OPINII  »  EDITORIAL

Corvinul și pasiunea Hunedoarei postindustriale

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 18 aprilie 2024 17:58 / Actualizat joi, 18 aprilie 2024 17:58

Cei de azi s-au calificat în finala Cupei, adică au făcut pe acest plan mai mult decât generația anilor optzeci, care are două semifinale consecutive.

Ajungerea Covinului în finală invită la o comparație între generația de acum patruzeci de ani a Hunedoarei și cea de astăzi. Băieții lui Maxim, echipă organizată, disciplinată, cu câțiva jucători surprinzător de buni pentru nivelul ligii secunde, au spart plafonul umilind-o pe CFR acum două săptămâni, apoi au trecut și de Voluntari.

O echipă harnică autoare de surprize în șirag, solicitând mereu noi și noi semne de exclamare.

O jumătate de echipă națională

Trupa de acum patruzeci de ani era clădită cărămidă cu cărămidă de Mircea Lucescu, până la întregirea semețului furnal al fotbalului numit Corvinul. Erau la un moment dat vreo cinci-șase jucători în garnitura de bază a naționalei și în total vreo opt oameni de lot.

Pe lângă constant titularii Rednic, Klein, Mateuț, Andone sau Gabor, mai erau convocați sub tricolor, și uneori chiar titularizați, și Văetuș, și Petcu, și ”Roger Bogdan”. Atunci, în anii optzeci, Hunedoara emana valoare. Astăzi, ea emană surpriză, inedit.

Azimut 2025

Acea echipă a ”durat” cam un decenu, până când corifeii ei au ieșit, unul câte unul, din scenă. Cea de astăzi e abia la început și nu e exclus să facă o călătorie oficială prin Europa încă dinainte de a se reboteza în apa primei ligi.

Promovarea pe prima scenă probabil că va fi în 2025, când dreptul privat al organizării juridice va înlocui dreptul public de astăzi. Așadar, se întrevede o nouă ”eră Corvinul”. Nu se știe dacă la fel de frumoasă ca prima, dar infinit mai grea.

Corvinul și pasiunea Hunedoarei postindustriale
Corvinul Hunedoara - FC Voluntari, semifinala Cupei României // FOTO: Iosif Vajnar / sportpictures.eu

Copacabana dintre furnale

Echipa ”lui Lucescu” a țâșnit din energia unui oraș legat ombilical de flacăra vie a Combinatului Siderurgic. În urmă cu patru decenii și jumătate nu exista familie hunedoreană care să nu aibă măcar un membru salariat în Combinat.

Se ofereau locuri de muncă, se construiau blocuri, se ridicau spitale și școli, apărea un Institut de învățământ superior. Hunedoara atrăgea ca un magnet oameni din toate colțurile Ardealului și ale țării.

Așa au venit părinții lui Andone din Șpălnaca Albei, ai lui Rednic din Gâlgăul Sălajului, ai lui Klein din Armașul de Sibiu. Lucescu are marele merit de a-i fi găsit (și educat apoi) pe acești copii talentați printre blocurile ceaușiste ale orașului, pe terenuri care aproape se uneau într-o veritabilă Copacabana siderurgică, având ca mărginimi într-o parte furnalele și în cealaltă castelul medieval.

Acum e mult mai greu

Apariția echipei de acum e mult mai dificilă și mai complexă. Acești fotbaliști talentați au fost lămuriți să vină și să joace pentru un oraș din care în general se pleacă. La țară, în străinătate, oriunde se întrevede o pâine mai albă.

Populația Hunedoarei (care rămâne totuși cel mai mare municipiu din România lipsit de calitatea administrativă de reședință de județ) a scăzut dramatic.

În locul combinatului, acum sunt niște biute de steril. E mult mai greu să găsești localnici, trebuie să aduci jucători din alte părți, să le prezinți perspectiva realizării fotbalistice într-un oraș frumos, curat, îngrijit, verde, dar ale cărui resurse industriale au cam secat.

Cromozomul pasiunii

Ce a spraviețuit declinului economic, ceea ce s-a translatat în această epocă postindustrială, e dragostea pentru fotbal. Și conservarea intactă a amintirii trecutului. Cei peste zece mii de oameni din tribune, care acum în locul torțelor din ziare de odinioară aprind lanternele smartphone-urilor, sunt probabil nepoții muncitorilor din oțelăria anilor optzeci.

Ca să fi prins conștient și epoca aceea, și pe aceasta, trebuie să fii acum măcar sexagenar, or în tribune am văzut mulți tineri, ai căror bunici probabil că savurau în urmă cu patru decenii fentele lui Gabor și bombele lui Mateuț.

Cei care au apucat și centrările lui nea Mircea către zulufii blonzi ai lui Dumitrache fie sunt septuagenari sau octogenari, fie nu mai sunt.

A rămas însă cromozomul pasiunii, mocnit în inima acelui furnal care chiar dacă nu mai scoate fum, e viu, măcar în amintire.

Citește și:
Dan Șucu, prima lovitură la Genoa?! » Italienii anunță: vrea să transfere un jucător de la rivala din Superligă
Superliga
Dan Șucu, prima lovitură la Genoa?! » Italienii anunță: vrea să transfere un jucător de la rivala din Superligă
Gigi Becali nu poate sta liniștit în Parlament » Cum a fost surprins lângă noul ministru al Justiției + declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu
Stiri extrasport
Gigi Becali nu poate sta liniștit în Parlament » Cum a fost surprins lângă noul ministru al Justiției + declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită
Handbal
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită

Comentarii (14)
manx
manx  •  25 Aprilie 2024, 03:18
Postat de mogosoaia pe 20 Aprilie 2024, 20:15

Nu e o problema cu literele, conteaza continutul. Zilele trecute a fost vehiculata informatia cu salariul mediu cel mai mic in judetul Hunedoara, dar nu conteaza asa de mult acest clasament, se stie ca e o zona saraca de multi ani. Cat despre clubul actual, ramane sa vedem ce-i rezerva viitorul. Primul hop va fi dreptul de promovare, care e doar o promisiune (electorala?). Plus ca vor exista si alte cluburi interesate de promovare.

Orasul este sarac, dar zona este bogata. Resursele nu pot sa fie exploatate, lipsa investitii...daca pot sa ma exprim asa. Cam la fel în toata tara. Despre fotbal, nu este o promisiune electorala, primarul face treaba chiar daca este PSD. Asta spun oamenii, eu nu mai locuiesc de 32 de ani în Hunedoara. Când vin, orasul este curat si se amenajeaza multe locuri în oras unde oamenii se simt bine. Clar nu sunt multumiti ca nu se reuseste nimic pentru a se face locuri de munca. Sa continuam cu fotbalul, un mare ajutor îl da Andone. Fara el nu era nimic posibil. Nu financiar ci cu relatiile pe care le are, pentru recuperarea siglei, construirea stadionului, etc. Nu investeste nimeni la Dinamo, Steaua. Cine sa vina la Hunedoara sa investeasca. Singura mare intreprindere este Drexelmeier care nu este deloc interesata sa sustina Corvinul.

mogosoaia
mogosoaia  •  20 Aprilie 2024, 20:15
Postat de manx pe 19 Aprilie 2024, 11:31

Este un oras mic si sarac, dar orasul este curat si se dezvolta. Nu este su' multe orase care au cazut în paragina dupa '89. Nu este adevarat ca este cel mai sla' platit judet din România, dar este adevarat ca sunt cei mai multi plecati din tara. Dovada ca oamenii sunt interesati de viitorul lor si nu stau cu mâna întinsa sa primeasca social. Iar la Timisoara sunt multi 'unedoreni din perioada lui Ceausescu. Cei mai multi mergeau la facultate si ramâneau acolo. Un câstig pentru Timisoara. Este cazul si acum. Institutul di 'unedoara este în strânsa legatura cu cel din Timisoara. Nu veneau si nu vin multi palmasi acolo. Scuze pentru lipsa unor litere din cuvinte, dar am 'utoane la tastatura care nu functioneaza.

Nu e o problema cu literele, conteaza continutul. Zilele trecute a fost vehiculata informatia cu salariul mediu cel mai mic in judetul Hunedoara, dar nu conteaza asa de mult acest clasament, se stie ca e o zona saraca de multi ani. Cat despre clubul actual, ramane sa vedem ce-i rezerva viitorul. Primul hop va fi dreptul de promovare, care e doar o promisiune (electorala?). Plus ca vor exista si alte cluburi interesate de promovare.

manx
manx  •  19 Aprilie 2024, 19:33
Postat de Georgegeorge2022 pe 19 Aprilie 2024, 16:49

Ridicola afirmatie! Internationalii hunedoreni adevarati au fost maximum 5 (Rednic, Andone, Klein, Mateut si Gabor), pentru ca Bogdan, Petcu si Vaetus au jucat ocazional in echipa nationala! Daca trecutul a fost glorios , prezentul si viitorul fotbalului romanesc n-au vreo legatura cu echipa din Hunedoara si cu F. Maxim!

De acord cu Bogdan, Petcu si Vaetus. Lucescu le-a dat o sansa, dar prin ei a vrut sa-si impuna stilul de joc, la care apoi s-au adaptat jucatorii Craiovei si ceilalti care deja jucau la nationala. Petcu si Bogdan nu au putut mai mult, dar Vaetus cred ca nu a dorit mai mult. Chiar s-a întors de la Dinamo pentru ca nu putea sa stea departe de Hunedoara. Nu a dorit sub nici o forma sa ramâna la Dinamo. La meciul din '81 din Argentina pierdut de România cu 1-0 au fost cinci hunedoreni titulari. Rednic, Andone, Bogdan, Klein si Gabor. 1-0 acasa la Mardona cu el în teren. Campioana Mondiala en titre. Ei erau putin trecuti de 20 de ani, sau chiar nu aveau 20 Rednic si Gabor. Mai gaseste macar unu' ca ei acum în România.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează