Articol de Andrei Crăiţoiu, Raed Krishan (foto) - Publicat marti, 21 decembrie 2021 20:55 / Actualizat marti, 21 decembrie 2021 21:40
Florin Niță, 34 de ani, a fost desemnat „Fotbalistul anului” în ancheta Gazetei Sporturilor, dar e dezamăgit de ce i se întâmplă la Sparta Praga. Îngerul păzitor al echipei naționale a ajuns rezervă la Sparta, iar antrenorul Pavel Vrba nu-i oferă niciun fel de explicații. Crede că e tratat astfel doar pentru că este român
- „Sunt foarte fericit că am reușit să obțin acest trofeu!"
- „N-a fost în totalitate decizia mea de a pleca de la FCSB"
- „Nu știu de ce nu mai joc la Sparta Praga. Sunt și eu surprins..."
- „Nu mă simt apreciat și respectat! Vreau să plec"
- „Dacă nu era Dumnezeu să mă ghideze spre bine, nu știu în ce direcție o luam"
- „Soția îmi spune mereu: «Nu uita de unde ai plecat!»"
Viața lui Florin Niță e un adevărat bestseller. Și-a pierdut tatăl la cinci ani, iar nevoia l-a trimis la muncă. A strâns din dinți, a pus mâna și a tras tare pentru fiecare bănuț, muncind de dimineața până seara într-o fabrică de cozonaci!
Când adolescentul Florin se pregătea să întoarcă o altă filă din viață, și-a pierdut și mama. A suferit enorm, dar chiar în acea perioadă a avut șansa de a-și găsi marea dragoste. Laura i-a devenit soție, iar în viața lor a apărut Andrei, apoi Maya.
Când a primit apelul Gazetei, prin care afla că a fost desemnat fotbalistul român al anului 2021 în cea mai prestigioasă anchetă din fotbalul românesc, lui Florin nu i-a venit să creadă: „E real? E o onoare imensă și-o responsabilitate mare. Doamne, Îți mulțumesc!".
Câteva detalii organizatorice de pus la punct, apoi întâlnirea cu Florin la Praga. "Orașul de Aur" e în stare de urgență, la fel ca întreaga Cehie. Sunt zile cu peste 20.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, spitalele sunt pline de pacienți cu Covid-19, aeroportul e pustiu, străzile sunt goale și ele.
Doar clopotele Ceasului astronomic mai sparg monotonia unui decembrie sinistru. Fără târg de Crăciun, fără alte evenimente specifice Sărbătorilor, doar cu un brad imens care să aducă o bucurie celor mici într-o pandemie care parcă nu se mai termină.
De mână cu Laura și cu cei doi copii, Florin ajunge în piața din Centrul Vechi al orașului. Trofeul e la el acasă! "Woooow! Ce tareeee e!", vine reacția celui mai bun fotbalist român. Și de aici începe discuția.
Florin Niță despre premiul de „Fotbalistul anului” în Ancheta GSP: „Sunt foarte fericit că am reușit să obțin acest trofeu!"
- Cea mai prestigioasă anchetă din istoria presei sportive, dar și a fotbalului românesc, și-a desemnat un nou câștigător: Florin Niță! 25 de puncte, maximum posibil, câștigător la toate cele cinci categorii. Ești fotbalistul român al anului 2021. Ce reprezintă un astfel de premiu pentru tine?
- Vă mulțumesc mult! Premiul reprezintă enorm pentru mine. Este rezultatul muncii unui an destul de încărcat, cu multe realizări, multe meciuri frumoase. Am avut un an destul de plin și este cel mai bun al meu de când m-am apucat de fotbal. Sunt foarte fericit că am reușit să obțin acest trofeu!
- În istoria Gazetei Sporturilor, acest trofeu a mai ajuns la alți cinci portari, din peste 30 de câștigători. Care a fost modelul tău în materie de goal-keeperi atunci când ai pornit la drum?
- Eram micuț, dar l-am admirat și îl admir și acum pe Gianluigi Buffon pentru tot ceea ce face și pentru tot ce-a făcut până acum. Este un model pe care-l urmăresc de foarte mult timp și îmi place pentru că este un om ambițios, care niciodată n-a renunțat.
- Pe trofeu sunt trecute două nume, Nicolae Dobrin și Florin Niță.
- Nu l-am prins jucând, dar am văzut imagini cu el pe internet.
- Ce reprezintă Nicolae Dobrin pentru fotbalul românesc?
- O emblemă! O emblemă a fotbalului românesc, în special al celui din Argeș. A fost și este o emblemă la FC Argeș, iar pentru portari cred că era un dușman de temut! Avea execuții la care nu te așteptai niciodată.
- Se spune că portarii au o nebunie. Se aplică și în cazul tău? Tu pari mai cuminte, mai timid...
- Ha, ha, ha! Aparent! Nu mă cunoașteți! Foarte multă lume îmi spune chestia asta, dar prietenii care mă cunosc de mult știu de ce sunt în stare.
„N-a fost în totalitate decizia mea de a pleca de la FCSB"
- În urmă cu trei ani, ai lăsat România în spate și ai făcut saltul în Cehia, la Sparta Praga. Cât de grea a fost pentru tine mutarea asta?
- Când am plecat, a fost frica de necunoscut. Nu știam ce este în afara țării. Pentru mine era prima experiență departe de București, pentru că eu am fost legat de oraș.
- Cum ai descrie toți acești ani la Sparta? A fost o decizie corectă să ajungi aici?
- Decizia nu a fost luată în totalitate de mine!
- Cum adică?
- Au fost mai multe la mijloc... N-aș vrea să comentez mai mult, dar asta s-a întâmplat. Sunt sincer, ce-a fost a fost. Sunt fericit cu ce-am obținut până acum, dar eu cred că se putea mai bine.
- Ai fost vândut la 31 de ani totuși, cu o sumă frumoasă, aproape 1,5 milioane de euro!
- Eu cred că dacă mai rămâneam jumătate de an la Steaua poate aveam mai multe opțiuni de a merge într-un alt campionat. Cu siguranță aveam mai multe opțiuni...! Dar mai sunt sigur de ceva.
- Te rog!
- Că aveam șanse mult mai mari să câștigăm campionatul în România. Ne băteam la titlu cu CFR Cluj, iar dacă rămâneam atunci cred că aveam șanse mai mari.
- Crezi că s-a greșit când s-a decis ca Florin Niță să plece de la FCSB?
- Nu știu... Poate asta a fost strategia. Oricum, trebuie să fim sinceri; a fost o ofertă destul de mare pentru România, mai ales pentru un portar! Cred că din acest motiv Becali a vrut să profite de pe urma mea și a făcut acest transfer.
„Nu știu de ce nu mai joc. Sunt și eu surprins..."
- Spuneai un pic mai devreme că 2021 este cel mai bun din cariera ta. Cum ai descrie acest an?
- Începem cu munca! Dacă nu muncești, nu realizezi nimic, iar eu am muncit mult! Talentul și alte calități te țin pe linia de plutire un tip scurt, dar fără muncă nu poți să rămâi acolo prea mult. Munca este baza tuturor succeselor!
- Deja ai patru sezoane aici, iar în cea mai mare parte a timpului ai fost titular indiscutabil. Ce se întâmplă, de ce în ultimele etape ești rezervă de lux?
- Nici eu nu știu! Sunt surprins! Nu am primit nicio explicație concretă de la antrenor.
- Cum niciuna? N-ai vorbit deloc cu el?
- Nimic! Am vorbit cu directorul sportiv și cu restul antrenorilor și nu știu ce să-mi spună. A fost doar decizia antrenorului principal. Eu am încercat să vorbesc cu dânsul, dar, din păcate, nu am reușit.
- Pare incredibil ce spui. Cum să nu poți să comunici cu propriul antrenor?!
