OPINII  »  FCSB

Pomana lui Becali

Editorial Costin Ștucan
Editorial Costin Ștucan

Articol de - Publicat luni, 15 noiembrie 2021 13:40 / Actualizat luni, 15 noiembrie 2021 15:12

Ruptura finală dintre Edward Iordănescu și George Becali s-a produs la nici două zile după ce FCSB i-a făcut antrenorului o propunere de reziliere pe cale amiabilă, redactată intenționat în termeni ofensatori incompatibili cu limbajul oficial folosit în fotbalul civilizat. 

Luni dimineață, baza de la Berceni. Ieșit de la discuții cu ochii umezi, Edward Iordănescu declară misterios: „Au fost discuții private pe care nu o să le fac publice niciodată… sau sper să nu mă aducă niciodată în situația aia pentru că e un lucru care m-a deranjat foarte tare în schimbul de notificări. Plec pentru că asta s-a dorit și nu pentru că eu am dorit”.

Înainte de a vă dezvălui ce l-a deranjat pe Iordănescu atât de tare încât l-a adus în starea de a-l șantaja sentimental pe deja fostul său patron, iată adevăratul motiv pentru care la FCSB se întâmplă toate anomaliile posibile din fotbal. În direct la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, Victor Pițurcă - omul care l-a inițiat pe Becali în fotbal - a explicat clar de ce pretins-evlaviosul-și-iubitor-de-cuvântul-lui-Dumnezeu Becali a fost atât de pornit pe Iordănescu, invocând jocul nespectaculos al echipei: 

Becali așa a fost obișnuit, doi-trei ani de zile, ca după meciuri să primească telefoane de felicitare. „Bravo, patroane!”. Acum nu se mai întâmplă asta, nu mai are niciun merit
- Victor Pițurcă

Metoda „lingușeala” - sau, de ce nu, „pupincurismul” - e arma pe care mase întregi de oameni de fotbal din România o folosesc pentru a accede profesional, devalorizând în același timp meseria de antrenor, director sportiv, manager general sau președinte. 

Ca un toxicoman în ale laudelor, Becali a devenit în timp dependent de buzele umede ale celor care îi lăudau flerul de antrenor, iar trufia i s-a gonflat cu fiecare SMS clasic intrat în căsuța telefonului său. În paralel, rezultatele sportive ale clubului său s-au prăbușit, în mod firesc, îngrozitor.

Într-un scurt moment de limpezime a orgoliului, Becali a realizat că are nevoie de altceva decât de o păpușă. Drept urmare l-a angajat pe Edward Iordănescu și, mai mult, a acceptat un contract ferm, necaracteristic, în care orice implicare a sa peste antrenor risca să-l coste 500.000 de euro. 

În secret, însă, Becali a sperat că-l va încăleca pe „slujitorul” său și că acesta va accepta de bunăvoie ca „stăpânul să scoată calul din noroi”, proverbul machidonesc invocat de Becali aseară la Telekom Sport. 

Problema lui Becali a fost că Iordănescu nu a ascultat, iar calul nu s-a prea împotmolit. Intrat în sevraj în absența laudelor, jupânul aromân s-a dat jos din căruță și i-a dat armăsarului o bâtă între ochi. În trei ieșiri publice, Becali a criticat jocul, stilul lui Iordănescu și prestația jucătorilor, o provocare intenționată prin care a vrut să să-l facă pe antrenor să-și dorească ieșirea din contract.

Pomana lui Becali

Notificarea lui Edward: șase puncte încălcate

Răspunsul lui Iordănescu a fost neașteptat, atipic pentru un angajat de-ai lui Becali. Într-o notificare trimisă joi prin intermediul unei case de avocatură, antrenorul l-a atenționat pe patron că încalcă nu mai puțin de șase puncte din contract: 

  1. respectarea independenței profesionale a antrenorului;
  2. asigurarea tuturor condițiilor pentru ca echipa să-și desfășoare activitatea în cei mai buni parametri;
  3. abținerea de la orice comentariu care aduce atingere personalității antrenorului, reputației profesionale;
  4. asigurarea unui buget adecvat;
  5. abținerea de la orice comentariu care aduce atingere personalității și reputației profesionale a oricărui jucător;
  6. obligația ca reprezentanții clubului să nu facă declarații care să aducă atingere imaginii și demnității antrenorului principal.

