Articol de Alexandru Barbu - Publicat vineri, 12 ianuarie 2024 14:59 / Actualizat vineri, 12 ianuarie 2024 15:18
Gabriel Radu, fostul antrenor al lui Radu Drăgușin de la Regal Sport, a fost invitat, vineri, la GSP Live și a vorbit despre mutarea stoperului în vârstă de 21 de ani la Tottenham.
Drăgușin a devenit cel mai scump fotbalist român all-time, Spurs a achitat în schimbul său 25 de milioane de euro, iar Genoa mai poate încasa alte 6 milioane, sub formă de bonusuri.
VIDEO. Gabriel Radu, antrenorul lui Drăgușin de la Regal Sport: „Dacă el nu merita să ajungă aici, atunci cine?”
Gabriel Radu l-a antrenat timp de doi ani pe Drăgușin, în perioada în care fundașul se pregătea să facă trecerea la fotbalul care contează.
„Am încredere că Radu va fi și mai bun. Nu are o creștere extraordinară doar acum, el tot timpul a devenit din ce în ce mai bun. Acum toți sunt surprinși de evoluția sa, întrucât e mai vizibilă, dar Radu mereu a progresat. Nu a apărut din senin, s-a autodepășit constant.
Și chiar mă gândeam zilele trecute: dacă el nu merita să ajungă aici, atunci cine merita?!”, a declarat antrenorul Gabriel Radu la GSP Live.
„Îl văd pe Drăgușin să ajungă printre cei mai buni fundași din lume”
Tehnicianul a remarcat cum prestațiile lui Drăgușin au fost foarte bune chiar și în aceste săptămâni, când plecarea fotbalistului de la Genoa era iminentă: „Radu a fost și mai bun în perioada asta, când se vorbea despre transferul lui. Am revăzut o biomecanică extraordinară de lovire a balonului cu capul. Nu e vorba doar despre antrenamente aici, e și nativ. L-am văzut jucând foarte bine, deși exista o presiune mediatică.
Abia aștept să-l urmăresc în Anglia! Îl văd să ajungă printre cei mai buni fundași din lume”.
Gabriel Radu recunoaște meritele și celorlalți antrenori care l-au avut pe mână pe Drăgușin în perioada junioratului: „Nu sunt singurul antrenor pe care l-a avut la copii și juniori. A început fotbalul cu Iulian Stăvrică, Andrei Nagy, toți am contribuit la ascensiunea acestui copil. Suntem toți mândri de el!
Se vede că poți să reușești și dacă pleci din România. Să nu uităm, el a jucat 8 ani în România. Radu a fost cel mai valoros fundaș central din categoria lui de vârstă. Are două titluri naționale, unul la minifotbal, celălalt la fotbal în 11, și multe alte titluri locale”.
Meritul familiei Drăgușin
Antrenorul Gabriel Radu vorbește și despre generația de la Regal Sport din care noul stoper al lui Tottenham a făcut parte: „El vine dintr-o generație bună, echipa în care a jucat el a fost foarte bună. Din acea generație regăsim 5 jucători azi în Liga 1: Tavi Popescu la FCSB, Ovidiu Perianu și Ilie Filip la U Cluj, Andrei Gheorghiță la Poli Iași, Vlad Blănuță la FCU Craiova”.
Radu subliniază și aportul familiei lui Drăgușin: „Meritul principal îi aparține lui, dar și familiei. Vine dintr-o familie de sportivi. Mama lui, Svetlana, a fost căpitanul naționalei de baschet. Tatăl, un voleibalist exponențial în naționala României”.
„Am întâlnit puțini jucători cu calitățile lui Drăgușin”
Cum s-a remarcat Radu Drăgușin în perioada junioratului: „Nu a lipsit de la niciun antrenament, nici măcar nu a întârziat. Lucram inclusiv suplimentar cu el. Era foarte plăcut în colectiv.
E un copil discret, niciodată n-a deranjat pe nimeni cu nimic, era sociabil în grup, glumea cu bun simț. De când a venit prima dată la fotbal, ne-am minunat să vedem ce calități are. Avea talie, viteză de deplasare, inteligență, preocupare, o educație foarte bună în spate care l-a ajutat să se dezvolte. Am întâlnit puțini jucători cu calitățile lui, și atletice, și mentale. Andrei Nagy, când l-a preluat, țin minte că a spus: «Domn' profesor, ce jucător, ce calități!»”.
În evoluția lui Drăgușin au contat și turneele internaționale cu care participa alături de Regal Sport, precizează Gabriel Radu: „A avut șansa să ajungă la Regal, unde s-au făcut investiții. Cu Regal a jucat în turnee internaționale, l-au ajutat enorm aceste lucruri. Una e să joci doar cu echipe din România, alta e să evoluezi contra unor formații din Italia, Spania, Danemarca, Turcia, Serbia, Ucraina. A jucat multe meciuri internaționale. A contat, bineînțeles, și trecerea la Juventus”.
Toți cei care îl cunosc de mic sperau să ajungă aici. Avea aluatul bun. A știut să-și gestioneze viața sportivă, viața socială. A avut și șansa să fie promovat de oamenii care l-au văzut. E un întreg care a condus aici
- Gabriel Radu
„Nu juniorul trebuie să câștige meciul la seniori”
Ce face fotbalul românesc să producă mai mulți jucători de tipul lui Radu Drăgușin? „Trebuie să oferim condiții. Cu siguranță se poate. Mai sunt jucători valoroși în România, trebuie să-i găsim și să-i susținem. E o discrepanță mare, într-adevăr, între ce se întâmplă la nivel de copii și juniori în România versus ce se întâmplă afară. În primul rând, din punct de vedere material, apoi organizatoric. Trebuie să avem conducători care să știe să organizeze această activitate”.
„E important să știm și să facem trecerea de la juniori la seniori. Noi vrem să câștige meciul juniorul care abia trece la seniori. Greșit. Jucătorul cu experiență trebuie să-l câștige. Nu trebuie să punem presiune. De ce? Într-un fel ești mental la 20 de ani, în alt fel la 27 de ani.
E nevoie să avem grijă de mentalul lor, să le explicăm și ce înseamnă presă, ce înseamnă să fii lăudat, să fii criticat. Dacă găsim cheia de a face corect trecerea de la juniori la seniori - unde se pierd mulți jucători talentați -, atunci fotbalul nostru o să producă mai mulți jucători valoroși. Pentru că talent există”, încheie Gabriel Radu.