Articol de Cristian Geambașu - Publicat sambata, 09 iulie 2022 10:06 / Actualizat sambata, 09 iulie 2022 10:12
Sepp Blatter și Michel Platini au fost absolviți de toate acuzațiile aduse de procurorii federali elvețieni. Să curgă șampania!
Să ținem minte un nume de oraș! Bellinzona, capitala cantonului Ticino din zona populată majoritar de italieni a Confederației Helvete, posesoare a unor faimoase castele protejate de UNESCO.
Dar noi nu suntem aici la Travel TV să recomandăm trasee turistice încărcate de istorie și mustind de prezent.
Noi suntem la fotbal, unde numărăm cornere, auturi, șuturi la și pe poartă și, nu în ultimul rând, zerourile din contractele jucătorilor. Așa cum foarte drăguț se exprima un cititor.
Nici ciorba de burtă, nici mila judecătorilor!
În afară de serviciul contabil, mai suntem părtași ai acestui minunat univers al celor care dau cu piciorul în minge (câteodată și cu capul) și ca să vedem cum se înmoaie justiția atunci când trebuie judecați barosanii.
Știți cum tot ne mai autoflagelăm exclamând „Ca la noi la nimeni!”. Degeaba, nu deținem patent pe toate cele.
Nici pe ciorba de burtă, nici pe spiritul milos al judecătorilor în fața cazurilor de fraudă, deturnare de fonduri, însușire de bunuri necuvenite sau mită care poluează fotbalul.
O șpăguță de două milioane
În virtutea principiului universal al absolvirii de păcate a oamenilor de fotbal, Sepp Blatter și Michel Platini au fost absolviți de orice vină de Tribunalul penal federal din Bellinzona, care a considerat că acuzațiile Procuraturii elvețiene nu stau în picioare.
Blatter fusese cercetat pentru fraudă, însușire ilegală de fonduri și proastă gestiune, pe lângă falsificarea unui document, în timp ce francezului i s-au imputat infracțiuni similare și complicitatea la acțiunile lui Blatter.
Plus o șpăguță de două milioane de dolari primită tocmai de la fostul președinte al FIFA, chipurile pentru consultanță. „FIFA a fost păgubită cu suma respectivă, care l-a îmbogățit ilegal pe Platini!”, au explicat procurorii.
Ei, aș, vedeți-vă de treabă!, au decis judecătorii federali.
Schimbarea șefilor
Nu-i vorbă că nici curajul domnilor procurori nu mersese foarte departe. Aceștia ceruseră pentru fiecare inculpat o pedeapsă de 1 an și 8 luni cu suspendare și alți doi de supraveghere în libertate.
Acum însă, Blatter și Platini sunt liberi-liberi, e adevărat cu o tinichea aurită de coadă. Între timp, fotbalul și-a schimbat șefii, elvețianul Gianni Infantino la FIFA, slovenul Aleksander Ceferin la UEFA, dar nu și nemuritoarele obiceiuri.
Infantino și-a depășit deja mentorul atribuind Qatarului organizarea Mondialului din 2022, pe principiul că fotbal se poate juca și în deșert, și pe Marte.
Gianni, prietenul lui Salman
Prieten și cu Vladimir Putin, și cu Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite și un vajnic apărător al drepturilor omului (jurnalistul disident Jamal Khashoggi a fost tranșat din ordinul prințului), Infantino va fi, cel mai probabil, președintele în exercițiu al FIFA la întâiul Mondial cu 48 de echipe din 2026.
48 în loc de 32, adică 16 naționale (ce coincidență, exact numărul echipelor de odinioară de la turneele finale) în plus, adică cel puțin încă 16 votanți în plus.
Unde mai pui că signor Gianni își petrece majoritatea timpului nu la Zurich, unde este sediul FIFA, ci în Qatar.
Partea lui Ceferin
În timpul ăsta, Aleksander Ceferin, prototipul după care pare să fi fost clonat și Burleanu, poartă cruciada împotriva Super Ligii Europei nu pentru că este un apărător al tradiției competițiilor continentale, ci din cauză că apariția unei competiții paralele i-ar submina puterea. A se citi veniturile.
Bun venit în lumea reală!