Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 14 ianuarie 2020 09:28
Ladislau Boloni, 66 de ani, antrenorul belgienilor de la Antwerp, a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor.
Boloni a dezvăluit că ar lua în calcul în viitorul apropiat să încheie cariera de antrenor și să devină consilier sau director tehnic, chiar la FRF, după aproape două decenii de la funcția de selecționer avută.
Ladislau Boloni este un Houdini al fotbalului, și pentru Royal Antwerp. Cel mai vechi club din Belgia, „The Great Old", cum îl denumesc și fanii, și rivalii, grupare fondată la 1880, când noi, românii, tocmai ne bucuram de izbânda Războiului de Independență.
Ladislau Boloni: „Dacă mâine m-ar suna de la echipa națională? M-aș gândi mult!”
Cu toate că solicită răbdare, „să rămânem cu ambele picioare pe pământ", Loți nu le poate scoate din cap suporterilor care au însoțit echipa și în Spania că n-ar putea lupta după șase decenii pentru ca 1 de pe emblemă să devină 1 și în clasament.
Formația din „Orașul diamantelor" este la 10 puncte în spatele liderului Brugge, dar urmează play-off-ul, pe locul 4, la egalitate cu Charleroi, o mare surpriză, și cu Gent. Boloni se pregătește pentru o primăvară de foc în Belgia. Ar putea fi ultimul cântec al lui la Antwerp!
Contractul îi expiră în vară, nu și l-a prelungit, n-a pus presiune pe patron s-o facă, pentru că nu știe încă, după doi ani și jumătate de succes acolo, dacă mai are bagheta de a inventa noi momente remarcabile.
Bărbatul care va împlini 67 de ani în luna martie își calculează pașii, mărunt, atent, cu minuțiozitate, lasă loc de multe interpretări. Boloni, singurul antrenor român din fotbalul occidental, cu 25 de ani petrecuți la acest nivel, ar fi de acord să se întoarcă după două decenii la prima reprezentativă a României.
- Domnule Boloni, locul de play-off nu e o problemă în acest an pentru Antwerp.
- Este! Cum nu este?! Ce, ne-am calificat și nu știu eu?!
- Dar așteptările sunt mari, nu e așa?
- Asta cam așa ar fi: Piteștiul intră în prima divizie din România și vrea să fie campioană!
- Probabil, și fanii lui Antwerp, care vin și aici, în Spania, după echipă, visează la titlu, corect?
- Antwerp n-a mai câștigat titlul de 50 sau 60 de ani (n.r - de 63 de ani!). Nimeni nu dorește mai mult decât mine să fie campion. Dar trebuie să ne păstrăm ambele picioare pe pământ, nu e o chestie că ești sau nu ambițios, ci trebuie să realizezi că ai un vis care s-a realizat acum foarte mulți ani. Da, visele sunt făcute să fie îndeplinite, dar cred că trebuie să fim mai eleganți când trebuie să visăm.
Ladislau Boloni: „Nu-mi place când vorbim cu spume la gură"
- Visul dumneavoastră realizabil care ar fi, ce v-ați dori la început de 2020?
- Visul meu nu ține de fotbal... Proiectele, dorințele mele, cum spui tu, la început de an, sunt legate de lucruri mai importante decât fotbalul. Vreau să am liniște în jurul meu, să am alături oamenii pe care-i iubesc, să le dau și să primesc lucruri frumoase din partea lor. Bine, și pe plan sportiv, vreau să realizez cât se poate de mult. Dar, la experiența și la anii mei, sunt capabil să fiu atent la cuvintele pe care le folosesc.
- Strict de fotbal, ce obiectiv este realizabil cu Antwerp?
- Să fim în primele 6, adică în play-off, ar fi un lucru bun. Se vorbește de titlu? Aaa, fiecare poate vorbi orice. Să rămânem eleganți în formulări, nu-mi place când vorbim cu spume la gură.
- Sunteți din iulie 2017 la echipă, e ceva.
- Doi ani și jumătate este mult pentru un antrenor. Sunt lucruri cu care te obișnuiești, începi să cunoști în profunzime tot ce mișcă în jurul tău și întâlnești lucruri pozitive, altele mai puțin pozitive, nimic deosebit. Rămân la sentimente de profesionalism și voi vedea ce voi face din vară, mai departe.
Ladislau Boloni: „FCSB ar putea juca pe noul stadion din Ghencea"
- Vă mai uitați la ceea ce se întâmplă în România? Cazul Dincă, de exemplu, copii răpiți, morți în spitale.
- Evit lucrurile triste. Nu am suficientă informație să judec, să analizez. Și știi foarte bine că nu mă bag în lucruri pe care nu le stăpânesc.
- Fotbalul românesc, Liga 1, cum vi se pare din afară?
- Destul de trist. Dar și eroic. CFR Cluj e în primăvara europeană. În urmă cu câțiva ani, un cunoscut de-ai mei mă întreba despre acest club și credea că inițialele vin de la un serviciu de telefonie mobilă. Trebuie să ne scoatem pălăria în fața lui Dan Petrescu. Nu cred că ardelenii ar fi putut face performanță cu alt antrenor. Mă doare să văd stadioane goale în România, mă mai uit un pic la câteva meciuri.
- FCSB?
- Nici nu mai știu care e titulatura, mereu încurc, FCSB, FCBS. Nu se poate ca un club ca Steaua București... (întrerupe discuția, vorbind cu un colaborator) Steaua mai există?
- E în Liga a patra. Acum se face și stadionul, arată chiar bine.
- Până la urmă, cine va juca acolo?
- E din bani publici, poate oricine, teoretic. Chiar credeți că FCSB ar avea dreptul să joace acolo?
- Păi, cred că statul, ministerul, vrea să valorifice noua arenă. Eu, dacă aș fi ministrul Apărării, aș vrea să eficientizez investiția. Atunci, închiriez! Astea sunt condițiile, le respectați, poftiți! La Paris St. Germain, joacă doar PSG, că e stadionul clubului. Dar dacă aș fi Armata și aș avea echipă în liga a patra, atunci aș închiria arena oricui pentru a face bani mai mulți. Pentru fotbal, pentru spectacole. Inclusiv echipei FCSB, de ce nu?
Ladislau Boloni despre foștii granzi
- Credeți că la o anumită echipă din România face patronul echipa, așa cum se vorbește?
- Hai, spune-i pe nume!
- Gigi Becali face el echipa la FCSB sau Bogdan Vintilă?
- Nu știu. Sincer. Un sfat bun este tot timpul folositor. Asculți. Dar să se bage peste antrenor... Habar n-am. Adică să mă sune cineva din lojă? Păi, atunci de ce m-ai pus antrenor?! Aaa, că apoi poți să spui că poate era mai bine să joci cu unul sau cu altul, asta accept. Dar să vină să-mi comande cineva?! Una e una, alta e alta. Patronul poate avea preferințe, e opțiunea lui.
- Dinamo București ce impresie vă face?
- Tristă! Bine, ideea e că nu pricep cine are clubul, cine este administrator, cine conduce. Al treilea an aproape de play-out? Dinamo ar trebui să-și pună ordine la conducere.
Ladislau Boloni: „Rădoi se folosește de ceea ce găsește în grădină"
- Unde vă vedeți peste 5 ani?
- Unde am fost și până acum. O să colind între Franța, unde locuiesc, Târgu Mureș și Budapesta.
- Vă vedeți tot în fotbal?
- Da, ar fi bine. Mi-aș dori. Să stau lângă un om care să împărtășească măcar o parte din ideile mele. Chiar dacă nu aș mai putea fi în prima linie, nu m-ar deranja consilier sau director tehnic.
- V-ar tenta sau ați lua în calcul să vă întoarceți la echipa națională a României, după aproape două decenii?
- Greu, greu. Dar nu imposibil.
- Lăsați ușa deschisă celor de la FRF.
- Pentru ca asta să existe, trebuie să fie și interesul Federației, pricepi?
- Dar dumnevoastră ați fi deschis oricăror propuneri?
- Eu sunt întotdeauna deschis. Nu mă deranjează deloc. Dacă mâine m-ar suna de la echipa națională... M-aș gândi, da, m-aș gândi mult.
- V-ar pune pe gânduri!
- Da. Însă eu sper ca Mirel Rădoi să reușească, sincer, vă spun. Nu știu dacă are puterea să schimbe ceva imediat la națională, modificările se fac dedesubt. El se folosește de ceea ce găsește în grădină. Sper să păstreze entuziasmul și șansa pe care le-a avut lângă valoarea arătată la Euro 2019.
„Eu l-am văzut pe proprietarul nostru de trei ori în cantonament, o dată pe an. În vestiar, o singură dată, la un meci. Iar în lojă de vreo cinci ori la partide. Asta nu înseamnă că ne iubim sau că ne certăm, relația noastră este bazată pe respect. Primul meu șef este președintele, D'Onofrio, eu cu el discut. Nu mă duc să vorbesc cu patronul, cu Gheysens, unul dintre cei mai bogați oameni din Belgia" - Ladislau Boloni
4este poziția pe care a încheiat Antwerp ediția trecută de campionat, ce-a calificat-o în Europa League
8 victoriiîn 13 meciuri a strâns Boloni ca selecționer al României în perioada 2000-2001, mai având două remize și trei eșecuri, golaveraj 19-13