Articol de Cristian Geambașu - Publicat marti, 24 august 2021 16:02 / Actualizat marti, 24 august 2021 16:21
Sandra Izbașa a luat decizia de a renunța la titlul de Cetățean de Onoare al orașului Bușteni, acordat sportivei de către fostul primar al localității, Emanoil Savin, în 2014
Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice (la sol în 2008 și la sărituri în 2012) susține că a luat această decizie pentru că nu a mai dorit să fie asociată cu diferite campanii politice ale Primăriei Bușteni.
Izbașa spune ceva. Altceva
Am deplâns de-a lungul timpului faptul că mulți dintre cei mai mari sportivi ai noștri nu numai că nu au fost și exemple de conduită civică, dar s-au lăsat și manipulați de diverse grupuri, partide politice sau oameni cu bani. Concesii pe care le-au făcut și din nepăsare față de comunitatea care a văzut mereu în ei niște eroi, și din interese strict personale. Și eminamente materiale.
Dar uite că Sandra Izbașa vine acum și ne spune altceva. Și o spune cu forța dublată de grația cu care sărea spre aurul olimpic în sala de la Londra. Nu știam, dar era ultimul moment de glorie al gimnasticii românești.
Mesaj-manifest
Textul postat de fosta gimnastă pe contul personal de Facebook nu lasă loc dubiilor privind motivele din cauza cărora a renunțat la titlul de Cetățean de Onoare. Mai mult, citit cu atenție, acesta se poate constitui într-un veritabil mesaj-manifest, o dovadă a unei conștiințe civice deosebite. În consonanță cu cariera sportivă de excepție a Sandrei.
"Asocierea imaginii mele cu numeroase campanii electorale nu mă reprezintă, întrucât nu am și nu am avut niciodată niciun fel de apartenență sau implicare politică, indiferent de culoarea ei."
A putea, a beneficia
Mai precizează Izbașa în mesajul către actualul primar, Mircea Corbu, că nu a beneficiat nici de favoruri politice, nici de acel teren de 500 de metri pătrați, pe care l-ar fi dobândit sau ar fi urmat să îl dobândească în virtutea calității de Cetățean de Onoare. Aici este nevoie de o precizare.
Conform regulamentului privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare aprobat de Consiliul Local Bușteni în anul 2007, "persoanele care primesc acest titlu și au vârsta sub 40 de ani «pot» primi în folosință gratuită un teren pentru construirea unei locuințe, dacă nu dețin terenuri sau imobile în Bușteni."
Cuvântul-cheie aici este acest «pot». Izbașa neagă vehement că s-ar fi prevalat de acest potențial cadou (mită?) pe care fostul edil Emanoil Savin nu se ferea să îl ofere colecției sale de vedete. Simona Halep, Alina Dumitru, Ana Maria Popescu, Adrian Mutu, Leonard Doroftei, Nadia Comăneci, Lucian Bute. Și alții, și alții.
Dar dacă Sandra Izbașa a refuzat cei 500 de metri de teren intravilan, la fel au procedat și ceilalți? Pe când o spovedanie publică? Hmm, iar intrăm pe tărâmul basmelor!
De ce totuși atât de târziu?
Salutând încă o dată luarea de poziție a marii campioane, o întrebare trebuie totuși rostită. De ce 7 ani? Adică, de ce i-au trebuit 7 ani pentru a înțelege că acest titlu onorific nu este doar onorific și nu este nici un cadou dezinteresat? A intervenit ceva care a făcut-o să își schimbe dintr-odată perspectiva? O nemulțumire personală sau un binefăcător acces de conștiință civică?
Simt că după atâta dezbatere trebuie să ne descrețim frunțile. Și cum altfel o putem face în context decât privind poza cu Ana Maria Popescu, purtând o cămașă cu sigla olimpică și cu tricolorul, alături Emanoil Savin purtându-și mândru suficiența. Amândoi eroii din imagine zâmbesc înconjurați din tavan de slănină, șunci și cârnați afumați. Este că îți lasă gura apă și îți vine să o dai naibii de veganie?