Articol de Cristian Geambașu - Publicat luni, 28 august 2023 17:31 / Actualizat luni, 28 august 2023 18:24
Sexism și macism la pachet cu teorii ad-hoc despre obiceiurile populare la spanioli, plus observația gravă că “vorbești urât despre bărbați”, domle!
Nu trebuie decât să ne imaginăm ce ar fi însemnat dacă Angela Merkel l-ar fi sărutat aşa pe Philipp Lahm în 2014. Ar fi izbucnit un scandal infernal. Asta spune totul pentru oricine vrea să vadă normalul.
– Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei
Un act artistic!?
Puternică imagine, bună de film interzis celor sub 16 ani! Cuvintele Annalenei Baerbock sunt răspunsul perfect pentru toți despicătorii firului în patru. Pentru cei care îți teoretizează viclean că pupatul pe gură este parte integrantă a culturii spaniole.
Aha! Deci alături de Picasso, Dali, Gaudi sau Calatrava, sărutul fostului fundaș Luis Rubiales pe buzele jucătoarei Jennifer Hermoso este un act artistic. Interesantă perspectivă!
Cauze feministe
Replica doamnei Baerbock se mai adresează și celor care te trag de urechi că generalizezi și că vorbești urât despre bărbați, erijându-te în avocatul cauzelor feministe.
Celor convinși că se face prea mare caz și că totul e parte a corectitudinii politice, a nenorocitei mode care, printre altele, promovează egalitatea de gen. Sunt și unii care îți reproșează că în alte cazuri, petrecute pe la noi, ai fi tăcut mâlc.
Amintiți-vă de Iuliana Demetrescu! Și de Josefine Schuster!
Sunt fix cei care te certau când scriai despre derapajele sexiste ale lui Gigi Becali la adresa arbitrei Iuliana Demetrescu (mai țineți minte "țâțele în vânt" evocate de patronul FCSB-ist, remarcă savurată de cei care acum îți dau lecții despre relația sănătoasă dintre sexe) sau despre agresiunea nu doar verbală, ci și fizică a lui Zeno Bundea asupra Josefinei Schuster, o altă femeie care a simțit pe propria piele (piept mai exact) forța mesajului bărbaților pe care i-a arbitrat.
Pentru împrospătarea memoriei, articolul "Masculul a subordonat femela" publicat pe GSP.ro în 26 septembrie 2021 stă la dispoziția oricui.
Masculii de la federație contraatacă
Insist asupra cazului Rubiales-Hermoso în speranța, utopică probabil, că faptele interpretate corect îi vor ajuta pe mai mulți să treacă de convingerea secretă că rolurile fundamentale destinate doamnelor noastre sunt sexul/procreația și bucătăria.
Între timp, Federația spaniolă de fotbal (REFE) și-a reafirmat poziția de sprijin față de Luis Rubiales, amenințând-o cu acțiuni judiciare pe Jenni Hermoso.
Nu au scăpat de posibilele represalii nici cele 23 de jucătoare, care au anunțat că nu se vor mai prezenta la națională în cazul în care Rubiales nu demisionează sau nu este demis.
Proaspetelor campioane mondiale li s-a amintit că prezentarea la convocări ar fi o obligație, iar în caz contrar vor suporta consecințele?!
Cine o dă la întors
Pe lista mai lungă a celor care consideră ca inacceptabil gestul lui Rubiales s-au înscris Xavi și Iniesta. Pe lista mai mică a celor care îl cauționează pe Rubiales îl găsim pe Luis Enrique, fostul selecționer spaniol și actualul antrenor al lui PSG.
Luis Enrique a lăudat "munca excepțională" și "performanțele frumoase" obținute de acesta, dar s-a ferit să comenteze scandalul propriu-zis.
Ce înseamnă asta? În mod sigur, că fiecare are dreptul la opinie, fie ea și greșită. Sigur că de la un om care a suferit o tragedie familială ca Luis Enrique te-ai aștepta la mai multă empatie, dar asta e.
Cultura manipulării
Știți de ce este important cu ce rămânem din "afacerea Rubiales"? Pentru că ne privește. Pentru că nu este străină deloc felului nostru de a gândi. De multe ori sexist, misogin, macist, totul bine mascat la adăpostul ipocritei "griji pentru femei" de care amintea Gigi Becali.
În cel mai recent mesaj, Jennifer Hermoso amintește de "cultura manipulării" dezvoltată de Rubiales. Nu vi se pare cunoscut fenomenul și de pe la noi?