Articol de Victor Vrînceanu - Publicat marti, 12 septembrie 2017 11:30
Mircea Rednic a uimit Belgia ducând-o pe Mouscron pe locul 3, o echipă care an de an tremura la gândul retrogradării.
"Puriul" semna în decembrie 2016 cu Mouscron, o micuță echipă din prima ligă belgiană care nu spunea mare lucru, locul 15 din 16 în momentul acela. Obiectivul clar al conducerii: rămânerea în prima ligă. Lucru îndeplinit de "Puriu" în ultima etapă a sezonului trecut, cu o victorie în ultima etapă care l-a dus la un punct peste locul retrogradabil.
Mulțumiți de performanța tehnicianului de 55 de ani, belgienii i-au prelungit contractul, obiectivul fiind același, rămânerea în prima ligă. Doar că Rednic și echipa lui, un fel de Juventus Colentina ca nivel și resurse în fotbalul belgian, au plecat ca din tun și sunt după șase etape la 3 puncte de primul loc!
Ce a dus la parcursul uimitor al lui Mouscron și cum explică Rednic ultimele sale performanțe?
- Domnule Rednic, v-ați pus în contractul cu Mouscron primă pentru câștigarea titlului?
- (râde) Suntem departe, dar pe drumul cel bun. Le-am zis jucătorilor în glumă că vreau să luăm campionatul și că primele 30 de puncte sunt dificile, iar celelalte 35 vin de la sine. De fapt, vreau 30 de puncte pentru că așa te salvezi de la retrogradare sigur. Le-am transmis băieților că a venit vremea să ne uităm în sus în clasament, nu doar în jos.
- În șase meciuri ați învins pe Gent și pe Bruges, care au loturi de peste 60 de milioane de euro. Mouscron abia trece de bariera de 10 milioane.
- Așa e, am demonstrat foarte multe în aceste partide, mai ales că am jucat cu patru echipe care anul trecut au evoluat în play-off. Iar în înfrângerea cu Charleroi eu nu am avut portar pentru că titularul nu era pregătit.
- Ce buget aveți pentru acest sezon?
- Cel mai mic buget din prima ligă belgiană, 6,5 milioane de euro, dar nu e o problemă asta, ne descurcăm. Am prieteni foști fotbaliști care acum sunt impresari și așa îmi vin multe variante bune de transferuri, aleg jucători foarte buni.
"Taiwo de la Liverpool e tare de tot!"
- Majoritatea sunt împrumutați. Cum reușiți să motivați un fotbalist care știe că la anul pleacă?
- Asta a fost una dintre condițiile pe care le-am pus pentru a continua la Mouscron. Să avem contracte de împrumut cu posibilitate de transfer definitiv, nu doar împrumuturi ca anul trecut. Și sumele de transfer sunt accesibile! Fotbaliștii sunt conștienți că pot rămâne aici pe o perioadă lungă de timp, așa că trag tare.
- Ce pretenții ați mai avut de la conducerea clubului?
- Am cerut ca indiferent de cine propune un fotbalist, eu sau clubul, eu să am ultimul cuvânt, iar ei au respectat în totalitate acest lucru. Am mai spus-o, atât timp cât eu plătesc dacă lucrurile nu merg, vreau să merg doar pe mâna mea.
- Ce jucători să urmărim de la Mouscron?
- Taiwo Awoniyi a venit de la Liverpool și e tare de tot, Govea de la Porto. Pe Bolingi l-am luat de la Standard.
"Am găsit respect aici"
- Cum vă înțelegeți cu conducerea?
- Directorul general, Paul Allaerts, e un tip extraordinar. A spus "îl vrem pe Rednic și mergem pe mâna lui". S-au săturat pentru că anul trecut au avut buget mult mai mare, acum doi ani și mai mare și cu toate astea s-au bătut la retrogradare. Ce să vă zic? Am găsit respect aici. Am avut parte de respect și în alte părți, dar a ținut până au început să meargă bine lucrurile și apoi conducătorii au început să filosofeze, să își dea cu părerea.
- Ați vorbit de Rotariu, cum se descurcă el și Palici?
- Sunt doi jucători foarte importanți pentru noi. Antun a tot amânat venirea aici pentru că a avut multe oferte vara asta și a stat să le cântărească, așa că a pierdut două luni de pregătire și asta se vede. Momentan nu are ritm de joc.
"Să ne punem semne de întrebare!"
- Roti?
