Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 18 noiembrie 2022 14:46 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2022 14:50
Amicalul pierdut cu Slovenia a însemnat, de fapt, două meciuri într-unul singur. În cel dintâi, jucat în repriza 1, echipa noastră s-a comportat lamentabil și să zică mersi că oaspeții s-au distanțat doar la 2-0. După pauză însă, odată cu introducerea inspirată a lui Moruțan, ea a devenit alta.
Mai angajată, mai directă și mai dezinvoltă, a preluat controlul și nu l-a mai cedat. Deși poate ar fi meritat, n-a reușit să egaleze. A dominat autoritar după ce Drăguș, celălalt remarcat, a înscris primul său gol sub tricolor, dar atât. S-a terminat 2-1 pentru Slovenia.
Astfel, eșecul consemnat pe Cluj Arena a fost al cincilea pentru Edi Iordănescu din 9 întâlniri! Încă o bilă neagră și, din păcate, un bilanț slab, departe de promisiunile făcute la instalare de actualul selecționer.
Cu toate astea, parcă uitând de scor, acesta s-a declarat mulțumit! Privind numai spre sfertul plin al paharului, nu și-a ascuns încântarea că alți 5 jucători au debutat în națională. Cu ei, H. Moldovan și Vătăjelu introduși din start, Opruț, Petrila și Boloca pe parcurs, Iordănescu jr a bifat 10 debuturi în 10 luni de mandat. Nu-s puține, așa-i?
Persistă însă întrebarea cui și la ce servește strategia de a produce debuturi pe bandă rulantă, impusă nu doar de o conjunctură potrivnică, ci și de voința de a întineri echipa ca scop în sine, de dragul de a primeni cu orice preț? Asta în condițiile în care Vătăjelu, 29 de ani împliniți, Opruț, 25 în curând, chiar și Boloca, 24 în decembrie, nu prea se mai încadrează în categoria fotbaliștilor foarte tineri. De mare perspectivă.
Cântărind impresia lăsată joi seara, când Boloca a jucat, corect, numai câteva minute, e greu de crezut că vreunul dintre ei va mai prinde echipa după reîntoarcerea „senatorilor de drept". Sincer, mă îndoiesc.
Discursul de după partidă al selecționerului a mai contrariat și prin afirmația că „Important pentru mine e meciul cu Moldova”, trimitere la amicalul programat duminică la Chișinău.
Să-mi fie cu iertare, dar ce concluzii deosebite ar putea trage Edi după confruntarea cu o reprezentativă aflată pe locul 174 în ierarhia FIFA și în care sunt dați titulari Armaș, Rață și Damașcan de la Voluntari, probabil și Postolachi de la UTA, formații din SuperLigă mai aproape de play-out decât de play-off?
S-ar cuveni ca Edi să dezvolte subiectul ca să pricepem și noi, muritorii de rând, ce mesaj a vrut să transmită. Firește, dincolo de „chimia” dintre „tricolori” și de „unghiurile deschise” de aceștia.
„Trebuie să avem curaj și încredere”, l-am mai auzit pe selecționer. Care a completat cu „Naționala, chiar dacă cu multe schimbări față de septembrie, a arătat că există viitor". Povestea cu viitorul e ca basmul cu cocoșul roșu, o scuză eternă. Până să vină viitorul cu performanțele lui, să constatăm că prezentul lasă de dorit. Că e suferind. Iar cine n-are prezent, de regulă, n-are nici viitor.
Tot așteptând luminoasa zi de mâine, iubitorii fotbalului au pregătit întrebarea „Edi, noi când mai câștigăm un meci?!”. Ia spune, Edi, când?