- E puțin mai dificil. Na, ce pot să fac? Trebuie să dau ce-am mai bun la antrenamente și să-i dovedesc că a făcut o greșeală atunci când m-a schimbat.
- Ruptura s-a produs după înfrângerea 0-4 cu Slovacko. Nu e ciudat că ai fost sacrificat doar tu?
- Crede-mă că sunt om, nu sunt robot! Nu am cum să nu am o reacție, să nu pun la suflet. Mă deranjează... Dar spuneți-mi voi ce pot să fac?! Încerc să dau ce-am mai bun la antrenamente și poate o reveni la sentimente mai bune.
- Mai ai contract cu Sparta Praga încă un an și jumătate. Acum ce gânduri ai?
- În momentul în care sunt acum... Sincer să fiu - și nu are sens să mint pe nimeni! -, mi-aș dori să fac pasul într-un alt campionat. Aici am observat că nu sunt apreciat cum ar trebui. Nu mă simt respectat... După atâtea rezultate bune, fiind și portarul din Cehia cu cele mai multe meciuri fără gol primit. Cred că sunt vreo șase... După un an senzațional, mă tragi pe linie moartă!
„Nu mă simt apreciat și respectat! Vreau să plec"
- Da, dar anul tău bun rămâne...
- Un an foarte bun din toate punctele de vedere! Dacă nu ar fi fost finalul ăsta... După un meci în care toată echipa a jucat slăbuț și am pierdut cu 0-4, nu poți să iei o decizie și să schimbi portarul... După meciul ăla a fost ruptura și eu n-am simțit nimic din ce urma să se întâmple. Am făcut deplasarea cu echipa în Scoția pentru meciul cu Rangers. Înaintea meciului am avut două ședințe.
- Și? Ce s-a întâmplat?
- După prima dintre ele am ieșit din sala respectivă și antrenorul de portari mă cheamă. Am crezut că vor să-mi spună ceva legat de vreun jucător. Când mi-au spus: „Vezi că astăzi nu o să joci pentru că antrenorul a decis să te schimbe". „OK, dar nu înțeleg, de ce?!". Mi-au spus că o să fie doar pentru un meci. Iar după ce au mai trecut câteva meciuri am încercat să vorbesc cu oamenii să aflu. Poate nu îi place de fața mea sau poate nu fac ceva bine în meciuri, în antrenamente... Nu am aflat!
- Deci în momentul ăsta te gândești să pleci.
- Da, pentru că nu mă simt respectat și nici apreciat. Sunt sută la sută sigur că dacă era un alt portar, de naționalitate cehă, nu îi spunea absolut nimeni ceva despre acel meci.
- Te gândești unde ai putea să ajungi?
- Depinde de ce oferte o să vină. O să vedem.
- Ai lua în calcul inclusiv o ofertă din România?
- Nu știu ce să spun acum. Eu niciodată nu spun niciodată. Chiar nu știu ce-mi rezervă viitorul.
- Spuneai că antrenorul tău e mai dificil decât alți antrenori...
- Întrebați-l pe Keșeru... Nu mai are rost să vorbesc eu despre el.
- În afară de problemele actuale referitoare la statutul de rezervă, ai mai avut și alte probleme în Cehia?
- Nu mai vreau să comentez astfel de lucruri. Nu-și mai au rostul. Tot timpul când mergi într-o altă țară nu o să te privească nimeni cu ochi dulci. Vii aici și îi iei mâncarea de la gură unui fotbalist ceh... Nu e așa?! Dar eu încerc să-mi fac treaba și nu mă interesează ce vor contestatarii.
„Sparta s-ar bate la titlu în România"
- Făcând o comparație cu fotbalul de la noi, pe unde o vezi pe Sparta Praga?
- Este o echipă bună, care a jucat în Europa League. Dacă bagi Sparta în campionatul din România, s-ar bate cu FCSB și CFR Cluj la titlu!
- De la antrenori mergem la patronii din fotbalul ceh. Cum sunt ei?
- Eu nu l-am văzut niciodată pe patronul de la Sparta să iasă în față și să spună ceva de X sau de Y de la echipa lui.
- Dar l-ai cunoscut, bănuiesc.
- M-am întâlnit cu el inclusiv pe stradă, când eram cu soția. Este un om ca toți ceilalți. Simplu, modest, diferit de ce avem noi în țară.
1,5 milioane de euroeste cota de piață pe care o are în acest moment Florin Niță, conform siteului de specialitate transfermarkt
6 meciuri consecutivea fost Niță rezervă la Sparta, începând de pe 25 noiembrie. A ratat confruntările cu Rangers și Brondby din Europa, dar și meciurile cu Liberec, Karvina, Bohemians și Hradec, din campionat
„Dacă nu era Dumnezeu să mă ghideze spre bine, nu știu în ce direcție o luam"
Florin își amintește cu emoție primii pași pe un teren de fotbal, vorbește despre credința în Dumnezeu pe care s-a sprijinit după pierderea părinților, spune că am avut ghinion că n-am reușit să ajungem măcar la barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar și își stabilește obiectivele pentru 2022
- Florin, la fotbal cum ai ajuns prima oară?
- Cu mama. Țin minte că era destul de frig și ningea. Era în 1994, m-a dus la Steaua la selecție. Atunci am fost cu mama, cu sora și cu bunica mea.
- Îți amintești cine este persoana care ți-a zis pentru prima dată: „Băi, tu chiar ai talent, o să ajungi portar!"?
- Hmm... Îmi aduc aminte că eram micuț, înainte de a merge la Chiajna. Eram junior republican la Rapid II. Seara, supă antrenamente, mai mergeam cu prietenii la o miuță pe sintetic. Atunci, tatăl unui prieten, Urzică, mi-a zis: „Bă Florine, bă! Tu o să ajungi portarul echipei naționale!". Nici nu l-am băgat în seamă, credeam că o zice în glumă. De curând am vorbit cu Ciprian, băiatul lui, și i-am spus: „Mi-aduc aminte și-acum de vorbele tatălui tău". Și a rămas încântat că mi-am reamintit.
„Nu foarte mulți ajung aici și sunt constanți în evoluții"
- În Liga 1 ai ajuns să joci destul de târziu, la 24 de ani. Acum se debutează mult mai devreme...
- Eu am luat-o de jos, n-am fost ca alții. Am luat-o ușor, ușor, pas cu pas. În plus, fiecare antrenor a contribuit la creșterea valorii mele. Eu am luat de la fiecare câte ceva și asta mi-a prins bine. Se spune că e bine să iei ceva de la fiecare om ca să crești.
- Faptul că ai trecut în viață prin o mulțime de necazuri a fost un motiv în plus să arăți că se poate?
- Cred că așa a vrut bunul Dumnezeu. Mi-a arătat tot ce se poate întâmpla dacă nu mă țin de treabă. Am avut numai de învățat și Îi mulțumesc că m-a ținut pe linia de plutire și pe drumul cel bun. Pentru că dacă nu era Dumnezeu să mă ghideze spre bine și să mă focusez pe fotbal, nu știu în ce direcție o luam.
- Tu ești un om credincios, ai și un duhovnic...
- Da! În asta mi-am găsit eu refugiul. Pentru că... Decât să merg să mă distrez, prefer să mă simt bine în interior. Și, oricum, eu nu sunt cu ieșitul, cu cluburile, nu-mi place.
- Care a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o fotbalistul Florin Niță până acum?
- Faptul că am făcut un pas în fotbalul din afara țării. Nu foarte mulți ajung aici și sunt constanți în evoluții.
„Soția îmi spune mereu: «Nu uita de unde ai plecat!»"
- În momentul în care ai plecat de la FCSB, ai declarat că niciodată în viața asta banii nu te vor schimba...
- Și m-au schimbat?!
- Nu știm. Tu să ne spui!
- Sunt la fel! Îmi văd de ale mele, de familia mea și asta e cel mai important.