- Roti e bine din punct de vedere fizic, dar nu a jucat și îi lipsește și lui ritmul. Cred că îl bag duminică, cu Waregem. Dacă stau să mă gândesc bine, cred că îl bag și pe Palici. Am să-l forțez ca să își intre în ritm. Asta e marea problemă, ritmul, i-am explicat lui Antun cum stă treaba în Belgia. El în România făcea un dribling, fuma o țigară și bea și o cafea până se trezea adversarul să-l atace. În Belgia viteza e mult mai mare, cum ai atins mingea sunt doi adversari care se aruncă pe tine, dacă nu ai gândit imediat mișcarea, esti deposedat.
- Așa mare să fie diferența între campionatele României și Belgiei?
- Am auzit multă lume care spune că nu e diferență mare. E imensă! Mi-ar plăcea ca românii mei să facă spectacol aici, dar nu vedeți că Marin nu joacă la Standard, Stanciu și Chipciu sunt rezerve la Anderlecht. Trebuie să ne punem niște semne de întrebare serioase. Nu mai zic că "naționala" Belgiei e calificată la Mondial cu trei runde înainte de final. Sunt la ani lumină în fața noastră.
"Am luat Standard de pe locul 13 și am dus-o pe 4, dar patronul de acolo nu mi-a prelungit contractul pentru că am cerut salariu dublu. După aceea a declarat că-l deranjează că nu-l las să facă echipa. De când am plecat eu, Standard nu a mai prins play-off-ul. Dacă un jucător nu intră în planurile unui antrenor asta nu înseamnă că e slab. Doar în România e mentalitatea asta" Mircea Rednic
6 ani a jucat Rednic în prima ligă belgiană, 5 sezoane pentru Standard Liege și unul pentru Saint-Truidense
2.500.000 €este cota lui Rotariu, cel mai scump fotbalist din lotul lui Mouscron
Sentimente peste bani
Antun Palici a ajuns la Mouscron în această vară liber de contract după ce a refuzat să-și prelungească înțelegerea cu Dinamo. Mijlocașul croat are un salariu lunar de 7.000 de euro, cu doar 2.000 de euro mai mult decât primea la "câini". "Roș-albii" i-au făcut mijlocașului de 29 de ani o ofertă de prelungire de 8.500 de euro pe lună, dar Antun a refuzat, fiind deranjat de metodele de lucru ale roș-albilor, așa că a ajuns din nou sub comanda lui Rednic, cel care l-a "inventat" în România.
Sunt cei mai tineri
Echipa antrenată de Mircea Rednic este cea mai tânără din prima ligă belgiană, având o medie de vârstă de 22,9 ani. Cea mai matură trupă este Kortrijk, cu o medie de 26,4 ani. Cel mai "bătrân" fotbalist din lotul lui Mouscron este portarul împrumutat de la Celtic Glasgow, Logan Bailly, 31 de ani.
Golgeterul lui Mircea
În acest moment, principalul marcator al campionatului belgian este Jonathan Bolingi, un atacant de 23 de ani, cotat la 500.000 de euro și împrumutat de Mouscron de la Standard. Bolingi a marcat 5 goluri în primele șase etape, fiind la egalitate cu Gano de la Oostende.
De ce a plecat din Ștefan cel Mare
Înainte să semenze cu Mouscron, Rednic a terminat cu Dinamo sezonul 2015-2016 pe locul 4, ducând echipa pe loc de Europa League și a jucat finala Cupei României, pierdută în fața CFR-ului. Deși "câinii" i-au propus prelungirea contractului care tocmai expirase, "Puriul" a refuzat pentru că Negoiță i-a oferit o mărire salarială nesemnificativă peste cei 7.500 de euro pe care îi avea și nici nu a acceptat să îi ofere un procent de 10% din vânzarea jucătorilor aduși de tehnician. Mircea a adus la Dinamo, gratis, fotbaliști ca Gnohere, Mevlja, Puljici sau Palici.
Ce reprezintă Royal Excel Mouscron
- Anul înființării: 1922
- Stadion: "Le Canonnier" (10.571 locuri)
- Sponsor tehnic: Erima
- Forma actuală a apărut în 2010 după ce R.R.C. Peruwelz și falimentara R.E. Mouscron au fuzionat
- S-au păstrat palmaresul și istoria celor de la Peruwelz, care sunt fondați în 1922
- În 2014 a promovat întâia oară în prima ligă belgiană
- În 2008 populația orașului Mouscron era de 53.760 locuitori
- Suprafața orașului: 40 km pătrați (Bucureștiul are 228 km pătrați)
CV Mircea Rednic
Echipe antrenate: Rapid, FCM Bacău, Al-Nassr, Universitatea Craiova, FC Vaslui, Dinamo, Alania, Hazar Lankaran, Astra Ploiești, Petrolul, Standard Liege, CFR, Gent, Mouscron
Trofee câștigate: Campionatul României (2003, 2007), Cupa României (2002), Supercupa României (2002, 2003), Cupa Azerbaidjanului (2011)