Articol de Justin Gafiuc, Ionuţ Iordache - Publicat marti, 10 decembrie 2024 00:09 / Actualizat marti, 10 decembrie 2024 00:16
Marius Marin a fost gazda echipei GSP la Pisa, unde a vorbit despre episoadele speciale trăite în 2024, și-a expus planurile curajoase pentru 2025 și a intrat în jocuri simpatice de simulări ale unor situații ipotetice
Când spui Pisa, primul gând zboară către celebrul Turn Înclinat, care-și menține aura grozavă de peste 800 de ani. Dar, din Piazza dei Miracoli, acolo unde turiștii dau năvală pentru fotografii cu minunile toscane, se întrezărește printre vârfurile clădirilor istorice și peste zidurile patinate de vreme, nocturna unui vechi stadion. E arena „Romeo Anconetani”, botezată astfel după miticul președinte ale Pisei, omul care l-a adus pentru prima dată pe Mircea Lucescu în Italia, în 1990.
Aici îl întâlnim, după antrenament, pe Marius Marin, căpitanul din Serie B și unul dintre „tricolorii” care au scris povestea unui Euro 2024 emoționant. Și nu numai! Bănățeanul a scris la Pisa pagini de istorie, e stranierul cu cele mai multe partide, peste 200, din întreaga existență de 115 ani a clubului. Iar acum e om de încredere pentru Pippo Inzaghi, golgeterul legendar al „macaronarilor”, antrenorul cu care Pisa forțează urcarea în Serie A.
Marius Marin: „Voiam să mă întorc în România, deși visam să joc în Serie A”
- Marius, ești la al șaptelea sezon consecutiv la Pisa, o loialitate rară în fotbalul de azi. Cu ce ești diferit acum față de cel care intra prima dată în vestiarul de pe „Romeo Anconetani”?
- Mai multă maturitate. Am ajuns aici când eram un copil. Nu mă cunoștea nimeni. Dar, prin muncă și seriozitate, am ajuns printre liderii echipei și unul dintre căpitani. Asta mă bucură cel mai mult, pentru că se văd roadele efortului meu.
- Ai avut o declarație de suflet după Euro, când spuneai că bucuria cea mai mare a fost când ai revenit în Italia și ți-ai strâns familia în brațe, soția și puștiul tău de doi ani, Patrick. Cum te încarcă din umbră tot acest suport al familiei?
- Când am intrat pe teren la meciul cu Ucraina de la Euro și mi-am văzut soția și copilul în tribune, am simțit o forță extraordinară, care te ajută să treci peste orice emoții. E o motivație pentru a munci din ce în ce mai mult. Până la urmă, familia e singura care-ți rămâne aproape, indiferent de momentele din carieră, mai bune sau mai grele.
- Momentul cel mai delicat trăit în Italia, când suportul alor tăi a contat enorm pentru a merge mai departe cu capul sus?
- Am plecat un an la Catanzaro având în minte ideea de a juca. Înainte însă am traversat o perioadă în care voiam să mă întorc în România, deși visul meu era să evoluez în Serie A. Familia mi-a spus însă tot timpul să am încredere în mine, să muncesc și să merg pe drumul pe care l-am ales.
Din 2024 rămân cu amintirile unui an cu sacrificii și eforturi. Euro a însemnat cel mai frumos sentiment trăit ca fotbalist. Și sperăm să păstrăm ritmul ca să ajungem și la Mondiale
Marius Marin, mijlocaș Pisa
„Doctorul Pisei e aici încă de pe vremea lui Mircea Lucescu”
- O metaforă inspirată lansată de Mircea Lucescu la adresa ta după succesul din Kosovo. Te-a numit „ștergătorul de parbriz” pentru felul de metronom în care ai „curățat” tot în fața apărării. Te-a amuzat acea caracterizare?
