OPINII  »  EDITORIAL

Derbyul globulelor roșii

Articol de - Publicat luni, 05 aprilie 2021 13:52 / Actualizat joi, 08 aprilie 2021 21:40

„Craiova a cerut un control complet, analiză de urină şi de sânge. Suma exactă e 4.850 de lei pentru un jucător, 6.000 de euro în total pentru cei şase jucători.  Am să verific, dar nu țin minte ca o altă echipă să fi cerut vreodată şi analize de sânge. Bineînțeles, se pot găsi în sânge mai multe. Hormoni de creştere... Şi mai pot apărea altele”, e declarația președintelui ANAD, Cristi Balaj, după meciul FCSB - CS Universitatea Craiova 0-0 la finalul căruia câte trei jucători de la fiecare echipă au fost testați. 

Evident, în sângele unui sportiv se pot descoperi multe, la fel cum se pot găsi și într-un fir de păr, cazul lui Mutu la Chelsea. Cel mai probabil, însă, în sângele celor trei jucători de la FCSB nu se va descoperi nimic anormal, iar publicul va primi informația că lupta pentru titlu nu este influențată de niciun agent chimic. 

Marea întrebare apărută după meciul de duminică seară este alta: cum a fost posibil ca o echipă să arate atât de rău fizic la doar 16 zile după ce a sufocat-o pe CFR (3-0) într-un joc în care presingul viguros al FCSB nu a slăbit niciun moment, lăsându-și adversara fără oxigen în creier? 

O explicație facilă pentru oboseala de ieri stă în seriile de trei meciuri ale naționalelor de seniori și de tineret. Dintre titularii folosiți de FCSB la Giurgiu, nu mai puțin de opt au jucat la naționale un total de 1399 de minute, adică o medie de 127 de minute de om. Practic, fiecare jucător folosit de Petrea din primul minut a avut mai mult de un meci jucat la loturi. Dincolo, CSU Craiova a venit cu titularii mult mai odihniți. Doar Cicâldău și Vlădoiu au jucat la naționale un total de 181 de minute, adică o medie de 16,5 minute de om. Concluzia e că titularii FCSB au jucat de 7,7 ori mai mult decât titularii Craiovei în pauza dintre etapele 28 și 29 din Liga 1. 

  • Jucătorii FCSB folosiți la naționale: Vlad și Olaru - 270 de minute; Moruțan - 185 de minute, Radunovic și Ovidiu Popescu - 180 de minute, Tănase - 179 de minute, Oaidă - 111 minute, Octavian Popescu - 24 de minute 
  • Jucătorii Craiovei folosiți la naționale: Cicâldău - 91 de minute; Vlădoiu - 90 de minute

Pare la mintea cocoșului că, într-o asemenea situație, diferența fizică dintre cele două echipe avea se resimtă măcar de la un anumit punct al meciului încolo. Doar că, duminică, diferența s-a simțit încă din start și a fost încapsulată perfect într-o fază petrecută după doar jumătate de oră. 

Derbyul globulelor roșii

Scăpat pe o contră, Tănase - poate jucătorul FCSB cu cea mai mare prospețime - i-a pasat în dreapta, pe o poziție viitoare, lui Moruțan (foto sus). O pasă pe care colegul său ar fi recepționat-o fără probleme într-o altă zi s-a dus direct în aut. Tănase s-a oprit nemulțumit și a început să strige la Moruțan, însă mijlocașul FCSB - cu fața transpirată și marcată vizibil de oboseală - s-a îndoit în față de la mijloc, căutând cu disperare o gură de aer. 

Inspirat, regizorul transmisiei a mutat cadrul pe Anton Petrea, care se întoarce spre bancă și pare că murmură un „Moruțan nu mai poate”. Totuși, Moruțan a rămas pe teren până la final, deși în ultimele 15 minute abia mai alerga. Când mingea ajungea la el, o distribuia repede mai departe fără a avea nici cea mai mică intenție de a mai scoate oameni din joc prin accelerări și driblinguri. El este unul dintre cei trei fotbaliști de la FCSB testați la final.

În sângele său se pot găsi eventual doar urmele unor enzime care trădează oboseala, dar epuizarea e perfect regulamentară în sport. FCSB are explicația perfectă pentru căderea fizică: “Jucătorii noștri au fost storși la naționale, era imposibil să se refacă în câteva zile”.

Totuși, deși anticipa consumul fizic mai mare la loturi pentru adversari, Craiova a cerut control antidoping atât la meci, cât și în cantonamentul FCSB. De ce a mai făcut-o? 

E simplu. În etapa precedentă, diferența fizică dintre jucătorii FCSB și cei ai triplei campioane CFR a fost atât de mare încât e aproape imposibil de explicat. Înainte de acel meci nu a existat nicio acțiune epuizantă a naționalelor, timpul de refacere a fost sensibil egal, dar cu toate acestea fotbaliștii lui Edward Iordănescu au fost pur și simplu călcați în picioare. 

Craiova s-a temut de inexplicabil și a plătit un control mult mediatizat la meciul direct cu echipa pregătită fizic de Thomas Neubert. Întâmplător sau nu, FCSB a fost sleită în acest joc direct, însă Craiova nu a putut să profite și să câștige. Diferența dintre ele a rămas de șapte puncte.

Acțiunea strategică a echipei lui Mihai Rotaru poate fi un indicator a ceea ce urmează. Finalul sezonului se anunță o luptă în trei în care intensitatea de joc și potența fizică vor avea un rol poate chiar mai mare decât calitatea tehnică și inteligența tactică. Globulele roșii și albe din corpul fotbaliștilor pot fi uneori arme mai periculoase decât șuturile și pasele acestora, astfel că un control doping dă senzația că reprezintă o poliță de asigurare mai utilă decât tacklingul unui fundaș sau un penalty apărat de portar. 

Derbyul globulelor roșii
Moruțan, copleșit de efort în minutul 30 al partidei cu Craiova

Cum până la finalul play-off-ului nu mai este programată nicio acțiune la loturile naționale, jucătorii celor trei candidate la titlu vor avea de acum încolo aproximativ același timp de refacere. 

Vor cere echipele controale la meciurile decisive pentru titlu? Probabil că da, deși FCSB nu a părut deosebit de interesată de acest aspect în ultimii ani. 

 Vom mai avea diferențe mari fizice între echipe la derbyurile pentru titlu? Dacă da, răspunsul trebuie căutat în abilitatea preparatorilor fizici, în schemele lor de antrenament și de vitaminizare, dar mai ales în tehnologiile moderne de refacere păstrate cu discreție în cabinetele medicale ale cluburilor.

Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Comentarii (78)
lupu68
lupu68  •  06 Aprilie 2021, 11:13
Postat de Ioana Alexandru pe 05 Aprilie 2021, 23:46

Dl Stiucan, va rog sa mi explicati cu ce s au dopat cei de la Dinamo in seara asta, ca era cat pe aci sa le reziste pana la final, celor pe care i au calarit jucatorii de la FCSB! Dar cu analiza nu asa la misto!.... Ati prins ironia domnule????

Da, da! Doriti alta intrebare, domnule Stucan? Sau *** si raspundeti, fara a-i bana sau a le transforma solicitarea in ... stelute celor care cu v-au pus-o? Haideti, ca e buna de tot intrebarea. Noi toti cititorii onesti si umili ai GSP asteptam smeriti raspunsul dumneavoastra!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

corectu
corectu  •  06 Aprilie 2021, 10:44

Solicitările la meciurile naționalelor sunt mult mai mari,decât la un meci obișnuit de campionat.

marius.bxl
marius.bxl  •  06 Aprilie 2021, 05:39

Si radoi da vina pe expiratul de pușcas.....iar in seara asta am vazut un veritabil antrenor....multescu

Vezi toate comentariile (78)
Comentează