Articol de Cătălin Striblea - Publicat marti, 24 mai 2022 13:10 / Actualizat marti, 24 mai 2022 13:36
Vineri seară, la finalul meciului cu Betis, Florentino Perez a intrat în vestiarul celui mai mare club din istorie și a anunțat câteva legende că cel mai tânăr geniu al planetei nu vrea să li se alăture. Kylian Mbappé tocmai îl anunțase că va rămâne la Paris. Negocierile nu erau încheiate acolo, dar direcția era clară. Pe la amiază, el spusese în public către președintele Al-Khelaifi că „dacă respecți tot ce-ai promis, rămân.”
„Tot ce-ai promis” este cel mai mare pachet financiar și de beneficii din istoria fotbalului. Bani la semnătură plus bonusuri anuale, cel mai mare salariu din echipă și istorie probabil, dreptul de a decide în viitorul administrativ al clubului și păstrarea drepturilor de imagine.
Și dacă ar fi fost doar atât, Florentino Perez ar fi putut rivaliza cu acest pachet. Până la urmă, Madridul s-a pregătit trei ani pentru acest transfer. Dar adevărul este că Perez a fost lovit de ceva peste orice putere fotbalistică. O forță care sfidează capitalismul, pune la încercare democrația și-și caută rădăcinile în alte epoci ale lumii și ale fotbalului.
„Da, am vorbit repetat cu președintele Macron”, spune Mbappe. „Mi-a dat multe sfaturi bune și este parte din negocieri,” ne-a anunțat Kylian cu o superbă naturalețe. Pare că domnul Macron este un fan vechi al PSG și un frate mai mare pentru tânărul fotbalist. Și la o primă vedere ai spune că domnul Macron tocmai a fost în campanie electorală și că avea tot interesul să facă asta. Culege puncte bune.
Dar nu numai atât. Macron știe cât interes suscită acest tânăr fotbalist pentru publicul francez și că el produce bani și energie pentru Franța. Că lucrurile se mișcă în jurul lui. Și că este obligatoriu ca el să aducă trofeul Champions League la Paris și nu în altă parte. Și, da, să meargă la Cupa Mondială din Franța, nu din Spania. Mbappé a ajuns un obiectiv național în Franța. Și nu numai.
Să adăugăm în treacăt, pentru echilibru politic, că Mbappé a anunțat că s-a sfătuit și cu fostul președinte Nicolas Sarkozy, condamnat la pușcărie, dar cu executare la domiciliu.
Statul qatarez, una dintre mize
Uriașul pachet financiar, care încalcă legile fair-play-ului, a fost aprobat și de emirul Al Thani care știe că este obligatoriu ca Mbappé să ajungă la Cupa Mondială în calitate de jucător al unui club pe care-l deține, nu al unei mari rivale. Pentru că, altfel, imaginea familiei regale ar fi fost știrbită.
Dar aceste mize sunt mici în comparație cu următoarea. Prelungirea contractului lui Mbappé pică într-un moment în care întreaga Europă caută cea mai bună și mai frumoasă prietenie cu statul qatarez.
Posesorul unuia dintre cele mai mari rezervoare de gaz natural ale lumii, dar și al unei rezerve de petrol uriașe, Qatarul este alternativa pe care toată lumea o așteaptă după oprirea gazelor rusești. Iar asta explică cel mai bine presiunea președintelui francez.
Fotbalul și tradiția Realului nu au mai contat
De asta banii, fotbalul și tradiția Realului nu au mai contat în fața combinației de geopolitică și petrodolari propusă de alianța Doha - Paris.
Și tot de asta nu o să auziți nici musca vorbind în perioada următoare despre încălcările repetate ale drepturilor omului în Qatar. Sau despre muncitorii care au lucrat în condiții inumane și dintre care mulți și-au pierdut viața. Astea nu se mai văd printre artificiile lansate la Paris.
Kylian Mbappé spunea că visul copilăriei sale este să joace la Real Madrid. Posterele cu Cristiano în tricoul alb i-au decorat camera și i-au înveșmântat copilăria. Dar astea-s vise care țin doar de fotbal. Or, când ești mai mare decât clubul la care joci, devii om serios și visezi după ce salvezi lumea.