Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 12 noiembrie 2021 12:55 / Actualizat vineri, 12 noiembrie 2021 13:30
Cosmin Olăroiu (52 de ani), deunăzi anunțat drept noul antrenor de la Sharjah FC, locul 8 din Emiratele Arabe Unite, a explicat prin exemple concrete de ce are succes în lumea fotbaliștilor bogați, oferind gratuit adevărate lecții de viață.
Cosmin Olăroiu, unul dintre antrenorii de succes ai României din ultimele două decenii, a fost invitatul lui Damian Drăghici în podcast-ul pe care acesta îl are în mediul online, Oli oferind povești și pilde de viață atât pentru tinerii, cât și pentru antrenorii din prezent.
Olăroiu admite că „prefer să trăiesc retras, departe de România”
„Lumea știe foarte puține despre mine ca om, sunt un individ simplu, normal, care încearcă să crească de la zi la zi. Atunci când depășești barierele provenienței, e un lucru important. Nu ies foarte mult, nu fac lucruri extraordinare pentru a ieși în evidență, ca să nu jenez alți oameni. De aceea prefer să trăiesc retras, mai departe de țara noastră, decât aici”, a explicat bucureșteanul încă din startul emisiunii.
Cum a produs „declicul” unui jucător: „Știi care e norocul tău? Că nu te pot bate eu, ci fata ta!”
Exemplele oferite de un antrenor de succes explică de ce este atât de căutat în lumea bogaților Asiei. „Aveam un jucător la antrenament, mergea, pur și simplu. Mergea, nu se antrena! Nu puteam opri antrenamentul, am trimis un asistent. Nimic, nicio schimbare. Am oprit tot antrenamentul, am făcut 20 de ture de teren doar ca să mă liniștesc.
Am dialogat cu el: «Cu ce ți-am greșit eu de te comporți așa cu staff-ul și cu colegii?». «N-am nimic cu tine!», mi-a replicat, nu vorbea mai mult. Mi-am adus aminte că a postat pe grup o poză cu fetița lui, se jucau cu o jucărie și fetița a aruncat cu jucăria în el! «Știi care e norocul tău? Că nu te pot bate eu, ci fata ta!».
A fost declicul, s-a întors la mine și am văzut lacrimi în ochii lui. I-am zis că joacă pentru familia lui, l-am «deschis». Era supărat că nu-l lăsau de la club să plece pentru o altă ofertă. «Dacă mă bagi mâine să joc, dau 200 la sută!», mi-a zis. A doua zi, a fost cel mai bun din echipă”, a povestit Cosmin Olăroiu.
Culoarul „războinic” gândit de Cosmin Olăroiu
Un alt episod de viață: „Aveam antrenament, duel aerian, doi s-au lovit cap în cap, s-au ridicat să se bată, acuzându-se unul pe celălalt. «Nu vă e rușine?! Parcă sunteți gagici. Vreți să vă bateți, OK, după antrenament, facem ring și vă bateți ca bărbații, nu să vă împingeți».
Am împărțit lotul în două grupe, au trecut prin mijlocul băieților, le-a dat fiecăruia câte o palmă, au râs toți, apoi s-au îmbrățișat. Uneori, nu e chestie de cărți citite, ci de școala vieții”, a mai spus Oli.
„Ce măsuri să iei cu fotbaliștii milionari?”
A explicat și nivelul de stres la care lucrează, deși mulți specialiști au luat peste picior fotbalul arab. „Acolo nu lucrez cu fotbaliști normali, ci cu milionari. Degeaba le spui de prime, ei sunt pe mândrie! Trebuie să știi cum să le spui niște lucruri, să-i aduci la un numitor comun, să simtă la fel, aceleași emoții, pentru a lupta toți la fel.
Sunt momente când trebuie să arăți biciul. Ce măsuri să iei? Dacă el câștigă 15 milioane, iar tu îi dai amendă de 1.000 de euro, îți poate spune: «Vin mâine, îți dau 5.000 și păstrezi și restul». Mă fac și de râs! Într-o formă sau alta trebuie să mă asculte. Am reușit să stabilesc echilibrul”.
21 de aniau trecut de când Olăroiu a debutat ca antrenor principal. În iulie 2000 a fost instalat la FC Național de Gino Iorgulescu, președintele clubului
14 trofeea cucerit Oli în Asia: un titlu și două Cupe ale Prințului cu Al Hilal (Arabia Saudită), o Cupă a Qatarului cu Al Sadd, două titluri și o Supercupă în Emirate cu Al Ain, două titluri, două Cupe, două Cupe ale Ligii Președintelui cu Al Ahli și titlul cu Jiangsu Suning (China)
Unul dintre elementele esențiale ale vieții este credința. Când mergi să te rogi, la finalul zilei, acolo, la tine, în cameră, este un moment pentru a te regăsi. Nu norocul, intelectul sunt esențiale în succesul unui om, ci caracterul.