- Sincer, da! Tot așa m-a numit și a doua zi, când m-am întâlnit cu dânsul. Venind de la Mircea Lucescu, e doar o mândrie și o bucurie să aud o astfel de caracterizare neobișnuită. Cel mai important lucru acum însă la echipa națională sunt rezultatele. Cu astea rămâi, ele îți aduc bucuria. Degeaba joci bine, dar pierzi!
La Pisa, lumea încă își amintește despre Mircea Lucescu, mai ales când a fost desemnat din nou selecționerul României. Doctorul nostru a lucrat și pe vremea aceea la Pisa și ne-a vorbit tot timpul frumos cu referire la dânsul
Marius Marin, mijlocaș Pisa
- O întreagă nebunie la partida cu Kosovo de la București, al cărei final l-ai prins însă pe bancă, fiind schimbat în ultimele minute. Cu ce gust ai rămas după acele episoade de pe Arena Națională?
- Cred că, în toată acea nebunie, noi am dat dovadă de profesionalism. Fotbaliștii trebuie să joace pe teren, nu să facă circ sau să declanșeze polemici. Știam că trebuie să câștige cu 3-0 ca să mai aibă o șansă la primul loc, așa că, nereușind să învingă pe gazon, au ales cealaltă direcție. Noi ne-am făcut însă treaba și ne-am atins obiectivul de a încheia campania pe locul întâi.
„Nu plec de aici, vreau să promovez cu Pisa în prima ligă”
- E corectă informația că termini contractul cu Pisa în 2025? Ce ai de gând să faci mai departe?
- Nu știu de unde au apărut datele astea. Adevărul e că mai am contract până în 2026. Și nu e vorba aici de o prelungire, ci așa a fost de la bun început angajamentul. Mulți m-au întrebat și s-au speriat că termin cu Pisa și rămân liber, dar pot sta liniștiți.
- Nici 2026 nu e departe, trece ca vântul și la anul pe vremea asta vei fi deja în ultimele șase luni!
- În primul rând, vreau să promovez cu Pisa. Din acest motiv am și rămas aici în toți acești ani. Am promovat împreună din Serie C în Serie B, iar visul e să fim în Serie A. Tot timpul mi-am propus acest obiectiv, inclusiv după acel sezon în care am pierdut finala din play-off cu Monza.
Are dreptate Mircea Lucescu atunci când spune că Serie B e un campionat mai dificil decât Serie A. E un fotbal mai închis, mai pe forță. Dar te ajută să înveți multe lucruri tactic și fizic
Marius Marin, mijlocaș Pisa
„Băieții de la U21 să nu se sperie, la Euro va fi un turneu echilibrat”
- România va deschide balul la Euro U21 cu Italia, în vara viitoare. Un start complicat, de acord?
- Foarte greu! Italia are un grup bun la acest nivel, cu jucători de Serie A ori în alte campionate importante. Am și eu un coleg la Pisa de la U21, e vorba despre Bonfanti. Dar România a demonstrat și în calificări că se poate bate cu oricine. Naționala de tineret a făcut mereu o figură frumoasă la turneele finale, unde valorile se echilibrează.
- Un sfat pentru băieții care vor trage în 2025 în Slovacia?
- Să nu uite că și noi, la Euro U21 din Ungaria, am avut o grupă la fel de grea, cu Olanda, Germania și țara gazdă. Și nu cred că s-a văzut nicio diferență. Am ratat calificarea la golaveraj, fără să fim învinși. Ne-am bătut cu toți. Le transmit să aibă încredere și să arate pe teren ceea ce au arătat și în campanie.
„Pe Man l-aș duce la Ajax”
- Intrăm în următorul scenariu: ești la final de carieră, ai o ofertă de la Poli Timișoara, echipa ta de suflet, și alta din Arabia Saudită, pe un salariu generos. Ce alegi?
- Îmi propun să mă retrag de la Poli, fiindcă acolo a început cariera mea, acolo mi-am petrecut copilăria.
- Continuăm jocul simulărilor: ești impresarul lui Dennis Man, aveți pe masă ofertele de la Ajax, Atletico, Marseille și Dortmund, vehiculate și în spațiul public. Către ce formație îi sugerezi să se îndrepte?
- La o echipă unde ar putea juca și să continue să crească. Aș spune Ajax.
Mi-ar plăcea să ajung în campionatul englez, mai ales că e pe stilul meu, pe calitățile mele. Sunt de multă vreme fan Chelsea și mă fascina să văd jucători precum Lampard, Balack sau Adi Mutu
Marius Marin, mijlocaș Pisa
„Rațiu să nu asculte toate porcăriile”
- Un post cu dileme la echipa națională, cel de portar! Niță are 37 de ani, a făcut un final de campanie admirabil în Liga Națiunilor, un Euro remarcabil, dar mai poate duce oare și calificările pentru Mondiale, plus eventual turneul american?
- Am văzut cu toții ce a făcut Niță pentru națională. E permanent un băiat modest, muncitor. N-a deranjat pe nimeni, niciodată. L-am simțit încrezător, de ce să nu ne ajute și în campania pentru Mondiale? Știu cât de motivat e, cât muncește și cât iubește naționala. Poate duce până spre 40 de ani, mai ales că la un portar lucrurile stau altfel decât la un mijlocaș sau atacant.
- E gata Rațiu să facă pasul spre un club de top, gen Barcelona?
- Îl știu de la naționala U21. El n-ar trebui să stea să asculte toate porcăriile astea care se scriu, pentru că, până la urmă, nu e nimic concret. Sincer, ca jucător, îți poți crea de multe ori un film în minte și să rămâi doar cu filmul! Dar da!, ar putea juca la un nivel mult mai bun. Îi doresc să i se întâmple asta, fiindcă știu ce băiat modest și muncitor e.
Nu-mi aduc aminte să fi dormit foarte bine înainte de meciul cu Ucraina de la Euro. În acele momente, ești îngândurat, știi că urmează să întâlnești adversari puternici. Dar, pe de altă parte, aveam sentimentul că vreau să cobor cât mai repede pe teren, să-i înfrunt pe acești jucători. N-am mai trăit niciodată aceste emoții
Marius Marin, mijlocaș Pisa
Marius Marin versus Kante, Busquets sau Rotariu
- Marius Marin față în față cu câțiva oameni de același profil, ce-i întrebi? Kante?
- Cum poate să recupereze atâtea mingi?
- Makelele?
- Alerga mereu cel mai mult de pe teren, așa că asta l-aș întreba: cum o făcea?
- Busquets?
- Unul dintre cei mai buni pasatori din ultimul timp. Cum poate fi atât de calm cu mingea la picior?
- Casemiro?
- Îl văd exact pe stilul meu, mai agresiv. Cum a reușit să-și ridice atât de sus nivelul de dăruire în joc?
- Și Rotariu, omul care l-a prins în chingi pe Maradona la Mondialul din 1990?
- Exact asta aș vrea să aflu: cum l-a strunit pe Maradona.
„Mi-am făcut un tatuaj nou, cu «Tatăl Nostru»”
- O „aroganță” pe care ți-ai permis-o în 2024?
- Nu sunt genul care să fac „aroganțe”. Nu mă prinde stilul ăsta! Nu aș încadra la această categorie, dar, după Euro, mi-am făcut un tatuaj cu „Tatăl Nostru” pe picior.
Pentru mine, cel mai emoționant moment din 2024 a fost când mi-am strâns copilul în brațe după victoria cu Ucraina de la Euro. Asta e o mare bucurie!
Marius Marin, mijlocaș Pisa
- Cel mai nebunesc lucru pe care l-ai trăit într-un vestiar?
- Când am promovat în Serie B cu Pisa. Am ajuns abia a doua zi acasă. Am petrecut aproape toată noaptea în vestiar.
- Ne calificăm la Mondiale, fiecare jucător trebuie să scrie pe un bilețel o propunere de nebunie pentru a sărbători evenimentul. Pentru ce ai opta?
- Toată echipa să meargă într-o vacanță exotică. Doar noi și atât!
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul