, scor 1-1, retur în primul tur al Cupei UEFA, acela fiind ultimul joc dintr-o serie neagră de cîţiva ani în care trupa din Ghencea ajunsese anonimă în Europa

50.000 de spectatori a avut Steaua la ultimul meci oficial disputat pe teren propriu în Europa, partida cu Stuttgart, scor 1-5, disputată în noiembrie 2012

Bilete ca pe Amsterdam ArenA
Preţurile stabilite de Steaua pentru meciul de diseară sînt aproape identice cu cele care au fost la meciul tur, din Olanda! Pe Amsterdam ArenA cel mai ieftin a fost 14 euro, iar cel mai scump 39 de euro. Diseară, cel mai ieftin e 60 de lei, iar cel mai scump, excluzînd zona VIP, 200 de lei. În Olanda, salariul mediu e 3.400 de euro. În România, de peste 5 ori mai puţin, aproape 400 de euro.

560068-steaua-bani-1.jpg

Dialog indirect pe internet:

- "Preţurile au fost cam mari la acest meci cu Ajax, dar trebuie să înţeleagă suporterii că şi noi avem costuri mari, doar charterurile din această iarnă ne-au costat 200.000 de euro" (Mihai Stoica, manager general Steaua, pe contul său de facebook)

- "Dar de ce ar trebui ca noi, suporterii, să fim nevoiţi să achităm costurile charterelor Stelei?" (Cititor Gazeta Sporturilor pe site-ul www.gsp.ro)

"Indiferent cîţi oameni vor fi la stadion, vom fi fericiţi că facem parte din acest colectiv al celei mai iubite echipe. Chiar dacă nu vor fi 50.000 de oameni, noi vom încerca să-i mulţumim pe cei care vor veni la stadion" (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua)

În grupe: două milioane de euro
Încasările Stelei la cele 3 jocuri de pe teren propriu, din grupa de Europa League, din acest sezon, au însemnat 20% din tot bugetul pe acest an. Steaua a strîns peste 130.000 de spectatori la disputele cu Copenhaga, Molde şi Stuttgart, de pe urma cărora a adunat două milioane de euro.

MM stabilea preţurile acum 6-8 ani...
Imediat după ce Piţurcă a plecat de la Steaua în vara lui 2004, Mihai Stoica decidea totul la club, inclusiv preţul tichetelor. El era cel care în perioada 2004-2007, adică inclusiv la jocul cu Valencia, meci disputat în aceeaşi fază a aceleiaşi competiţii ca şi cel cu Ajax. Atunci, MM a stabilit un preţ de doar 10 lei la peluze şi de 30 de lei la tribuna a II-a.

... acum le stabileşte Gigi Becali
Acum, chiar dacă Stoica e în continuare în club, cel care a decis preţurile tichetelor la returul cu Ajax a fost patronul. Gigi Becali a şi explicat strategia sa: "L-am chemat pe Argăseală şi i-am zis aşa «Calculează să iasă, dacă vindem toate biletele, încasări de un milion de euro!»". Cum Steaua a tipărit în jur de 51.000 de tichete, a rezultat un preţ mediu de aproape 20 de euro pentru fiecare tichet.

3% din valoarea totală a reţetei financiare realizate din vînzarea biletelor la meciul cu Ajax ajunge la firma prin care Steaua le-a comercializat on-line şi apoi le-a distribuit

Meciul cu Real, excepţia de 1,5 milioane de euro
Un singur joc al Stelei în ultimii 10 ani a avut preţuri colosale la bilete. E vorba despre meciul cu Real Madrid, din toamna lui 2006. Atunci, confruntarea a avut loc pe Ghencea, iar cel mai ieftin tichet a costat un milion de lei vechi! Cu toate acestea, s-a jucat cu casa închisă, înregistrîndu-se o reţetă-record: 1,5 milioane de euro.

COMPARAŢIE
Arena Naţională aduce profit dublu faţă de fostul "Lia Manoliu"
Poate cea mai bună comparaţie e cea a preţurilor biletelor şi a încasărilor pe care Steaua le-a realizat în acest sezon, începînd din faza grupelor, în Europa, faţă de primăvara sezonului Cupei UEFA 2005-2006. Atunci, Steaua a jucat 4 meciuri pe fostul "Lia Manoliu", care avea aceeaşi capacitate cu actualul Arena Naţională.

Totuşi, preţurile biletelor au fost mult mai mici, deşi partidele aveau miză mult mai mare, Steaua evoluînd succesiv în "16-imile", "optimile", "sferturile" şi semifinalele Cupei UEFA. În plus, chiar dacă a evoluat cu mai mulţi spectatori faţă de jocurile de acum cu Copenhaga, Molde, Stuttgart şi Ajax, în acest sezon s-au strîns de aproape două ori şi jumătate mai mulţi bani.

560069-steaua-bani-2.jpg

1,35 e la Stanleybet cota că Steaua nu-şi va depăşi diseară recordul de suporteri pe Naţional Arena, de 50.051 de oameni, stabilit la meciul cu AEK Larnaca

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Stiri extrasport
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Superliga
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva
Stiri extrasport
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (221)
adrian84
adrian84  •  21 Februarie 2013, 13:24
Postat de adrian84 pe 21 Februarie 2013, 13:22

Nu.

valaah, asta este raspunsul. Nu sunt slugi. Dar nu mai umbla si tu cu propaganda si nu imi mai atribui fraze false.

thumbzilla
thumbzilla  •  21 Februarie 2013, 13:23

cum nu mai are argumente,incepe cu injuraturile,si iar se mira de ce sughita ma-sa!i-am mai spus...de prost ce e fii-su.

adrian84
adrian84  •  21 Februarie 2013, 13:22
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Nu.

Vezi toate comentariile (221)
Comentează