În finalul notificării, Iordănescu îl anunța pe Becali că „în condițiile în care FCSB sau domnul George Becali vor continua să facă declarații publice repetate și agresive la adresa jucătorilor și a antrenorului care au drept consecință atingerea demnității jucătorilor, precum și crearea unei atmosfere ostilă, degradantă, umilitoare, ofensatoare și de intimidare în cadrul echipei, cu scopul de a-l determina pe antrenor sa accepte condițiile impuse de către club sau să renunțe la contract fără plata clauzei penale, vă facem cunoscut ca vom aplica întocmai mecanismul contractual existent”. 

Becali a primit 24 de ore pentru a veni cu o propunere concretă de a rezolva amiabil conflictul sau, în caz contrar, de a-l încheia în condiții financiare convenabile ambelor părți. 

Fac ceva pe contract. Îmi închide gura un contract? Nici nu l-am citit. Dacă n-am încredere în el, dau jumătate de milion de euro și cu asta basta 
- George Becali, 10 noiembrie 2021

Practic, Iordănescu a propus stingerea conflictului sau despărțirea în termeni amiabili, fluturând pe la ochii patronului clauza de 500.000 de euro. Răspunsul lui Becali l-a debusolat și apoi l-a enervat teribil pe antrenor. Vineri, FCSB a trimis o adresă oficială redactată în termeni incredibili pentru un club profesionist de fotbal. 

Mai întâi, FCSB a încercat să-l disculpe pe finanțator, susținând că „domnul George Becali nu și-a spus decât părerea despre joc” și că „nu a atacat antrenorul, nu i-a sabotat demnitatea, ci i-a arătat încredere”. Precaut în introducere, răspunsul ia apoi caracter ofensiv și mai târziu ofensator.

Becali i-a propus „pomană” lui Iordănescu 

În primul paragraf, FCSB i-a reproșat lui Edward Iordănescu faptul că nu a respectat un gentleman-agreement avut cu Gigi Becali conform căruia urma să se întâlnească săptămânal, lunea, cu patronul pentru o „discuție de informare”.

În al doilea, FCSB i-a propus lui Iordănescu o variantă de despărțire amiabilă. Și acum atenție la limbajul folosit de oficialii unui club care se consideră urmașul unei câștigătoare de Cupa Campionilor: 

Urmare a notificării dumneavoastră, considerăm că nu mai doriți o colaborare și dacă doriți o încetare pe cale amiabilă a contractului, vă propunem plata la zi a drepturilor bănești (jumătate din noiembrie) și plata ca pomană a jumătate din drepturile bănești pe restul lunii noiembrie și tot ca pomană pentru drepturile bănești pe luna decembrie 

22.500 de euroreprezintă suma pe care Gigi Becali voia să i-o ofere ca „pomană” lui Edi Iordănescu pentru a rezilia contractul

În 48 de ore, Becali a încercat de două ori să-l umilească și să-l provoace pe Iordănescu. Mai întâi a spus că „fac ceva pe contract”, apoi i-a propus o despăbugire sub formă de „pomană”. Jignit de oferta în batjocură făcută de FCSB, antrenorul a postat pe Facebook un mesaj extrem de lung în finalul căruia a scris și despre propunerea făcută de Becali. Anunțul că va dona banii e urmarea directă a propunerii ofensatoare:

„Nu doresc să-mi dau acordul pentru încetarea colaborării decât într-un singur caz. Încetarea unilaterală din partea clubului, achitarea clauzei de reziliere pentru că patronul a spus oricum că asta nu este o problemă, iar eu promit că a doua zi după ce acei bani au intrat în contul meu, toți vor fi direcționați către donații, cu acte doveditoare. Vor merge către copii și oameni în vârstă”

Asta se întâmpla sâmbătă noapte. După consultări cu apropiații, Edward Iordănescu a decis într-un final să nu mai accepte niciun ban, adică „pomana”, și să rezilieze contractul de comun acord. Practic, dându-și acordul să nu-l execute legal pe Becali pentru încălcarea contractului, antrenorul a pierdut jocul psihologic inițial de patron, dar și-a câștigat liniștea. 

Cel mai inteligent cedează, spune un proverb. Renunțând la bani, Iordănescu a vrut să-și demonstreze mărinimia și înțelepciunea, însă fotbalul românesc a ratat o ocazie imensă de a-l vedea potcovit pe George Becali. Ușurat de 500.000 de euro, credinciosul-care-și-bate-joc-de-oameni ar fi fost cu siguranță un pic mai atent în relațiile viitoare cu antrenorii care-și doresc și altceva decât să fie calul scos din noroi de stăpân. 

