Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 03 ianuarie 2023 13:49 / Actualizat marti, 03 ianuarie 2023 14:40
Când a plecat de la Rapid, în iarna lui 2002, Daniel Chiriță era unul dintre cei mai buni fundași dreapta din Liga 1. Povestea transferului său la Șahtior Donețk - spusă de fostul fotbalist în direct la GSP Live - reprezintă un studiu de caz al metodelor controversate de lucru din fotbal: șantaj, minciună, folosirea de identități false, deturnări de jucători, comisioane la negru. În poveste apare unul dintre mai importanți antrenori italieni din ultimii 30 de ani, Nevio Scala.
În februarie 2002, presa de sport anunța transferul lui Daniel Chiriță - fundașul dreapta în vârstă de 27 de ani - de la Rapid la Șahtior Donețk pentru 250.000 de dolari. Intrat în ultimele 6 luni de contract, fotbalistul refuzase prelungirea din cauza unei clauze cerute de club care condiționa salariul integral de prezența în minimum 26 de meciuri pe sezon.
Contextul negocierilor dure cu Rapid a fost povestit de Daniel Chiriță la GSP Live, la 20 de ani distanță. “Jucasem foarte bine în cupele europene. Nouă ne venise o ofertă de la Marselle după ce am jucat cu PSG, dar mă voiau doar împrumut. Rapid nu a vrut să-mi dea drumul, mă pierdea gratis în vară după ce se termina împrumutul.
Constantin Zotta (n.r. - președintele clubului Rapid) m-a pus să semnez un nou contract și apoi mă dau împrumut. I-am zis că nu semnez. Mi-a zis că mă trimit la echipa a doua. «Nu o să joci tot returul și uită lumea de tine». A insistat Viorel Hizo să semnez, nu am vrut. Ei au plecat în cantonament în Cipru, eu am mers la echipa a doua”.
Și acum o să vă spun și de ce n-am rămas la Șahtior, trebuie să știe lumea
- Daniel Chiriță, la GSP Live
A luat sau nu Zotta bani în interes personal?
În timp ce ziarele de sport scriau despre un interes din Belgia, pentru Chiriță s-a deschis neașteptat poarta spre fotbalul din fostul spațiu sovietic: „M-a sunat Arcadie Zaporojanu (n.r. - impresar moldovean, fost ziarist de sport), atunci el era ziarist. Cu vorbă de moldovean: «Daniel, vrei să te duci să dai probă de joc în Antalya?». Am zis că mă ia cineva la mișto. Zic: «Lasă, domnule, că vorbim». El: «Nu, nu, nu! Vreau să dai probe». Zic: «Și cum fac?». El: «Îți iei bilet, te duci în Antalya și te așteaptă o echipă. Spartak Moscova». Am rămas cu gura căscată. Spartak? Zic: «Ok».
Stăteam acasă: «Să duc, să nu mă duc?». Dar mi-am dat seama că Rapid a plecat în cantonament, nu aveam ce face la echipa a doua. Marian Rada era antrenor acolo. I-am zis: «Nea Mariane, nu pot să vin o săptămână». Nea Marian, superbăiat: «Stai, mă, liniștit că nu spun la nimeni! Du-te, fă-ți treaba!». Am mers, am stat cu Spartak o săptămână în cantonament, am dat foarte bine. Am venit sâmbătă acasă, a zis Arcadie: «Gata, te ia! 20.000 pe lună, 100.000 la semnătură, plecăm luni dimineață».
Odată încheiat acordul neoficial cu Spartak Moscova, Daniel Chiriță avea nevoie de acceptul clubului Rapid și, evident, de cartea verde internațională, o misiune dificilă în condițiile în care George Copos era un negociator redutabil și un afacerist extrem de atent cu fiecare cent. În acel moment, susține Chiriță, impresarul a venit cu ideea unei tertip:
„Arcadie zice: «Dacă aud ăștia de la Rapid de Spartak or să ceară milioane. Du-te tu și convinge-i pe ăștia de la Rapid să-ți dea o hârtie de eliberare pentru 250.000 de dolari!». Mă duc la Zotta și la Albu: «Dați-mi o hârtie că sunt transferabil pe zona bulgară, rusă și ucraineană pe 250.000 de dolari!». Ei: «Nu știm, nu vrea Copos!». Le-am zis să-i spună lui Copos că mă duc să dau probe să-mi găsesc ceva în zona asta. «Dacă îmi iese ceva, aveți și voi ceva!». Și mi-au dat hârtia”.