- Sunt foarte mulți fotbaliști care dau de bani când ajung în străinătate, dar randamentul lor nu mai e același ca înainte.
- Poate că dacă eram singur la Praga, nu aveam copilașii și soția cu mine, poate că eram și eu cu capul prin nori. Dar Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am o soție înțelegătoare și cu picioarele pe pământ. Ea tot timpul mi-a spus: "Nu uita de unde ai plecat! Trebuie să rămâi același om pe care toată lumea îl știe".
- Ai un băiat, Andrei, și o fetiță, Maya. Ei cum s-au obișnuit cu viața aici?
- Sunt amândoi la școală. Andreiuțul e în clasa a treia, iar Maya este la grădiniță, în ultimul an. Amândoi învață în engleză pentru că în cehă e greu și pentru noi, și pentru ei! S-au adaptat acum, chiar dacă la început a fost mai dificil.
„Cel mai mare regret e că nu suntem cel puțin la baraj"
- Ai fost titular și înger păzitor la echipa națională. Ai avut prestații excelente, dar, din păcate, vedem încă un Campionat Mondial la televizor. E chiar așa mare diferența între noi și restul?
- Nu este o diferență mare, dar acum am avut ghinion. Băieții și-au dorit, au dat totul pe teren, iar eu îi vedeam după fiecare meci că erau supărați și că voiau mai mult. Dar, din păcate, asta e, atât s-a putut!
- Suntem noi prea slabi? Sau celelalte țări pe care le băteam cândva s-au întărit?
- Nu e vorba de pregătire, pentru că majoritatea colegilor de la echipa națională joacă în străinătate. Acolo nu poți să spui că nu se antrenează sau cine știe ce fac. Pur și simplu atât s-a putut...
- După retragerea lui Ciprian Tătărușanu, antrenorul a mers pe mâna ta în poarta naționalei. Ai simțit o presiune puternică la început?
- Sincer, am avut o teamă, pentru că era ceva cu care nu mă mai întâlnisem și mă gândeam că o să simt o presiune după ce Ciprian, care a avut un parcurs lung la echipa națională, a spus stop când nimeni nu se aștepta. Chiar mă gândeam că o să am probleme pentru că toată lumea aștepta de la mine să fac lucrurile pe care le făcea Ciprian!
- Dacă ai rezistat, înseamnă că ai făcut ce trebuia.
- Mi-am văzut de treaba mea, am vorbit cu antrenorii de la echipa națională, care mi-au zis direct: Tu să-ți vezi de treaba ta și nu face nimic mai mult decât ceea ce știi!". Am avut rezultate bune și le mulțumesc că i-am simțit alături!
- Crezi că la baraj am fi avut vreo șansă? Am fi jucat cu Italia și, dacă o eliminam, aproape sigur cu Portugalia.
- Acesta este cel mai mare regret, că nu suntem cel puțin la baraj. Dacă aveam sau nu șanse e greu de spus. Nu ai de unde să știi chestia asta. Poate prindeai într-o zi mai puțin bună echipa cu care jucai și se putea întâmpla ceva. Am avut o șansă, trebuia să tragem de ea, dar n-am reușit și asta a fost. Clar, cel mai mare regret al anului e că nu am prins măcar barajul de Mondiale!
„Rădoi tot timpul venea cu ceva nou în vestiar"
- În ultimii ani la lot ai lucrat cu Mirel Radoi, un antrenor tânăr. Ce avea Mirel special? Spune-ne ceva ce nu știu suporterii despre fostul selecționer?
- Cu Mirel am lucrat și la Steaua. Mă rog, FCSB. El tot timpul a avut aceeași viziune, a fost implicat, a vrut mereu să vină cu ceva nou. A adus mentalitatea lui de luptător! E clar că fiecare antrenor are filosofia sa și transmite ceva jucătorilor. Asta e menirea unui antrenor, să monteze jucătorii pentru fiecare meci.
- Ți s-a întâmplat după un meci al echipei naționale să ai o răbufnire, după reacțiile oamenilor?
- Sincer, am văzut foarte multe răutăți. Din acel moment am luat decizia să nu mă mai uit la niciun fel de comentariu. Chiar dacă sunt lucruri pozitive sau negative, am preferat să le ignor complet. Oricât de bine ar fi, cu siguranță va veni cineva să spună că "nu e bine așa, nu trebuia făcut așa". Oameni negativiști. Chiar n-aș vrea să jignesc pe cineva...
- În România, se știe că toți se pricep la fotbal și la politică.
- Așa este, așa este. Mergem înainte! Eu am preferat să mă delimitez complet, să nu mă mai uit la comentarii. Pentru că nu vreau să mă încarc cu lucruri negative, iar în urma supărării respective să mă duc acasă să fiu nervos, să fiu diferit cu soția, cu copiii.
- Ai 34 de ani...
- Și Îi mulțumesc lui Dumnezeu!
- Bogdan Lobonț s-a retras la 40. Te mai țin balamalele încă șase ani?
- Dacă Buffon încă mai poate la 43, eu de ce n-aș putea?
„Niciodată nu mă voi da bătut. Așa sunt construit"
- Că tot vorbim de Lobby, degetele lui de la mâna dreaptă sunt toate rupte...
- Ia uitați-vă și la mine. Ăsta-i rupt de curând și ăsta-i rupt. Eu le am parțial rupte. Am două de la stânga și unul de la dreapta.
- Păi, doar d-aia ai fost poreclit „Chucky".
- Chucky o să fiu tot timpul. Aici nu am porecle, toată lumea îmi spune Niță, la FCSB îmi spuneau Flo. Chucky a rămas de când eram la Chiajna.
- Ce se va întâmpla cu Florin Niță în viitor?
- Niciodată nu mă voi da bătut! Așa sunt construit. Dar când nu ține doar de mine și de munca pe care o prestez, atunci ce pot face? Nu trebuie schimbat ceva? Mi se pare logic și normal să schimb ceva.
- De la 2022 ce-ți dorești?
- Îmi primul rând, să fiu sănătos atât eu, cât și familia! Dacă nu suntem sănătoși, acest lucru se vede și în evoluțiile de pe teren. În al doilea rând, vreau să-mi depășesc obiectivele pe care le-am avut până acum. Vreau să le mulțumesc tuturor prietenilor și oamenilor care au crezut în mine.
Bornele carierei lui Florin Niță
- în 2006, la 19 ani, evolua în Divizia C
- în 2010, la 23 de ani, evolua încă în Divizia B, cu Chiajna
- a debutat în Liga 1 în iulie 2011, la 24 de ani, în meciul Chiajna - Sportul 1-2
- în 2012 a eliminat Steaua cu Chiajna din Cupa României, după penalty-uri de departajare
- în 2013 a ajuns la Steaua, unde a câștigat de două ori titlul de campion al României, Cupa României, Supercupa, dar și de două ori Cupa Ligii
- în 2015 a debutat în cupele europene
- în 2017 a debutat în echipa naţională
- în 2018 a fost transferat de FCSB la Sparta Praga contra sumei de 2 milioane de euro
Felicitat de ambasadorul României în Cehia
Florin Niță a primit laude la nivel înalt! Aflând că o echipă GSP este la Praga pentru a-i înmâna lui Niță trofeul de „Fotbalistul Anului", Antoaneta Barta, ambasadorul României în Republica Cehă, a ținut să-l complimenteze personal pe portar.
„Florin este unul dintre cei mai apreciați români în Cehia. El are foarte mulți fani aici și vreau să-l felicit pentru această distincţie primită de la Gazeta Sporturilor, după un adevărat vot popular care îi recompensează munca și talentul. Am fost deosebit de încântată să descopăr că se aude de bine despre România prin intermediul fotbaliștilor noștri de la cluburile de aici. În întâlnirile mele cu foarte mulți oficiali cehi am constatat că atunci când aud de România se gândesc și la fotbaliștii noștri, la sportivii noștri de succes", a transmis ambasadorul.