Asta dacă pretinsul stăpân mai are nevoie pe viitor de astfel de antrenori.

44.500 de euroa câștigat Edward Iordănescu în urma colaborării de 88 de zile cu FCSB

Citește și:
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Superliga
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Superliga
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”
Superliga
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”

Comentarii (67)
toto
toto  •  17 Noiembrie 2021, 09:45

Cum ziceam mai sus, eu sunt totusi optimist si sper ca viitorul sa fie mai bun! Tocmai din aceasta cauza am si o dorinta: Imi doresc ca viitorul antrenor al echipei nationale de fotbal sa fie Gheorghe Hagi! Pentru tot ceea ce a reprezentat ca jucator eu cred ca mai merita o sansa! E singurul care mai poate transmite ce inseamna sa fi printre cei mari! Cred cu tarie ca daca nici Hagi nu o sa reuseasca sa ne califice la viitorul campionat mondial atunci chiar numai printr-o minune o sa ne mai calificam. Domnilor de la FRF, eu nu va reprosez alegerile de pana acuma, si nici rezultatele din ultimele campanii, dar daca mai aveti un pic de respect fata de suporteri ar trebui sa ii oferiti aceasta sansa regelui. Nu aveti decat de castigat! Numele lui Hagi ar atrage probabil sponsori importanti iar suporterii si-ar recapata speranta. Va rugam sa ne oferiti 4 ani de speranta alaturi de cel care ne-a adus cele mai mari bucurii ca suporteri ai Romaniei! Cred ca meritam si noi macar atat! Cu respect, Suporter Romania

toto
toto  •  17 Noiembrie 2021, 09:45

Generatia de la tineret care a reusit sa ajunga in semifinalele europeanului a aprins si mai multe sperante in ceea ce priveste fotbalul nostru, nu doar prin performanta obtinuta ci mai ales prin jocul prestat in acel turneu. Din pacate jocul si rezultatele de la tineret nu au avut impactul asteptat de toti si la nationala mare. Personal, cred ca rezultatele echipei nationale nu sunt rele tinand cont de contextul social si politic din tara noastra. E probabil normal sa nu reusim sa fim in top atata timp cand suferim la toate capitolele importante pentru o tara. Sistemele de sanatate si educatie sunt la pamant, sistemul politic e format din hiene care rup fiecare ce se mai poate din carcasa Romaniei, coruptia e in floare si infrastructura e inexistenta. Tinand cont realist de toate aspectele poate ca resultatele echipei nationale de fotbal sunt totusi peste posibilitatile actuale ale tarii. Dincolo de toate acestea e dureros sa vezi ca acasa (asa cum imi place mie sa spun cand vorbesc de Romania) aproape nimeni nu se gandeste la viitorul copiilor nostri. E frustrant sa te gandesti ca poate copiii nostri, chiar daca sunt talentati, nu o sa aiba sansa sa performeze in diferite discipline deoarece nu exista baze pentru a face asta, fiindca cei care ar trebui sa se ocupe de dezvoltarea tinerilor au cu totul alte griji.

toto
toto  •  17 Noiembrie 2021, 09:44

Scrisoare deschisa catre FRF Incep prin a spune ca sunt un fan al fotbalului in general si un fan al Romaniei in mod special. Nu o sa uit niciodata primele meciuri ale Romaniei pe care le-am vazut, cele preliminariile pentru campionatul mondial din 1998. Fiind un copil de 7-8 ani am ramas vrajit in special de doi jucatori (Gheorghe Hagi si Adrian Ilie). Pentru mine au fost si raman doi fotbalisti cum rar se pot vedea pe teren. Fiecare atingere de balon a lor iesea in evidenta ei putand in orice moment sa creeze pericol sau sa incante publicul. Eu sunt un nationalist, tremur de fiecare data cand aud imnul, urmaresc fiecare meci al echipei nationale, merg si pe stadion de cate ori pot la meciurile nationalei sufar la fiecare esec si ma bucur pentru fiecare reusita a jucatorilor romani. Din pacate in ultimii ani noi, suporterii echipei nationale, am suferit de multe ori pentru esecurile din campaniile de calificare. Eu sunt un optimist din fire si la fiecare inceput de campanie imi pun sperantele ca de aceasta data o sa reusim sa ne calificam.

Vezi toate comentariile (67)
Comentează