Contactat de Gazetă, Arcadie Zaporojanu confirmă că știa de înțelegerea secretă dintre jucător și oficialii clubului Rapid: „Daniel a zis că îi dă lui Zotta niște bani să scoată cartea verde”.
Indicat că ar fi primit bani în interes personal, fostul președinte al Rapidului, Constantin Zotta, a reacționat vehement: „E o minciună grosolană. Nu-mi mai aduc aminte de transferul lui Chiriță, dar nici vorbă să dau eu vreun act sau să iau vreun ban de la el. Nu am luat niciodată bani de la jucători. În plus, nu aveam putere să semnez acte, toate erau semnate de Copos”.
Transfer deturnat de Ahmetov
Totuși, Chiriță și impresarul său au plecat la Moscova cu o hârtie care le garanta transferul în schimbul sumei de 250.000 de dolari. Povestește Chiriță: „Ne-am cazat la hotel și la ora 5 ne așteptau ăia de la club să semnăm contractul. Exact atunci îl sună Ahmetov (n.r. - Rinat Ahmetov, patronul lui Șahtior) pe Arcadie.
- Ahmetov: „Unde ești?”
- Arcadie: „La Moscova”
- Ahmetov: „Ce faci acolo?"
- Arcadie: „Duc un jucător”
- Ahmetov: „Ce jucător?”
- Arcadie: „Păi, așa, așa, așa”
- Ahmetov: „Nu, nu, adu-l aici la noi, ne trebuie un fundaș”.
Arcadie zice: «Hai să plecăm!». I-am zis: «Băi, Arcadie, trebuie să semnăm contractul». El zice: «Taci din gură că știu eu ce fac! M-a sunat «Papa», n-am ce să fac. Dăm de belele. Dacă m-a sunat, înseamnă că e totul gata”. Așa îi zicea lui Ahmetov, Papa. Și uite așa am ajuns la Șahtior. Am luat un avion de după-amiază până la Donețk”.
Arcadie Zaporojanu e mai laconic când povestește momentul în care Ahmetov a intrat pe fir: „Eram la hotel Russia, dar cei de la Spartak nu fuseseră paroliști. Am făcut atunci o manevră. Știam că Șahtior căuta un fundaș, dar nu mai știam dacă le trebuie sau nu”.
Daniel Chiriță a dat probă de joc sub nume fals
Chiriță susține că transferul la Șahtior a fost realizat de Ahmetov peste capul lui Nevio Scala, celebrul antrenor italian adus în Ucraina după ce făcuse din Parma dintr-o echipă de Serie B o forță a fotbalului italian, câștigătoare de Cupa Cupelor (1993), Supercupa Europei (1993) și Cupa UEFA (1995):
„Când am ajuns acolo, nu știa nimeni de mine. M-am dus la bază, Nevio Scala nu avea habar de mine. A dat Arcadie un telefon și Scala zice: «Vreau să-l văd la un meci». Era luni, în weekend începea campionatul. A doua zi aveau meci cu o echipă din liga a doua la baza lor. I-am zis lui Arcadie: «Ce fac, mă, iar dau probe? Dacă nu mă iau ăștia, pierd și contractul la Spartak». Arcadie zice: «Nu, nu, le-am spus ălora de la Spartak că ai tu o problemă acasă, cu părinții».
Bun, dăm probă de joc. Îmi dau un tricou cu alt nume pe spate. Au zis că nu trebuie să știe nimeni cine sunt, sunt un jucător de la tineret. Vrăjeală. Să nu se afle că sunt la Donețk, ar fi scris presa și se afla imediat în Rusia. Zic: «Băi, Arcadie, numai din astea îmi faci!». El îmi spune: «Daniele, ce să facem?! Haide, joacă!».
Am jucat foarte bine, Nevio Scala a zis că mă oprește. Am mers să facem vizita medicală, joi eram bun de joc. Vine prima etapă, eu pe bancă, rezervă. Nu jucam, nu jucam. M-a băgat mijlocaș la închidere, la Voltava, am făcut 0-0 pe o ploaie groaznică. Șahtior a avut doi eliminați. După meci, la ședință, Scala zice: «Nu am nevoie de jucători așa, ca tine. Ca tine am 20-30. Eu te-am băgat să faci diferența». I-am zis: «Mister, îmi pare rău, atât am putut să fac».
Cum am semnat, Șahtior virase 250.000 de dolari conform hârtiei pe care o luasem eu de la Rapid. Când au văzut ăștia de la Rapid, au luat foc! «Ne-ai păcălit!». Le-am zis: «Nu, v-am zis că dau probe. Am dat și le-am luat»
- Daniel Chiriță, la GSP Live
Șantaj printr-un „agent spaniol bătrân”
Transferat de patron și nefolosit de antrenor, Daniel Chiriță spune că a reușit în cele din urmă să afle secretul situației în care se afla:
„Îl întreb pe Arcadie: «Băi, ce se întâmplă? Nu-mi dădea șanse». În perioada în care eu am semnat, Rapid a luat 250.000 de dolari, iar impresarii - cum sunt ei - au negociat și au luat 800.000 sau un milion de dolari de la Șahtior. Din banii care s-au luat, 500.000 trebuia se împartă cu impresarul lui Nevio Scala. Arcadie trebuia să împartă banii cu Nevio Scala. Arcadie mai avea pe lângă el pe încă unul din Moldova și uite așa nu au mai ajuns banii unde trebuia, la impresarul lui Scala. De acolo au plecat problemele. Nu jucam, Scala mă certa”.
Arcadie Zaporojanu confirmă șantajul, dar are altă versiune asupra evenimentelor: „Când a semnat, Daniel a primit un salariu foarte ok, doar eu am fost mai puțin ok cu comisionul. Am avut o înțelegere cu clubul că, dacă jucătorul rămâne și din vară, o să primesc un comision de 50.000 de dolari. Nici vorbă de un milion sau de 500.000, astea sunt fabule. Agentul lui Nevio Scala, un spaniol bătrân al cărui nume îmi scapă, mi-a zis: «Domnule, dacă împarți comisionul cu mine, va juca! Dacă nu împarți, nu va juca! Nu am avut ce să împart pentru că urma să iau banii abia în vară, iar Daniel nu a mai rămas după aia”.
În vara lui 2002, Daniel Chiriță a reușit să se transfere în Rusia, la Zenit Sankt Petersburg: „L-am luat pe Aliuță cu mine și am mers la președintele Ahmetov să-l rog să mă lase să merg undeva să joc. A vorbit Aliuță, îl iubea mult Ahmetov. A venit directorul sportiv și m-a întrebat dacă vreau la Zenit Sankt Petersburg. Am zis că mă duc.
Și acolo s-au luat bani mulți. N-am știut. Mie mi-au dat 20.000 de dolari pe lună și 100.000 la instalare. După un an, președintele lui Zenit mi-a zis: «M-a costat o grămadă transferul tău». Zic: «Cum? Ce bani? Am venit liber». El: «Nu, nu, am plătit un milion pe tine»”.
Arcadie Zaporojanu neagă că ar fi luat comision și la acest transfer: „N-am luat nimic de la Zenit, ei au plătit ceva către Șahtior. Dar e adevărat că Șahtior mi-a plătit mie ceva”.
Fiul lui Scala: „Tata are Covid, acuzațiile sunt ridicole”
După ce a câștigat eventul cu Șahtior în acea vară, Nevio Scala a fost înlocuit în septembrie 2002. În 2004, antrenorul clubului ucrainean devenea Mircea Lucescu, iar translatorul și impresarul său de încredere era nimeni altul decât Arcadie Zaporojanu.
Gazeta a încercat să-l contacteze pe Nevio Scala (75 de ani) pe numărul de telefon de pe siteul fermei ecologice deținute de familia sa. La telefon a răspuns Claudio Scala, fiul său, care a început să râdă când a auzit despre declarațiile lui Chiriță: „Tata are Covid acum și nu puteți vorbi cu el. Dar oricum nu ar fi vrut să răspundă unor asemenea acuzații ridicole. În plus, tata nu a lucrat niciodată cu un agent, nu a avut încredere în ei”.
Totuși, conform informațiilor publicate de presa italiană a vremii, mutarea lui Nevio Scala la Șahtior a fost intermediată de Rostislav Shtin, un impresar ucraineano-canadian implicat într-o firmă germană numită H&S Sportsmanagement GmbH.