Când mă enervez, sunt un pic plecat așa... Spun ceea ce gândesc, pe un ton mai răstit, fără să jignesc. Îmi place să ascult oameni, ca să învăț. Când vorbești tu, doar repeți. Un singur sfat pot oferi, știu de la tatăl meu: Poți face orice, important e să fii om!
A murit Patzaichin, trebuia o zi de doliu în România pentru un atât de mare sportiv, care a adus atât de mult țării! Dureros, nu au fost oameni importanți la funeraliile lui. Tu dacă ai un IT-ist bun, ți-l ia imediat afară, că nu ai ce să-i oferi aici.
Dacă n-ai credință, ce succes să ai, dacă nu ești uman?! La sfârșit mulțumești lui Dumnezeu pentru ceea ce ai, după sacrificiile pe care le faci. Tu știi cine ești cu adevărat, în interiorul tău. Încerc să nu fac rău nimănui și să merg pe un drum bătătorit de mine! Nu pot ajunge la succes călcând pe cadavre.
- Cosmin Olăroiu
Cum era puștiul Cosmin Olăroiu:
- „Eram baby-problem, foarte obraznic și încăpățânat, răsfățatul familiei, fiindcă eram cel mai mic dintre cei trei frați. Jucam fotbal în curtea școlii, ei erau la 18-19 ani, făceam greșeli și mă dădeau afară. Eu le luam mingea și nu le-o mai dădeam, până nu mă reprimeau”
- „N-am prea ieșit la film cu fete că n-am prea apucat, eram în viteză mare. Fiecare jucător plătea 10 lei, fotbal șapte contra șapte, iar cine câștiga își dubla veniturile. Și jucam pe ciment, îmi spărgeam capul, coatele, nu exista să nu câștig. Mergeam fără bilet cu autobuzul ca să am banii pentru a-i dubla la fotbal. Mutam semnele de circulație ca să nu treacă mașini pe acolo, făceam tot felul de nenorociri”
- „Aveam note bune la școală, doar la Purtare nota 6! Dar am făcut o școală bună, cu oameni exigenți, care m-au ajutat mult în viață. Sunt multe lucruri care trebuie învățate pe lângă școală. Trebuie să știi ce ești, ce poți face și să ai determinarea să ajungi acolo!”
Pasionat de brazilian jiu-jitsu
În copilărie, Oli ar fi putut să se îndrepte spre box, dar a avut șansa să meargă la fotbal. În prezent, are o pasiune deosebită: „Fac și un alt sport, sunt fascinat de el, îmi doresc să nu lipsesc de la vreun antrenament: brazilian jiu-jitsu (n.red BJJ). Este absolut șah! Nu există în fotbal atâta strategie cât există în sportul ăsta.
Aveam forță eu, dar dacă nu ai tehnică... Trebuie să gândești în permanență. Mă duc acasă și mă gândesc: «Uite, trec prin procedeul ăsta, apoi ce trebuie să fac?!»”
Coreea de Sud, „de pe altă planetă”
Cosmin a povestit ce detaliu i-a schimbat cariera și viața, practic. Contractul de fotbalist în Coreea de Sud, la finele anilor '90.
„Credeam că fotbalul însemna o pasiune, care-mi permitea și să mă distrez. Veneam din România, la primul antrenament am realizat că practic m-am apucat prima oară de fotbal! Făceau fel și fel de exerciții de coordonare, de pe altă planetă. Am realizat că noi trăim doar din talent. La primul antrenament, ideea era că trebuie să plec acasă, diferența era uriașă!
Noroc cu Pavel Badea, un prieten și un coleg. Terminam antrenamentul la 6, apoi mergeam cu soția și cu copilul în parc și făceam alergări în pantă la 28-29 de ani. Mi-am rectificat din mers poziția din modul de a fi și am înțeles ce înseamnă munca”.
VIDEO » Cosmin Olăroiu, detaliu neștiut: „M-a chemat președintele Federației Chineze și am avut o discuție cu el”
Cosmin Olăroiu, plătit ca un rege: câte milioane ridică în 2 ani la Sharjah
Olăroiu, prima reacție după revenirea în antrenorat: „Nu e deloc plăcut”