OPINII  »  CITY - INTER 1-0

Pep și cupa lui cea „frumușică”

Editorial Andrei Niculescu
Editorial Andrei Niculescu

Articol de - Publicat duminica, 11 iunie 2023 19:52 / Actualizat duminica, 11 iunie 2023 19:52

Avertisment! Următorul paragraf este o ficțiune, aproape un pamflet, este extrem de puțin probabil ca lucrurile să se fi petrecut astfel în realitate.

„Hello, sunt Julia, nu pot vorbi acum, lăsați vă rog un mesaj după semnal”. La reședința Juliei Roberts din California, telefonul mobil sunase destul de insistent. Un număr de Anglia, necunoscut, așa că vedeta din «Pretty Woman» preferase să nu răspundă. 

Hola, Julia, sunt Guardiola. Pep Guardiola. Îmi cer scuze că deranjez la ora asta, știu că e sâmbătă. Voiam doar să-ți spun că tocmai am câștigat Champions League cu echipa mea din Manchester, care, «by the way», e Manchester City, nu Manchester United și nu joacă pe «Old Trafford».

Profit de ocazie să-ți fac o invitație, data viitoare când mai ajungi prin Manchester mi-ar face mare plăcere să ne faci o vizită. Sunt un mare fan, iar jucătorii mei s-ar bucura mult să te cunoască. Nu mai zic de cele două fete ale mele care te adoră. Repet, stadionul nostru nu e «Old Trafford», dar, «believe me», ies niște selfie-uri grozave acolo. «Anyway», m-am lungit, sunt un pic euforic acum, dar ce voiam să-ți spun este că invitația e valabilă oricând vei găsi puțin timp. Noi suntem aici, nu avem de gând să ne mutăm prea curând.

Cea mai bună echipă din lume

Textul de mai sus e, așadar, o ficțiune. Bazată totuși pe o poveste reală, mica frustrare a lui Guardiola față de vizita pe care Julia Roberts a făcut-o pe Old Trafford, nu pe Etihad, atunci când a poposit pentru o scurtă perioadă în Manchester.

Și-acum aterizăm abrupt în realitate. O realitate ce ne spune că Manchester City e, de sâmbătă seară, cea mai bună echipă din lume. Mult râvnitul trofeu, marele vis al „cetățenilor” și uriașa obsesie a lui Guardiola, a fost în cele din urmă câștigat. Sub privirile șeicului Mansour, proprietarul de drept al clubului Manchester City, care la Istanbul și-a văzut pe viu achiziția pentru prima dată din 2010 încoace.

Pep și cupa lui cea „frumușică”
Pep Guardiola // FOTO: Guliver/GettyImages

Acel City pe locul 4

Guardiola pune capăt astfel unei perioade în care nu i s-au numărat trofeele câștigate, ci i s-a contabilizat doar cel pierdut. O perioadă în care a făcut din City ceea ce este astăzi, cheltuind mult, dar nu atât de mult precum se reped unii să certifice. 

În ultimii 5 ani, de exemplu, City e pe locul 4 la acest capitol, după Chelsea, Manchester United și FC Barcelona, cu doar câteva zeci de milioane de euro peste PSG și Real Madrid. Iar succesul de sâmbătă vine fix la capătul unui sezon pe care City l-a început cu un plus substanțial în balanța comercială vânzări vs cumpărări.

Sfârșitul marotelor

În mod normal, Pep n-ar fi avut nevoie de această Ligă pentru ca valoarea să-i fie recunoscută și munca apreciată, dar în lumea în care trăim sunt mulți cei care dau verdicte fără să țină mereu seama de realitate. 

O marotă s-a diluat în momentul ăsta, cea conform căreia Pep nu poate câștiga acest trofeu fără Messi, culmea, fix în sezonul în care o alta s-a terminat, cea conform căreia Messi nu va lua niciodată Cupa Mondială. Fotbalul are legile lui, dar de cele mai multe ori și o justiție divină.

Schimbarea lui Rodri

City a câștigat extrem de greu o finală pe care mulți o vedeau ușoară. A câștigat-o chiar de manieră haotică, explicabil oarecum ținând cont că s-a jucat în imperiul haosului numit Istanbul, și de-a dreptul eroică pe final. Cu o reușită a lui Rodri, dintr-o acțiune plecată de la Akanji. 

Doi jucători ce definesc exemplar ceea ce a făcut Guardiola la Manchester și e de ajuns să privim mai atent faza golului decisiv. La Dortmund, Akanji ar fi continuat acțiunea cu o simplă pasă de serviciu, spre dreapta. La City a căutat una filtrantă, în stilul lui De Bruyne. La Atletico, Rodri ar fi bubuit mingea cu ochii închiși, asta dacă nu cumva rămânea la acoperire, aproape de centrul terenului. La City a pus latul și a plasat-o la colț.

Relax!

Guardiola nu mai are acum nevoie de Messi. Așa cum, la Istanbul, n-a avut nevoie nici de Haaland sau De Bruyne pentru a câștiga „urecheata”. A avut nevoie de o echipă care să-i înțeleagă perfecționismul și minuțiozitatea. 

„Relax, relax” le striga Pep alor săi, în momentele în care anxietatea părea să le invadeze creierele. Odată cu acest trofeu, va veni și relaxarea. Care aduce însă după sine o întrebare: cum poate fi oprită de-acum înainte City?

Onoarea și paradoxul Interului

„The winner takes it all”, zice un referen al celor de la ABBA. Și cam așa e, învingătorul ia totul. Doar că după finala asta de la Istanbul cred că merită să-i amintim și pe învinși. Inter a făcut un meci mai mult decât demn și a ieșit din scenă cu fruntea sus. Cât contează asta e greu de spus acum, cât îi încălzește asta pe suporterii Interului, de asemenea. Probabil că foarte puțin. Însă realitatea ne spune că la Istanbul s-a întâmplat, în cele din urmă, ceea ce era normal să se întâmple.

Cum a pierdut titlul?

A câștigat echipa mai bună, cu jucători mai buni (cine de la Inter și-ar putea face loc în primul „11” al lui City?), din campionatul mai bun, chiar dacă n-a făcut-o în maniera în care a demolat-o pur și simplu pe Real Madrid. Iar pentru asta meritele lui Simone Inzaghi și ale jucătorilor săi sunt incontestabile. Inter și-a depășit condiția, dar continuă să ofere un mare paradox. Mai exact un mare semn de întrebare: cum a putut echipa asta să rateze doi ani la rând titlul în Serie A?

Și ar mai fi o întrebare, pe care am văzut că și-o pun deja foarte mulți. Pentru Inter, acest eșec e un capăt de drum sau e un nou început?

P.S.1: În ultimele patru sezoane de Champions League, în zona eliminatorie (de la „optimi” încolo, așadar) City a pierdut doar 4 din cele 27 de partide disputate. Cu Tottenham (vă amintiți acel gol anulat lui Aguero pentru un ofsaid milimetric?), cu Lyon (un meci bizar, în anul de grație al pandemiei, 2020, în acel „final 8” de la Lisabona), cu Chelsea (prima finală și deciziile ciudate ale lui Pep) și cu Real Madrid (vă amintiți ocaziile lui Grealish din finalul meciului de pe „Bernabeu”?). 

Toate aceste eșecuri au însemnat eliminarea din competiție la nivel de detalii. În toate aceste meciuri, City a jucat mai bine decât adversarii. Singurul meci în care e greu de concluzionat că City a fost mai bună decât adversarul a fost finala de sâmbătă de la Istanbul. Poate de aceea a și fost câștigată.

P.S. 2: Manchester City a luat Liga Campionilor la 14 ani după ce a intrat în portofoliul celor de la Abu Dhabi. Chelsea a avut nevoie de 9 ani după ce a fost preluată de Roman Abramovic. PSG încă mai așteaptă. În fotbal, banii nu-s întotdeauna decisivi, dacă nu-s însoțiți de istorie.

Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Comentarii (8)
xipen
xipen  •  13 Iunie 2023, 09:00

Bucurati-va de Fotbal! Guardiola, a fost rasplatit pentru munca sa de Sisif. Tenacitatea sa, versatilitatea sa au fost rasplatite. City pe care o vedem astazi, a fost conceputa de Guardiola. M-am bucurat sa vad ca Munca Profesionista, Visul si Tenacitatea au fost rasplatite. Comparatiile nu-si au rostul. City este Campiona Europei!!! M-am mai bucurat astfel, in mai 1986. Cu drag la toti cititorii GSP, va urez o zi frumoasa!

bridges
bridges  •  12 Iunie 2023, 10:05
Postat de carol_k pe 11 Iunie 2023, 21:30

Inter a jucat mai bine decat in campionat, dar nu si decat City, pentru ca aici a pornit din postura de outsideri. A avea ocazii rarisime si a le rata nu inseamna ca ai fost mai bun decat adversarul care te-a dominat total in prima repriza, ei jucand tot meciul si cu un om in minus, Haaland. Asa ca domnule MM-FCSB, chiar n-ati fost mai buni! Acum o rugaminte pentru domnul Niculescu. S-a format un reflex, dupa ce se termina un asemenea meci chiar nu-si au rostul acele analize ale jocului, azi a vorbit exceptional domnul Radu Paraschivescu care deasemenea a analizat finala dar in stilul sau literar, dupa care a intervenit ionut Badea si A STRICAT EMISIUNEA venind cu analize de tip Superliga de cum au concentrat unii jocul pe axul central iar de aici caytre benzi samd Prietene, unde te trezesti, lasa-ne cu stereotipurile astea de doi bani din care nimeni nu intelege nimic, iti zgarie timpanele, aici e lumea buna a fotbalului, vorbiti liber, relaxat, lasati sabloanele astea expirate de mic specialist in tactica a jocului plicticos oferit de campionatul nostru sarac, acru, plicticos. Ce sunteti atat de disperati sa stricati asemenea emisiuni in asemenea seri frumoase in care ar trebui sa se auda doar Radu Paraschivescu? Si binenteles moderatori caa Radu Naum, Andrei Niculescu, dovada sta acest editorial, Cristi Geambasu.

Am si eu o obiectie. Domnul Geoge Dobre nu e comentator, dansul ar trebui sa fie documentarist al postului. Cand e sa comenteze un meci dansul ne da statistici, face legaturi intre meciul din direct si unul de acum cativa ani ca sa ajunga la alte statistici, nu se mai opreste din statistici, e de groaza. Si mai are mania de a vorbi neincetat, cum termina colegul ce are de spus intra intempestiv cu statistici sau referiri ca campionatul spaniol chiar daca meciul transmis e di Premier League sau Bundesliga. Fuge imediat spre Primera Division, daca nu are o punte o inventeaza pe loc, dupa care ne ucide cu niste statistici. Sa fie sanatos, deja suntem plecati spre acel post unde mai comenteaza domnii care s-au ocupat de Premier League pana acum vreo 2 ani. Ei chiar stiu sa comenteze, adevarati profesionisti.

Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  12 Iunie 2023, 07:56

Acetest articol e, mai ales, despre Pep, nu despre City! Guardiola, adica Spania, obsesia lui Niculescu si a lui Dobre! Aseara, Andrei a preferat sa comenteze un meci de baraj pentru promovarea in La Liga, in timp ce, la aceeasi ora, se disputa un meci pentru ramanerea in Serie A, ultimul fiind mult mai spectaculos! Cand 5 echipe din Italia ajung in semifinale si 3 disputa finalele (Roma a pierdut doar dupa loviturile de departajare in fata nesuferitei ...FC Sevilla), rezulta clar ca fotbalul italian nu este o ... rusine, ci in evidenta revenire!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează