INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  NORVEGIA

SPECIAL GSP. Un român, acționar la cea mai nordică echipă din lume

Articol de - Publicat marti, 10 aprilie 2018 12:12

Alexandru Cuc, 47 de ani, din 2001 în Norvegia, are acțiuni la Tromso IL, cel mai nordic club de elită din lume. Și e primul conațional ajuns în Skjervoy, insula din Oceanul Înghețat în care 10% din locuitori sunt, acum, români.

Din angajat al brutăriei, a ajuns să o cumpere. Apoi o cafenea. Și-un bar. Și o agenție de turism. Și acțiuni la un club de fotbal. Nu e doar traseul lui Alex Cuc. E traseul multor români plecați, după 1989, din țară. Puțini o să dea un motiv concret al plecării. Mai degrabă un set. Ori împing, drept cauză, comparația ante și post plecare.

Dar nu mulți au încercat, cel puțin în primele două decenii după Revoluție, să se stabilească pe o mică insulă din nordul aproape extrem, acolo unde hărțile încep să coloreze, într-un albastru alburiu, Oceanul Înghețat.

Alex Cuc a făcut asta. A fugit, să acceptăm cuvântul, deși nu avem în față imaginea unui alergător, în 2001. Avea 31 de ani. La Skjervoy. Primul român pe o mică insulă din susul Norvegiei, mai aproape de Capul Nord decât de Lofoten, destinația turistică pe care mulți o asociază susului extrem.

Președinte în casă nouă

Crescut de la 5 ani de fratele său cu 17 ani mai mare, după ce tatăl lor s-a stins brusc, accident de mașină, Alex s-a lipit de fotbal. Fratele său e și acum conducător la urmașa ISCT-ului, Industria Sârmei, simbolul microbistului din Câmpia Turzii, iar dragul de minge e caracteristică de familie.

ganea

A așteptat să asfalteze o viață cu mai puține griji decât acasă și, încet, s-a orientat către un hobby diferit de al oamenilor de pe insulă, fascinați de balene, plictisiți de somoni ori auroră boreală.

Și, în 2009, a ajuns președintele clubului sportiv de pe insulă. Skjervoy IF. Liga a 4-a. "Am candidat împotriva unui norvegian și am câștigat. Nu am stat decât un singur an, din cauza unor probleme la inimă", începe Cuc povestea voiajului printre fiorduri.

Au avut un internațional

Dar, fără a avea neapărat pedigree de conducător, a clădit. Mai întâi prin 4 transferuri din România.

"Am luat patru băieți de la Câmpia Turzii. Sancira, trecut și pe la Pandurii Târgu Jiu, frații Molnar, care au jucat la U Cluj, Baia Mare sau Zalău, Bogdan Rusu. Pe primul l-am angajat în barul meu, ceilalți trei s-au dus la fabrica de somon. În weekend jucau fotbal", explică schema transferurilor.

Și nu doar atât. Lor li s-a adăugat un fotbalist care, atenție!, avea să ajungă în echipa națională a Norvegiei. Una departe de anii în care ne lăsa acasă la un Euro, departe de perioada Carew ori Tore Andre Flo, însă, oricum, o țintă uriașă pentru oricine pornește de la "județ".

cu jucator de la nationala

"Da, nu glumesc! Cât am fost eu președinte, la noi a jucat Ruben Kristiansen. Era un puști pe atunci, avea 20 de ani. Cel mai tehnic din zonă, i-am dat numărul 10 și era coordonator!".

A prins un loc doi, o finală, o retrogradare și o promovare!

Kristiansen avea să ajungă la Tromso, Valerenga și în naționala Norvegiei. Fundaș stânga. Tot în 2009, Cuc a cumpărat acțiuni la Tromso IL. Cel mai nordic club din fotbalul profesionist! 500 de acțiuni, pe o listă pe care și-au mai făcut loc 30 de norvegieni și câteva companii din zonă.

"Am început să merg la meciuri. E atât de civilizat aici! Toți acționarii își cumpără bilet. Poți avea orice funcție, patron, mare șef, toată lumea își cumpără bilet", se amuză Cuc.

De când e acționar, Tromso a jucat o alba-neagra din care, până la urmă, a ieșit pe zero. A fost vicecampioană, a prins un loc 3 și un 4, o finală de Cupă, dar a și retrogradat! S-a întors imediat în eșalonul de elită și acum e o echipă de pluton.
În paralel, ardeleanul n-a uitat de noua casă, la 250 de kilometri nord-est. Și de ai lui conaționali. Care deveneau din ce în ce mai mulți.

Insula cu tricolor

"În momentul ăsta, știu că nu îți vine să crezi, suntem peste 250 de români, spre 300 în Skjervoy, dintr-o populație mai mică de 3.000 de persoane".

Adică 10% dintr-o insulă din Oceanul Înghețat e formată din români! "Și - asta nu am verificat, dar e mai mult decât sigur - suntem cea mai mare comunitate românească rurală din Norvegia. S-ar putea să fie mai mulți doar în orașe".

Presa din Regat le-a dedicate deja articole în care numește insula "Mica Românie". Iar șansele ca Mica să se mărească există. "Sunt foarte, foarte mulți copii, mulți născuți aici", plusează Alex.

Care glumește: "Mi se propune să fiu primar. Sincer, aș vrea! Știi de ce? La câți români sunt, aș propune introducerea limbii române în școală!".

"Petrescu", profu’ de mate din sat

Până la școală în limbă română, Cuc a mai făcut o mutare. O echipă a românilor care să participe la turnee de fotbal în sală. "Eram atât de mulți încât era și păcat să nu o facem. Am luat un set de echipament al echipei naționale și ne-am înscris la competiții, cum ar fi la niște cupe de Crăciun".

futsal

Totuși, dintre atâția români, nu s-a găsit un portar. Așa că echipa a început să naturalizeze! "L-am luat pe profesorul de matematică din sat. Pedersen. L-am botezat Petrescu și l-am pus în poartă!".

Hvalsafari

Cu două terenuri de fotbal pe o insulă care adăpostește un singur sat, totuși, norvegienii au altă pasiune în afara fotbalului. Pe care au transformat-o în business.

Safari cu balene. În limba locală, "hvalsafari", unde hval egal balenă. "Doar anul trecut, de exemplu, am avut 100 de orci în apele care înconjoară bucata de pământ. În noiembrie dau năvală", spune Cuc.

Nu vă gândiți la orcii din Stăpânul Inelelor, deși renumele celor din apă e la fel de infam. Orcile sunt cunoscute ca balene ucigașe. "Însă vin oameni din toate părțile Norvegiei, și nu numai, să le vadă. Se umplu bărcile, vasele, stau oamenii ciorchine pentru a le filma sau fotografia. S-au prins și localnicii și poți merge cu ambarcațiuni mai mici. E o afacere", povestește Alexandru.

peisaj

Români fericiți

El s-a îndreptat spre România, pentru a avea și o legătură cu țara de unde lipsa lui face, la anul, majoratul. Și a deschis o agenție de turism care aduce norvegieni în România, Dracula Tours.Însă centrul său rămâne acolo unde, dacă la Sighet se agață harta în cui, se agață planiglobul în cui.

Acolo unde, pe un drum care taie golfuri, insulițe și bucăți de pământ, trăiască Google Street View!, ajungi într-un loc unde găsești ceva rar. Români fericiți. 

CINE E TROMSO IL

  • Fondat în 1920 (98 de ani vechime)
  • A câștigat două Cupe ale Norvegiei (1986 și 1996)
  • A jucat în grupele Cupei UEFA și grupele Europa League
  • De două ori vicecampioana Norvegiei
  • Jucători cunoscuți trecuți pe la Tromso: Tore Andre Flo (fost la Chelsea), Morten
  • Gamst Pedersen (fost la Blackburn, joacă și-n prezent), Lars Hirschfeld (fost la Tottenham și CFR Cluj)

11.068de români erau în Norvegia la ultimul recensământ, făcut în 2014

39de naționalități au cei aproape 3.000 de oameni de pe Skjervoy; românii sunt cei mai mulți, 300

60% dintre angajații fabricii de pește din Skjervoy sunt români

2017este anul în care Norvegia a fost declarată țara cu cei mai fericiți oameni; pe topul din 2018 e pe locul 2, sub Finlanda

"La un meci Tromso – Rosenborg, Dorsin, fost la CFR Cluj, a jucat pe partea mea. I-am strigat, în glumă, «Paszkany, Paszkany!» și a început să râdă" Alexandru Cuc, acționar Tromso IL

"Când era la Wolverhampton, Ionel Ganea a jucat un meci amical cu Tromso într-un sat de lângă noi. A avut o surpriză. M-am dus la joc într-un tricou al naționalei și ne-am fotografiat"Alexandru Cuc, acționar Tromso IL

"Pe Kristiansen, băiatul ajuns de la noi la națională, i l-am propus lui MM Stoica. I-a luat-o Valerenga înainte"Alexandru Cuc, acționar Tromso IL

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (4)
956712637694195
Porta Eporta  •  11 Aprilie 2018, 19:54

Vai de mama lor; sa trăiești in pustietatea aia la frigurile alea de p-acolo. D-aia fac sport ca nebunii; altfel iei razna la iernile lungi de acolo. Ieri erau 2C acolo la ora 16:00.

stoichkov10
stoichkov10  •  10 Aprilie 2018, 19:55

bravo lui, multa bafta

para.para
para.para  •  10 Aprilie 2018, 19:45

Pai exista vre-un petic de pamant pe planeta asta neinvadat de lesinatii de foame din romanika? Eu zic sa cereti autonomie ba cu tot cu limba voastra.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează